16 noiembrie, marți. La 1 p.m. intrăm în Franța și la 16.30 suntem în Carcassonne. Vremea este închisă, a plouat și deși ne-am dorit mult să ajungem aici, la jumătatea lui noiembrie orașul pare acum destul de neprimitor. Am găsit un camperstop la câteva minute de cetate, Aire de la Cité, cu 15 € plus taxe locale. Ne îmbrăcăm bine, ne îmbărbătăm sufletește și ieșim la plimbare să vedem cetatea.

Orașul Carcassonne este situat pe malurile râului Aude, în regiunea Languedoc-Roussillon și are aproape 50.000 de locuitori. Nu e nici departe de granița cu Spania, noi am făcut 180 de kilometri aproximativ din Sant Pere Pescador venind o bucată bună pe coastă și abia apoi cotind la stânga către oraș. În linie dreaptă însă distanța este mult mai mică. Cetatea fortificată Carcassonne a fost înscrisă în 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din lume și una dintre cele mai mari din Europa, fortificațiile au peste trei kilometri, cu peste 50 de turnuri și două ziduri concentrice.

Ne întoarcem la Andi la 7 p.m. zgribuliți, gustăm ceva rece și apoi facem pizza în Omnia. (Omnia este o invenție suedeză, un cuptor portabil care se pune pe ochiul de aragaz și poți coace diverse chestii înăuntru. Este una dintre cele mai bune achiziții pe care am făcut-o pentru călătoriile noastre cu autorulota!)

17 noiembrie, miercuri. Astăzi vrem să vizităm partea cealaltă a orașului și poate încă o dată cetatea, după masă. În dimineața asta cerul este mai albastru și așa cum mergem de-a lungul râului Aude după ce ieșim din Aire de la Cité, pe partea dreaptă se găsește fortăreața medievală, Cité, cu o basilică în stil gotic, un castel fortificat, numeroase străduțe și fântâni, totul înconjurat de ziduri groase iar în partea stângă este cartierul Saint-Louis Bastide, cu bisericile sale, piața, multe case foarte bine păstrate, din secolele XVII – XVIII. Am trecut pe podul medieval spre Bastide.

Când ne întoarcem la Andi, după plimbarea lungă prin Bastide, e deja 3 p.m. și suntem obosiți și cu degetele de la picioare amorțite. Deși voiam să rămânem două nopți aici, să vedem fortăreața și ziua, la ora asta ne piere cheful de a mai face drumul încă o dată spre cetate după ce se trezesc copii, așa că ne gândim să o luăm spre Albi, un alt oraș despre care am auzit lucruri frumoase.

E un drum de două ore și în timp ce îl parcurgem, începe să plouă mărunt. Adriana găsește pe park4night o vinărie în Florentin, la circa zece minute de Albi. După ce sună acolo și omul amabil îi spune că ne primește cu drag, schimbăm un pic direcția. La 17.45 ajungem la Chateau Labastidié în Florentin, ultimii kilometri au fost foarte pitorești prin mici sătuce agricole. Proprietarul ne-a întâmpinat călduros, ne-a arătat unde să ne instalăm, ne-a dat și electricitate. Suntem singurii turiști. Se întunecă după ce închei cu instalarea. Merg în crama domeniului, degust două vinuri și cumpăr cinci, povestesc una alta cu proprietarul, Pascal, se întâmplă o mulțime de evenimente în timpul anului aici, văzusem o sală de recepție care arăta deosebit, îmi explică lucruri interesante despre vinurile lui. Îl părăsesc încântat, încărcat de povești iar la ieșire îmi spune că a doua zi putem pleca când vrem că nu așteaptă pe nimeni și că nici nu trebuie să plătim pentru electricitate. Întors în Andi mâncăm curcan cu cartofi natur și degustăm mai aplecat un vin excelent din 2006 de la gazda noastră.

18 noiembrie, joi. Ne trezim abia la 09.30. Luăm micul dejun liniștiți, la 11.00 ne bem cafeaua și după ce fac niște poze plecăm spre Albi.

Călătoria spre Soare-Apune, 2021 – Franța 2, Carcassonne și Chateau Labastidié
Etichetat pe:                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *