Editorul unei reviste despre vinuri a observat în 1993 că din ce în ce mai multe campere explorează regiunile viticole ale Franței. Și-a dat seama că nu este ușor pentru aceștia să găsească un loc sigur pentru a înnopta sau rămâne o vreme în aceste zone rurale. Astfel i-a venit ideea să organizeze o rețea de viticultori dispuși să găzduiască gratuit pe pământul lor, pentru o noapte sau cel mult 24 de ore, autorulotiști. Așa s-a născut conceptul France Passion.  

france_passion

Apoi au aderat la acest program numeroși fermieri, producători de fructe, legume, brânzeturi, miere, crescători de animale și chiar pasionați de rulotism care au dorit să primească turiști pe proprietatea lor. Astăzi sunt aproape 2.000 de gazde în Franța dispuse să primească oaspeți.

Ghidul France Passion costă aproape 29 euro, este valabil din martie până în aprilie anul următor, în general până la Paște și este deosebit de util pentru cei care vor să aibă o vacanță în Franța altfel. Pachetul anual conține : cardul de membru care trebuie prezentat la sosire, o carte care prezintă toți fermierii cu coordonate GPS, fotografii, hărți regionale, indicații rutiere, informații în legătură cu activități specifice locului sau gazdei, harta Franței marcată cu toate aceste gazde, un autocolant care trebuie lipit pe parbriz.

În plus față de plata ghidului actualizat vizitatorul trebuie să se conformeze ”regulilor de aur” ale rețelei France Passion: să salute la sosire și la plecare, să aibă un camper sau van dotat cu rezervoare de apă potabilă și reziduale, să respecte intimitatea și programul gazdelor, să lase locul curat la plecare și în general să se descurce cu resursele proprii fermierul oferiind doar locul de parcare. Staționarea este permisă pentru maximum 24 de ore, locurile sunt gratuite, ușor de găsit, semnalizate corespunzător și garantând liniște (locurile sunt limitate la 5 pe proprietate, de obicei). Vizitatorii pot cumpăra produse locale de la gazdă dar nu este o obligație.

De un farmec deosebit este relatarea unor canadieni, Alison și Andrew, care au petrecut în 2016, 13 zile de vis în Franța prin programul France Passion.

Atât de mare succes a avut acest concept, care a adus beneficii și valoare ambelor părți, atât producătorilor locali cât și camperiștilor încât a impulsionat nașterea unor programe similare în Marea Britanie, Italia, Spania, Elveția, Germania, Suedia și chiar Statele Unite.