19 iunie 2015, vineri

La 09.10 plec de acasă, la 15.12 eu și Florin suntem la Băneasa mall. Ne plimbăm un pic prin magazine, mâncăm o chestie chinezească cu vită iar la 16.00 suntem instalați la o terasă în față. Îl așteptăm pe Dumitru. Bem două beri în aeroport de câte 20 de lei și… bucata. Uau. La 18.51 suntem așezați pe scaune în avion… Primim câte un sandvici în avion și niște biscuiți, plus câte un pahar de vin rosu. Eu două… dar împart cu ceilalți. La 21.12 suntem într-un taxi către Piraeus, Hotel Anita. La destinație belitu’ de șofer ne cere 55 € față de 36 € cât arăta ceasul, ne zice că bagajele și autostrada se tarifează separat, ne ciorovăim ca la piață, nervos ăla zice la un moment dat că sună la poliție, Dumitru zice să o cheme că noi avem timp… Și vine poliția. În final plătim 50 €. Camera de hotel este foarte mică și foarte modestă dar în regulă. Achităm la recepție un breakfast de 6 € de căciulă și în prețul ăsta o să ne duca la feribot mâine dimineață. După ce ne instalăm în cameră, ieșim în oraș la o bere, 5 € bucata… La întoarcere facem duș și mai suflăm câte un whisky mic, 🙂

 

20 iunie 2015, sâmbătă

Ne trezim în hotelul Anita din Pireu la 05.40 și la 06.30 ne duce un băiat simpatic cu o dubiță jegoasă până în port la feribot. E 32,5 euro biletul până în Paros. Apare și Radu Balașiu, conducătorul flotilei. Ne cumpărăm bilete pentru feribot dus-întors, este o ditamai coada la urcare. La 07.25 pornim, la 11.20 suntem aproape de sosire…

iar la 11.38 stăm deja așezați la terasa marinei…

Facem formele după 12.00, plătim cu cardul 175 € asigurarea bărcii plus 90 € cleaning și 85 € outboard și mai așteptăm apoi la terasă. Cică mă sună când e pregătită și curățată, ca să aflăm ulterior că de fapt barca noastră era pe drum din Mikonos către noi, Tara, o Bavaria Cruiser 39. Așa se numește: Tara.

Pe la 17.15 abia, venim pe ponton. Până facem inventarul cu Giorgio și câteva mici reparații, plus aprovizionarea, trece de 19.00, așa că ne punem câte un Jack Honey și bem căci nu mai putem pleca niciunde. După ce soarele apune, mâncăm o slănină cu ceapă și o feta cu roșii. Eu finalizez aranjarea în cabina mea (am tras la sorți și am nimerit cabina prova… :))).

 

21 iunie 2015, duminică

Mă trezesc după 07.00 și mă târâi lenevos către baie, îl aud și pe Dumitru, s-a trezit dar mormăie ceva ininteligibil, își caută o șosetă vreo douăzeci de minute, asta aveam să aflu mai târziu. Băieții mi s-au părut ușor mahmuri sau o fi de la mișcarea continuă a Tarei. Fac cafea pentru toată lumea și ceai, apoi o omletă cu slănină.

La 10.20 ieșim din port către Folegandros. Vai Doamne! e atât de frumos… Ridicăm pânzele…

apoi le strângem pentru că a căzut vântul. La 12.43 suntem între Despotiko și Strongilo iarăși cu velele ridicate, avem sentimentul unor lupi de mare chiar dacă nu e nu știu ce vânt, de 3 – 4 noduri. La 13.35 suntem la ancoră într-un golfuleț pe Despotiko… yupppiiiii… facem baie, un pic e rece apa dar asta numai la prima atingere. Dupa ce o luăm din loc Florin face niște spaghete foarte gustoase. Cu velele ridicate prindem 7,7 nm. Dumitru intră cu Tara între alte două bărci pe Folegandros. Ne cer 5 € pe marină, pe noapte și după ce facem toate operațiunile la mal, mergem să închiriem scutere. Cu 10 € de persoană până a doua zi la 10, prețul este foarte bun. Așa că o luăm la deal, până sus de tot, în Chora,

vedem apusul la terasa unui hotel, unde bem o cafea, facem o incursiune până aproape de capătul insulei după care ne întoarcem în Chora, în centru. Ajungem pe întuneric la barca noastră pe la 23.15. Punem de-o poveste și de-un whisky mic și refacem traseul zilei de azi cu bune și rele. Suntem skiperi… e vorba că vântul se va înteți mâine dar astăzi a fost o zi plină!

 

22 iunie 2015, luni

Mă trezesc la 7.20, spăl vase, fac cafea, mâncăm, ducem scuterele. La 10.45 pornim catre Ios, marea este mai agitată, deschidem pânzele dar nu de tot, vremea e frumoasă și prindem 8 nm. Mi se face un pic rău, ajungem în Ios, Florin e skiper, ne descurcăm bine. La 15.34 peștele scos de la cuptor arată demențial, cumpărase Florin de dimineață un red fish urât și două dorade, cu 45 €.

Bem un proseco excelent apoi și ne tolănim în cockpit, ațipim în plin proces de digestie. Deschid ochii după opt seara  tocmai când ne lua un tip banii pentru cheiaj, 2,37 €, ăsta preț! Fac o cafea bună și o savurăm pe punte, e 21.00, muzica lui Radu se aude încetișor. Ieșim la plimbare în orașul vechi, seamănă cu Santorini și Mykonos, același stil, cu străduțe înguste și magazine colorate, lume însă mai puțină, mai liniștit totul. Ne așezăm la o terasă cu muzică grecească, cântă doi menestreli greci…

 

23 iunie 2015, marți

Astăzi fac mai târziu ochi, la 8.30, Dumitru merge la farmacie așa că fac eu cafea, ceai și pregătesc masa. Dupa aceea umplem tancul cu apă și pe la 13.00 plecăm într-un golfuleț, 5,2 mile mai în sud. Ridicăm pânzele până acolo, eu sunt skiper, atingem 8.2 nm. Ajungem cu bine în golfuleț dar ne necăjim vreo două ore să ancorăm și să ne legăm cu o parâmă de o stâncă la mal. Ancora nu ne ținea bine și am repetat manevra de mai multe ori.

La 16.10 bem un spriten spumant, apoi gin, apoi mergem cu dinghy pe mal, la grătar…

 

24 iunie 2015, miercuri

E 09.53 când ne bem cafeaua pe punte. La 10 și ceva pornim spre Koufunisia unde ajungem la 14.20, fac formele de intrare, ne costă 23,20 € cu tot cu apă și curent, e o marină nouă, ridicată cu fonduri europene. Am avut probleme cu focul care s-a rupt din melc și nu l-am mai putut aduna, băieții au stat în față să îl repare, la ciocane și duș, în timp ce eu mă străduiam să țin barca în vânt. S-a rezolvat într-un final cu ajutorul lui Poseidon iar seara Radu a reușit să lege înapoi vela în melc, să putem folosi focul. Ieșim la Pori Beach pe la 17.20 cu 2,5 € de persoană dus întors dar numai Dumitru, curajos, face baie.

La 18.40 ne întoarcem, facem un duș și ieșim în orășel, mâncăm sardine și tzatziki plus friptură de ied, small goat, apoi venim pe malul apei la barcă.

 

25 iunie 2015, joi

Mă trezesc dupa 8.45 cu greu și lene, fierb niște crenvurști care sunt absolut jenanți așa că decid să îi dau pur și simplu la pești. Inițial vorbiserăm că plecăm la 14.00 undeva în sudul insulei Naxos dar dupa ce spălăm barca și plini de sârg ne pregatim… nu mai plecăm nicăieri, așa că toata ziua am frecat doar duda cu două reprize de somn în marina asta construită cu 1.800.000 € fonduri europene. Pe la 17.00 ies cu Florin, căci Dumitru doarme atât de greu, să mâncăm un gyros.

Ne plimbăm un pic în dreapta marinei. Seara, după ce facem duș, apare Miomir care ne spune că are barca asta, Romantica, de trei ani, că a dat pe ea 60.000 parcă ( sau 50.000 €) și că imediat a mai băgat 10.000 € în ea, că a schimbat straiurile și toate cablurile, că nu crede că va rezista mai mult de 10 ani, și vine cât poate de mult pe barcă, circa două luni pe an, că o ține în Paros la Naoussa… Seara reluăm ritualul, duș și ieșit la același restaurant și bar, mâncăm un saganaki și peștișori cu red moulets câte unul de căciulă. Apoi cădem iarăși rupți.

 

26 iunie 2015, vineri

Astăzi ne trezim la 7.00 fără ceva, desfac curentu’, scândura și plecăm. Ne ținem după Radu, mergem prin sudul Naxosului către Paros și Antiparos, pe la 10.00 dăm drumul la pânze, nu de tot, și venim cu 5-6 noduri. La 10.40 sunt gata date jos pentru că intrăm printre Paros și Antiparos unde este un culoar foarte strâmt, trecem cu mare grijă în siajul catamaranului condus de Radu. Ajungem în fața marinei, ne legăm la un balon, facem baie apoi somn și pe la 15.30 mergem în marină, ne fac loc unde am stat la plecare, Dumitru e la timonă. Facem repede check-out, mâncăm paste, povestim câte-n lună și-n stele reluând toată călătoria cu bune și rele…

Seara ieșim în Paros, ne plimbăm un pic, bem un irish coffee la cafe barul ăla în moară, sunt aprinse toate luminile,

e un pic frig cum bate vântul și nu zăbovim mult. Mai degustăm la barcă un pahar de vin roșu. End of story.

 

27 iunie 15, sâmbătă,

Astăzi e ziua în care avem păreri de rău cu caru’. Bem ultima cafea pe punte, mâncam cu noduri pâine cu unt și ardei și miere. La 9.30 suntem la marina caffe iar la 10.40 instalați pe ferry, la 18.45 suntem în avion, la 21.10 plecăm din aeroport și la 02.10 sunt în curte. Gata.