22 iunie 2018, vineri

La 07.45 pornim către București, la 12.20 am trecut de Comarnic iar la 14.35 suntem la tarom business lounge… la 17.27 avionul se plimbă încă pe pistă… totul pare de o încetineală înfiorătoare… îmi vine să strig deși strigătul mi-ar fi doar firav clipocit pierdut într-o fântână.

 

23 iunie 2018, sâmbătă

Barca noastră se numește Katia. La 18.00 ridicăm ancora spre nordul insulei Paros, să înnoptăm în același golf în care am stat și ultima dată. E cel mai aproape loc în care putem sta liberi, liniștiți, la ancoră, departe de zgomotele și mirosurile marinei. Ne ia aproape două ore să ajungem și să ne instalăm cu fața către Monastiri beach. Oricum vântul ne va roti toată noaptea în jurul ancorei.

Facem și o baie bună…

 

24 iunie 2018, duminică

Mâncăm o omletă excelentă, urmată de o baie răcoroasă și apoi plecăm către Sifnos. Marea este agitată la ieșirea din golf. Bate meltemi dinspre nord. Dar ridicăm velele… Pe la 18.00 ajungem în Faros. O localitate micuță.

Mergem cu dinghy la mal în două ture pentru că din păcate bărcuța asta firavă, ia apă.

Sifnos este o insulă micuță, nu foarte căutată de turiști, aproape de Paros, cu mai puțin de 2000 de locuitori și cu aproape atâtea biserici câte zile sunt într-un an. De-a lungul verii sunt aproape în fiecare săptămână într-un loc sau altul de pe insulă, sărbători și evenimente la care poți participa alături de localnici.

 

25 iunie 2018, luni

Pentru că în Faros nu sunt scutere de închiriat la 10.44 ridicăm ancora până în golful următor unde am primit asigurări că ar fi,  că e o localitate mai mare, Platy Gialos ( în care am mai fost în 2014 cu Alex Popescu). 15 euro/noapte cu apă și electricitate incluse. Plecăm să închiriem scutere. Găsim cu 15 euro/bucata. Excelent preț! Ce înseamnă o insulă mai puțin cunoscută! În timp ce suntem deja toți pe scuterele închiriate, Laurențiu, face niște mișcări ușor ezitante și proprietarul scuterelor, un grec mustăcios, solid, transpirat se repede la el și îl ia la întrebări: dacă a mai condus scutere, unde, când… Laurențiu, a luat o față sinceră și deloc convingătoare (a mai fost cu noi în 2011, prima dată pe scuter și a căzut, derapând pe nisipul de pe acostament, o experiență neplăcută…) probabil amintindu-și a bălmăjit ceva evaziv și chestionat din nou cum conduce, cum se descurcă (cu scuterul!) îl aud că răspunde: comsi comsa… Grecul l-a privit uluit, a pus mâna repede pe scuter, l-a smucit și l-a dat jos strigându-i: atv, aratând cu degetul arătător spre ieșire.

Vizităm Apollonia, Kastro, facem baie într-un golfuleț ascuns lângă Kastro, apoi mergem la Kamares unde mâncăm și ne prinde noaptea pe drum înapoi.

 

26 iunie 2018, marți

Ne trezim imediat după opt și plecăm cu scuterele la Vathi unde luăm micul dejun pe malul mării…

 

27 iunie 2018, miercuri

Pe la 13.00 o luăm către Serifos prin estul insulei Sifnos. Ridicăm pânzele, avem un vânt excelent, valurile sunt mărișoare și bandăm pe babord dându-ne un sentiment de mari marinari.

Stăm la ancoră în Livadia. Astăzi este seară de footbal. Băieții se duc la mal. Eu rămân pe Katia cu Florin, colegul meu de cameră. Este vânt și nu-mi place cum mă învârte de colo colo pe lângă ancoră. E înnorat și vânt, în nordul Greciei sunt mari inundații. Și eu și ceilalți de pe celelalte bărci verificăm toată seara pozițiile bărcilor. E și asta o treabă importantă.

 

28 iunie 2018, joi

La 8.10 ridicăm ancora către Syros. Mergem vreo oră pe motor, apoi o oră cu vele cu 4-5 noduri și apoi numai pe motor, din păcate. La 12.00 ajungem la Finikas. 18 euro cu toate cele incluse. Închiriem iarăși scutere cu 20 euro/bucata de data asta. Mergem la Vari unde facem baie

apoi la Ermoupolis, fosta capitală a Cycladelor, unde ne plimbăm în lung și-n lat.

La întoarcere facem un barbecue pe întuneric și cum bate vântul și duce jarul în toate părțile, Robert, bucătarul nostru șef se impacientează. E atât de vehement cum nu l-am văzut niciodată. E speriat că vom da foc insulei.

 

29 iunie 2018, vineri

Eu mă trezesc pe la 8.30, ies pe punte, evaluez situația, adulmec vântul…

apoi după ce se trezește toată lumea mergem cu scuterele la Posidonia și facem baie lângă o plajă blue flag și stăm pe șezlonguri lipsiți de griji,

apoi o luăm către Megali Gyalos. Pe la 12.30 predăm scuterele și apoi cap compas către Paros cu mare tristețe…

 

30 iunie 2018, sâmbătă

La 09.00 debarcăm de pe Katia.

La 10.45 feribotul o ia domol spre Atena. Cu noi înghițiți în corpul lui odios. Restul nici nu mai contează…

 

Obs. Inițial când am plecat din Paros către golful din nord al insulei, cel cu Monastiri Beach, aveam în gând să navigăm ulterior în sudul acesteia, dar harta vânturilor se schimbă uneori de la o oră la alta. Ne-am ghidat în toate zilele după Navionics, așa că până la urmă traseul nostru a fost altul…