29 iulie 2017, sâmbătă, ziua 8

Singura condiționare pe care am avut-o la startul acestei călătorii a fost ca în dimineața acestei zile, 29 iulie, orele 10.30 să fim pe feribotul care pleacă din Tallinn către Helsinki. Cumpărasem biletele încă din mai, convins fie că se vor scumpi, fie că nu voi mai găsi. Și am mărit pasul la început cu temerea că este posibil să nu ajungem la timp și asta din cauza bebelușului nostru, care părea să nu suporte ușor poziția… legat de scaun. Dar iată…de acum putem merge mai liniștiți, fără grabă. Am făcut aproape 2000 de km în șapte zile. E 10.30 și suntem cocoțați pe feribotul Tallink Silja. Yesssss!

La 12.26 suntem în Andi deja, în cala feribotului încă și sun la campingul Rastilla din Helsinki să verific dacă au locuri libere. Sunt cam 18 km până acolo. Îmi răspunde o voce prietenoasă. Au. Ajungem pe la ora 13.00 și ceva, prețul e 36 de euro cu electricitate inclusă. Îi fac igiena lui Andi și apoi ne instalăm pe locul pe care l-am primit la check-in. E foarte bine amenajat campingul acesta, cu locuri de barbecue, de joacă pentru copii, amplasamente bine delimitate din gard viu pentru rulote, autorulote, corturi, alei drepte și plajă în marginea lui, la mare. Unde și mergem după un somn bun. Gabriel face baie… în Marea Baltică după ce mămica lui îi dă costumul de neopren albastru, în care este teribil de simpatic.

 

30 iulie 2017, duminică, ziua 9

Azi ne trezim după 10.00. Doar e duminică. Mergem la locul amenajat pentru bucătărie, sunt 5 compartimente cu plită, chiuvetă și masă cu băncuțe de-o parte și de alta a ei. Puiuții mei mănâncă ochiuri, eu îmi fac o omletă țărănească cu ceapă, slănină și cârnați ca-n Ardeal. E soare și cald… facem niște cumpărături minimale la un market în apropierea campingului și după somnul de prânz al lui Gabriel și igiena lui Andi ne mutăm mai către centrul orașului, pe insula Mustikkamaa, o insulă parc legată printr-un pod de o altă insulă stâncoasă pe care se află gradina zoologică a orașului, cea mai mare din Finlanda. În parcarea dintre un parc de amuzament (Seikkailupuisto Korkee) și niște terenuri de tenis bine amenajate, plătim 5 euro căci la cea din imediata vecinătate, free, de la malul apei nu mai era nici un loc liber, corespunzător ca dimensiune. Doar e duminică și toată lumea a ieșit la plimbare.

Mergem cu un autobuz în centrul orașului Helsinki, 3,20 euro/persoană biletul. Ieftin! Și apoi ne plimbăm pur și simplu pe străzi fără vreo pretenție. Gabriel, în cărucior, e fericit și râde la soare. Vedem gara (Rautatieasiema), magazinul Stockman, parcul Esplanadei și statuia Havis Amanda. Ne întoarcem după 19.00 și ne mutăm acum lângă apă, parcarea s-a golit, finlandezii s-au dus la casele lor, mai este doar un camper puțin mai încolo. După 21.00 avem parte și de un asfințit deosebit…

 

31 iulie 2017, luni, ziua 10

Ne trezim după nouă. Noaptea a plouat și pământul este ud. Mergem la Tampere, al treilea cel mai mare oraș al Finlandei. Pe drum ne oprim la o benzinărie ABC unde îi fac tacticos igiena lui Andi. Ajungem la locul de înnoptat pe care îl găsisem pe park4night pe marginea râului Tammerkoski. Mai este doar o autorulotă acolo. Plouă. Gabriel mănâncă și îsi face somnul de după masă împreună cu mămica lui. Oricum plouă. Dar taman pe când se trezesc iese soarele. Ieșim la o plimbare prin Tampere în piața centrală, vedem clădirea primăriei, apoi mergem prin Hämeenpuisto, un fel de Central Park al lor. Noi stăm în Southern Park, un loc foarte agreat de tamperiști (!), vara sunt numeroase concerte, localnicii fac jogging și diverse alte activități.

 

1 august 2017, marți, ziua 11

Deși mi-am programat ceasul să mă trezesc devreme, puiuții mei atât de bine dorm, e 07.10 și mi-e groază să îi trezesc. M-am gândit să schimbăm puțin traseul, să facem un mic ocol și să mergem în Arhipelagul Kvarken, un must see în Finlanda, singura bogăție naturală finlandeză care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt circa 5600 de insulițe în Golful Botnic, joase și sălbatice. Este un soare superb. Am plătit 1,20 euro pentru noaptea asta la un automat. De la orele 18.00 și până la 08.00 nu se plătește nimic.

Plecăm la 08.28, Gabriel adoarme și oprim pentru micul dejun aproape de 10.00 cînd bebelușul nostru se trezește. Apoi înainte de Vaasa oprim la o benzinărie ABC unde fac iar curățenie și fac plinul cu apă întrucât astăzi cred că vom rămâne din nou off-camping. Trecem apoi peste podul Replot,

cel mai lung pod din Finlanda de 1045 m care leagă continentul de arhipelag și o luăm întins către Svedjehamn, ultima localitate unde se termină drumul. Este o parcare care apare și pe park4night, 4 euro pe noapte și unde avem norocul să ne legăm și la electricitate. Seara ieșim la plimbare și la o bere la un mic local, Cafe Salteriet.

 

2 august 2017, miercuri, ziua 12

La 10.50 pornim către Oulu. Opresc din nou la un ABC, un gen de stație de alimentare cu carburanți, imensă și care are în apropiere tot felul de magazine distincte și mall în unele. De asemenea au locuri speciale pentru autorulote unde poți alimenta cu apă dulce și totodată să golești apele gri și cele negre. Lucru pe care îl și fac. Totul este gratuit.

Pe la 17.00 suntem la Tauvontie, înainte de Oulu. Este superb! Marea întinsă cât vezi cu ochii, numai nisip alb, soarele revărsat peste ape. Gabriel intră în apă, nu are nici o problemă că temperatura acesteia este sub 18 grade Celsius și… Doamne ce circ face când îl duc forțat și vinețiu, învelit în prosop în Andi. Dă din picioare cu disperare, nu vrea decât să se întoarcă în apă.

La 22.10 apune soarele, cerul prinde niște culori de nedescris, fiecare clipă își trăiește unicitatea…

Mă gândesc că ar trebui să mai stăm o noapte aici. Suntem doar trei campere, e atât de liniște…

 

3 august 2017, joi, ziua 13

Iar ne trezim după 09.00. Astăzi cerul este plumburiu. Nu suntem hotărâți… să mai stăm, să plecăm, să mai stăm o zi… pornim totuși pe la 12.10 și în drum la un ABC golesc din nou apele gri și bag apă pentru orice eventualitate. Ajungem la Kemi după 15.00. Mami face de mâncare. Pui cu paste. Foarte bun. Foarte gustos. Suntem lângă marină. Mai târziu ne plimbăm puțin prin orășel, vedem Biserica Luterană, o clădire gotică ornată cu cărămidă roșie la exterior.

 

4 august 2017, vineri, ziua 14

Eu sunt în picioare primul la 07.40. Fac un duș rapid. E soare, senin, bate ușor vântul, marea e frumoasă. Duc gunoiul și o luăm către Rovaniemi. Cu 30 de km înainte de destinație tragem pe dreapta într-o parcare să luăm micul dejun. Cârnăciori fierți de la Lidl, ultima porție, cu muștar, ceai cu pâine, unt și miere de albine și bineînțeles… cafea.

Facem primele cumpărături serioase după două săptămâni înainte de a ne caza în Campingul Ounaskoski. Plătim pentru două zile, 30 euro pe zi plus mașina de spălat încă 6 euro. Punem la spălat doar hainele negre și apoi mergem la plimbare în Rovaniemi. Făcând abstracție de soarele care nu se dă dus nicidecum la culcare și care aruncă niște culori incredibile de jur-împrejur, nu ni se pare că este mare lucru de văzut prin oraș… dar no!

Marea Aventură – Nordkapp 2017 – săptămâna a doua
Etichetat pe:                                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *