Mi s-a părut necesar totuși ca după aproape trei săptămâni de plimbăreală prin Sicilia să tragem niște concluzii:
Am călătorit în total 4015,8 km cu o viteză medie de 46,4 km/h, un consum mediu de 10,8 l/100 km și un total de 434,4 l motorină. Cheltuielile totale au fost 2749,10 euro adică o medie de 91,64 euro/zi pentru treizeci de zile și douăzecișinouă de nopți. Am traversat marea cu feribotul de patru ori, Dubrovnik-Bari (343 euro dus și 422,78 euro la întors, la dus am avut cabină cu baie și wc pe hol iar la întors cu baie în cabină, traversarea a durat zece ore, de la 22.00 la 08.00) și Villa San Giovanni-Messina dus-întors (câte 56 de euro). În total am dat pe feriboturi 877,78 euro. Cheltuielile totale dacă scădem trecerile cu feribotul au fost 1983,32 euro cu o medie pe zi de 66,11 euro.
Am consumat în total 434,4 l de motorină la un cost total de 511,05 euro adică 1,176 euro/l. Taxele de drum/autostradă au fost 28,14 euro. Am plătit în Serbia și apoi în Sicilia, se taxează autostrada de la Messina până la Palermo și de la Messina la Catania dar nu este scump. Parcările ne-au mai costat 18,28 euro iar mijloacele de transport în comun (bus) au fost 9,60 euro. Astfel în total, pe transport, feriboturi, motorină, taxe drum și parcări am plătit 1444,85 euro adică 52,56%.
GPL am consumat 30,58 l pentru care am plătit 16,77 euro adică 0,548 euro/l. Cazarea a fost 411,23 euro în total adică o medie de 14,18 euro/zi. Alimente am cumpărat de 238,27 euro, la restaurant și fast-food am cheltuit 249,93 euro, intrările la obiective turistice au fost 218 euro, am folosit o singură dată mașina de spălat, cu 3 euro, suveniruri de 53,79 euro iar altele/diverse au fost 89,39 euro.
Mie mi-a plăcut în Sicilia și aș merge din nou și mâine dacă aș putea. Nu este foarte curat dar e cald, apa mării în septembrie este deosebită, și eu care sunt un friguros sau cel puțin nu mă înghesui să fac baie într-o apă sub 24 de grade Celsius, în Sicilia în septembrie și octombrie nu am avut probleme de acest gen. De fapt în afară de mizeria extraordinară de care am dat, saci de gunoaie aruncați în neștire și fără noimă, excremente de animale pe trotuare în unele orașe, inclusiv în Palermo, alte obiecții majore eu nu am. Și pentru asta m-am gândit, dar numai pentru ca să îi disculp pe sicilieni, că or fi făcut vreo grevă sau ceva protest toți gunoierii taman când am fost noi acolo, treaba lor…
Un alt regret al meu este că nu am apucat să intrăm mai adânc în insulă, să vedem cum trăiesc sicilienii la țară… și nu am văzut nici un mafiot vero, nu că aș fi vrut dar nu am dat de nici unul. Cu toate precauțiile luate mi s-a părut totul în regulă, atât în Palermo cât și în Catania, orașele despre care auzisem înainte să merg că sunt foarte nesigure. Este adevărat că nu ne-am plimbat la miezul nopții prin ele dar la orele înserării toți oamenii ni s-au părut absolut normali. Și era plin de turiști încă și în octombrie… Drumurile au fost în regulă iar peisajele, cele mai multe, fabuloase… Sicilia nu este scumpă, asta dacă nu ești vreun patrician simandicos și ai tot felul de pofte și extravaganțe deosebite, în schimb este mai complicat de ajuns acolo cu un vehicul propriu.
De regulă când faci turul Siciliei pleci din Messina fie prin nord, fie prin sud. Noi am înconjurat-o prin nord, Messina-Cefalu-Palermo-San Vito lo Capo-Trapani-Agrigento-Marina di Ragusa-Siracusa-Catania-Taormina-Messina…
Și o precizare importantă: treizecidezile au fost de când am plecat și până când ne-am întors acasă.