8 octombrie, vineri. Când plecăm din Guernica spre ocean este aproape cinci p.m. Avem de mers doar puțin peste o jumătate de oră. Peisajul este fabulos, mergem de-a lungul coastei către San Juan de Gaztelugatxe. Aici s-au filmat scene pentru serialul Urzeala Tronurilor (Game of Thrones) urmărit de o grămadă de lume și Dragonstone este un castel creat digital pe vârful acestei insule. După acest film numărul vizitatorilor a crescut foarte mult.

Gaztelugatxe este o insuliță de pe coasta Biscaiei, legată de continent printr-un pod construit de om. Pe vârful insulei se află un schit (numit  Gaztelugatxeko Doniene în bască, San Juan de Gaztelugatxe în spaniolă ), dedicat lui Ioan Botezătorul și care datează din secolul al X-lea.

Avem un noroc chior pentru că găsim un loc liber chiar în parcarea din deal, luată de pe park4night, cu referințe bune dar foarte mică și plină de mașini ale turiștilor. Suntem cu fața către ocean și avem o perspectivă extraordinară. Nu vedem către schit dar cu toate astea așa cum soarele se pregătește să cadă peste ape și lumina roșiatică care se răsfrânge în căsuța noastră, îmi dă o senzație de împlinire și bucurie deosebită.

Cobor cu Gabriel cu gândul să ajungem la schit și să urcăm cele 231 de trepte. Din păcate mai jos cu vreo două sute de metri accesul este blocat și un panou ne avertizează că se fac lucrări de renovare și nu este vizitabil. Facem câteva poze și asta este.
Sunt două restaurante în apropiere și mai jos puțin este o parcare mult mai mare dar care are la intrare un indicator de interdicție pentru autorulote. Parcarea este goală și mă gândesc că se aplică probabil în sezon. Suntem aproape de drum însă noaptea este liniștită și dormim foarte bine. Nu sunt zgomote exagerate. Rar mai trece câte o mașină.

9 octombrie, sâmbătă. În lumina dimineții locurile arată altfel. Mai reci sau așa mi se pare mie.

Aproape se face de prânz când pornim către Bilbao.

Călătoria spre Soare-Apune, 2021 – Spania 1, San Juan de Gaztelugatxe
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *