Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoria noastră. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și noi credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Slovacia, în slovacă: Slovensko, (oficial Republica Slovacă,  Slovenská republika) este un stat fără ieșire la mare din Europa Centrală, cu o suprafață de aproximativ 49.000 km². Se învecinează cu Ucraina la est, cu Polonia la nord-est, cu Cehia la nord-vest, cu Austria la vest și cu Ungaria  la sud.
Capitala: Bratislava
Populatia: peste 5 milioane de locuitori;
Moneda: euro
Limba: Limba slovacă este singura limbă oficială; în general mulți tineri vorbesc sau înțeleg limba engleză.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: La graniță se verifică pașaportul sau cartea de identitate în cazul intrării din România pe cale aeriană sau celelalte țări non-UE ; Slovacia face parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: este temperată, cu veri relativ răcoroase și ierni friguroase, înnorate și umede (precipitații abundente sub formă de ninsoare), care ating peste 2000 mm anual în Munții Tatra. În iulie, temperatura medie este de 21°C iar în ianuarie de -1°C.
Prefix telefonic: +421
Domeniu internet: .sk
Numere de urgență: 112 Servicii de urgență, 158 Poliția, 150 Pompieri, 155 Salvarea.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Ziua Înființării Republicii Slovace;
6 ianuarie – Boboteaza;
19 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an)
21 aprilie – Paștele; (diferă de la an la an)
22 aprilie – A doua zi de Paști; (diferă de la an la an)
1 mai – Ziua muncii;
8 mai – Ziua victoriei împotriva fascismului;
5 iulie – Ziua Sfântului Constantin și Metodius;
29 august – Aniversarea Insurecției Naționale Slovace;
1 septembrie – Ziua Constituției Republicii Slovace;
15 septembrie – Ziua Fecioarei Îndurerate, hramul Slovaciei;
1 noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților;
17 noiembrie – Ziua Luptei pentru Libertate și Democrație;
24 decembrie – Ajunul Crăciunului
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – Ziua Sfântului Ștefan;

 

Ameninţări teroriste: terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Slovacia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Cu toate acestea, Slovacia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate: Slovacia este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). S-au înregistrat, de asemenea, cazuri de spargeri ale camioanelor de marfă care tranzitează ţara, atât în timpul nopţii (fiind vizate bunurile şoferilor), cât şi în timpul zilei (fiind vizată, în general, marfa transportată de acestea). În ultima perioadă, Poliţia slovacă a semnalat creşterea numărului de jafuri care au loc pe teritoriul ţării, pe autostrada E 75, în apropierea graniţei cu Ungaria.

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite. Parcările cu plată – răspândite inclusiv în centrul oraşului – şi parcările mall-urilor (gratuite pentru 3 ore în timpul săptămânii) pot reprezenta soluţii în acest sens.

Circulaţia auto: în Slovacia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

 • Este obligatoriu să menţineţi în permanenţă farurile aprinse (faza de întâlnire).
 • Participantii la trafic pot fi opriţi atât de către autorităţile poliţieneşti în uniformă, cât şi de cele în civil.
 • Agenţii de poliţie vor putea opri şi controla nu numai şoferii, dar şi pe ceilalţi participanţi la trafic.
 • Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
 • Este obligatorie echiparea autovehiculului cu cauciucuri de iarnă în cazul în care pe carosabil se află un strat de zăpadă sau gheaţă.
 • Este obligatoriu ca bicicliştii să poarte cască de protecţie în afara localităţii.
 • Este obligatoriu ca bicicliştii cu vârsta sub 15 ani să poarte cască de protecţie şi în localităţi.
 • Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma vignetelor. Aceste vignete se pot cumpăra de la fiecare punct de frontieră, de la oficii poştale (mai ales în oraşe, mai greu în mediul rural) şi de la fiecare staţie de benzină.

Atenţie! Vigneta pentru circulaţia pe autostradă nu se poate achiziţiona de la punctul de trecere a frontierei ungaro-slovace (autostrada E 75), întrucât, în acest loc nu există niciun punct de comercializare de produse şi servicii. Poliţia monitorizează şi amendează toate autovehiculele care nu au vignetă. Valabilitatea vignetelor: 10 zile, 30 zile sau 1 an calendaristic (ianuarie-decembrie).

Atenţie! Încălcarea legii slovace privind conducerea pe drumurile publice se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 60 şi 1700 euro şi/sau suspendarea permisului de conducere până la 5 ani. Aceste încălcări includ fapte variind de la depăşirea limitei de viteze la depăşirea tonajului admis şi conducerea în stare de ebrietate (consumul de alcool este strict interzis de legislaţia slovacă în cazul persoanelor aflate la volan). Au fost semnalate multiple cazuri în care agenţii de poliţie slovacă au oprit autoturisme de transport marfă înregistrate în Romania pentru a fi cântărite şi au recurs la suspendarea permisului de conducere al şoferului, alături de reţinerea actelor autovehiculului, în cazul nerespectării tonajului.

În caz de neplată a amenzii, organele de poliţie slovace pot reţine de asemenea, potrivit legii, permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare al autoturismului, până la achitarea amenzii. Permisul de conducere poate fi reţinut de către organele de poliţie pentru verificarea dreptului, capacităţii fizice sau psihice de a conduce autovehicule. În acest caz, poliţistul va elibera o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, cu drept de conducere pentru 15 zile. Dovada este valabilă numai pe teritoriul Republicii Slovace.

Atenţie! Procedurile de returnare a actelor mașinii sau permiselor de conducere sunt extrem de greoaie în Slovacia, putând dura chiar mai mult de 6 luni. De asemenea, unele secții de poliție solicită prezența titularului actului respectiv, cu dovada plății și numai atunci îi eliberează documentul. În conformitate cu legislaţia naţională slovacă, poliţia rutieră locală are dreptul:

 • să reţină permisul de conducere drept garanţie a faptului că amenda va fi plătită;
 • să reţină numerele de înmatriculare a autovehicului în condiţiile legii, ale cărei prevederi sunt similare celor din România. Reţinerea se poate face cu acordul şoferului sau nu. În cazul în care numerele de înmatriculare sunt fixate în nituri sau alte mijloace tehnice care să prevină ridicarea acestora în mod normal, legislaţia slovacă permite poliţiştilor să acţioneze în vederea preluării acestora prin orice mijloace mecanice chiar şi cu deteriorarea autoturismului;
 • să facă uz de forţă în condiţiile legii dacă conducătorul auto se blochează în autoturism prin închiderea uşilor, devine agresiv sau încearcă să-i mituiască sau refuză să se legitimeze;
 • să aplice sancţiunile chiar dacă conducătorul auto refuză să semneze procesul verbal constatator.

Amenzi de circulaţie:

 • Neacordarea priorităţii – începând cu 60 euro
 • Depăşirea într-o zonă interzisă – începând cu 60 euro
 • Utilizarea sistemelor anti-radar – 15 euro
 • Neutilizarea centurii de siguranţă – 60 euro
 • Depăşirea limitei de viteză – variază de la 50 euro la 650 euro
 • Parcarea într-un loc nepermis – începând cu 60 euro (evitaţi locurile de parcare semnalizate dar şi cele marcate cu un X)
 • Parcarea autoturismului pe locurile marcate pentru persoanele cu handicap – amenda cuprinsă între 150 şi 300 euro, precum şi posibilitatea reţinerii permisului de conducere
 • În cazul transportatorilor lipsa dispozitivului „on-board unit – OBU” se sancționează cu o amendă cuprinsă între 1655 și 2655 euro
 • Neutilizarea luminilor pe timp de zi – 60 euro
 • Lipsa vignetei – până la de 10 ori contravaloarea vignetei maxime

Starea drumurilor: este bună.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: Este interzisă utilizarea tuturor sistemelor anti-radar pe teritoriul Slovaciei.

Parcarea:se recomandă să parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite, orice eroare de alegere a locului de parcare putând avea drept consecinţă imobilizarea autovehiculului, ridicarea acestuia şi/sau obligativitatea de plată a unei amenzi.

Permisul de conducere: cel românesc este valabil în Slovacia. Limitele maxime de viteză admise: în localităţi – 50 km/oră; în afara localităţilor – 90 km/oră (inclusiv pentru autovehiculele de marfă) autostrăzi – 130 km/oră pentru autovehicule până la 3.500 kg şi 100 km/oră pentru autobuze; în zonele de autostradă din localităţi – 90 km/oră.

Limitele minime de viteză: pe autostrăzi – 80 km/oră; în zonele de autostradă din localităţi – 65 km/oră.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: În caz de accident uşor, şoferii implicaţi în accident au obligaţia de a opri imediat autoturismul, de a completa şi semna formularul de constatare a accidentului, pus la dispoziţie de companiile de asigurări, prin care şoferul vinovat se angajează să suporte pagubele provocate. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, după ce aţi acordat primul ajutor, există obligativitatea anunţării şi aşteptării echipajului de poliţie la locul accidentului. Vehiculele implicate nu trebuie mişcate, chiar dacă perturbă circulaţia. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Slovacia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Sistemul medical: asigurarea medicală este obligatorie în Slovacia. Se recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări medicală de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu este nevoie de vaccinări speciale.

Utilizarea cărţilor de credit: în Slovacia există o reţea bine dezvoltată de ATM-uri. Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit emise în România la majoritatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.

Reglementări vamale: nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen. Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, 50 ml parfum sau 250 ml apă de toaletă. Este interzisă scoaterea din Slovacia a obiectelor de artă şi cultură.

Regimul medicamentelor: sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu se pot lua în călătorie decât cantităţile de medicamente strict necesare! Se recomandă deținerea reţetei medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie: pentru spaţiul UE, este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip  electronic.

 

Călătoriile noastre

Iulie 2017

Durata: cca. trei ore;
Ruta: în fapt am venit din Ungaria, de la Miskolc  și pe la Kosice – Presov (Slovacia) am luat-o în dreapta spre nord și am intrat în Polonia pe la Barwinek.
Kilometri conduși: cca.130
Media cheltuielilor zilnice: 10 €
Media cheltuielilor de cazare: 0 € (2 nopți în camping, 1 noapte off-camping)

Index prețuri – iulie 2017

Moneda este euro.

Diesel
Nu am alimentat.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant.

Mâncare magazin / piață – nu am făcut cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta. GPL nu se găsește în toate benzinăriile. .

Taxa de drum / Vigneta
Vigneta o plătești la intrarea în Slovacia. Noi am plătit 10 euro, suma minimă.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație întrucât uneori există filtre de poliție care verifică aceste lucruri. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă. Farurile trebuie aprinse.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile, cu toate acestea există și pasaje de drum cu denivelări și gropi.

Apa
Slovacia este pe lista țărilor în care apa de la robinet nu este sigură.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am stat.

Camperstop
Nu am folosit.

Camping
Nu am folosit.