Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Serbia nu face parte din UE. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și care oferă informații suficiente pentru orice călătorie aici.

Informații generale

Țara: Serbia (în sârbă Srbija, cu alfabetul latin: Србија), oficial Republica Serbia (în sârbă Република Србија, cu alfabetul latin: Republika Srbija) este o țară situată în centrul și sud-estul Europei. Teritoriul acoperă partea de sud a Câmpiei Panonice și partea centrală a Balcanilor. Serbia se învecinează cu Ungaria în nord; cu România și Bulgaria în est; Macedonia de Nord în sud; iar cu Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Croația în vest; granița cu Albania este în dispută.
Capitala: Belgrad
Populatia: 7.058.322 milioane de locuitori. Cea mai mare parte din populația Serbiei este formată din sârbi, la care se adaugă minorități de  maghiari, români, țigani, croați și albanezi.
Moneda: Moneda oficială în Serbia este dinarul sârbesc (RSD), divizat în 100 para. Există monede metalice de 50 parale, 1, 2, 5, 10 și 20 dinari, precum și bancnote cu valori nominale de 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 și de 5.000 de dinari.
Limba: Limba oficială este sârba, în plus, în Voivodina mai sunt oficiale limbile: română, maghiară, slovacă, ruteană și croată. Religia cea mai răspândită este creștinismul ortodox, urmat de cel romano-catolic și islamismul.
Vama: Cetățenii români, posesori ai oricărui tip de pașaport emis de autoritățile române sau a unei cărți de identitate românești sunt exceptați de la necesitatea obținerii vizei pentru șederi de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile pe teritoriul acestui stat.
Fus orar: Ora este +2 după Greenwich și +1 după Europa centrală.
Prefix telefonic: +381
Domeniu internet: .rs
Numere de urgență:  92 Poliția, 93 Pompieri, 94 Salvarea.

 

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Ziua Anului Nou;
2 ianuarie – A doua zi de Anul Nou
7 ianuarie – Crăciunul ortodox;
15 februarie – Ziua Republicii;
16 februarie – A doua Zi a Republicii;
26 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an);
27 aprilie – Sâmbăta Paștelui; (diferă de la an la an);
28 aprilie – Paștele; (diferă de la an la an);
29 aprilie – A doua zi de Paște; (diferă de la an la an);
1 mai – Ziua muncii;
2 mai – A doua zi a muncii;
11 noiembrie – Ziua Armistițiului;

 

Condiții de intrare și regim de ședere: cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători in Republica Serbia pentru perioade de şedere de maxim 90 de zile. La intrarea pe teritoriul Serbiei cetățenii străini trebuie să facă dovada mijloacelor suficiente de întreținere pe durata șederii în acest stat și pentru returnarea în țara de origine sau pentru continuarea călătoriei, precum și a existenței unei asigurări medicale de călătorie valabile pe durata șederii în Serbia, respectiv a tranzitării acestei țări.

Cetăţenii români pot călători în Republica Serbia şi în baza cărţii de identitate valabile pentru o perioadă de şedere de maximum 90 de zile într-un interval de 180 de zile, cu excepția provinciei Kosovo, unde intrarea se poate face doar pe bază de pașaport. Intrarea pe teritoriul Serbiei se poate face și în baza pașaportului temporar. În unele cazuri, autoritățile sârbe refuză acordarea permisului de ședere temporară (pentru o perioadă mai mare de 90 de zile și mai mică de 1 an) pe baza pașaportului temporar, având în vedere că dreptul de ședere temporară poate fi acordat doar în baza unui document de călătorie valabil cel puțin șase luni după data expirării dreptului de ședere. În cazul unei șederi care depășește 24 de ore este obligatorie înregistrarea cetățenilor români de către cetățeanul gazdă (cetățean sârb sau cetățean străin cu domiciul în Serbia) sau de către unitatea de cazare la sectia de poliție în circumscriptia căreia este cazat cetățeanul român.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Serbia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale prezentate de autorităţile sârbe:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Condiții specifice de intrare și ședere în provincia Kosovo: persoanele care călătoresc în/tranzitează regiunea Kosovo sunt sfătuite să se informeze cu privire la condițiile de călătorie  http://www.mae.ro/travel-alerts/2919#836  și să contacteze Biroul de Legatură al României în Kosovo. Intrarea pe teritoriul provinciei Kosovo se poate face pe baza pașaportului simplu sau temporar doar dacă acesta este valabil cel puțin șase luni de la data intrării. Autoritățile din Kosovo nu acordă drept de ședere temporară (pentru o durată mai mare de 90 de zile) pe baza pașaportului temporar.

Ameninţări teroriste: terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Serbia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Se recomandă consultarea periodică a informaţiilor prezentate de autorităţile locale şi accesarea paginii web a MAE: (http://www.mae.ro/node/1533).

Siguranţă şi criminalitate: Serbia este o ţară cu un nivel relativ redus de criminalitate. Regiunea de sud a Serbiei poate fi considerată zonă de risc pentru străini. Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc/tranzitează Republica Serbia, în special pe perioada verii, cu autoturismul personal, ca în cazul în care doresc să îşi întrerupă temporar călătoria, să opteze pentru cazarea la hotelurile/motelurile din apropiere, care dispun de camere de supraveghere şi/sau pază. În cazul în care vă deplasați în localități, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere). În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

În caz de incident grav, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, pot fi apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia: 92
 • Pompierii: 93
 • Ambulanţa: 94
 • SOS trafic persoane: 347 817
 • SOS victime discriminare: 635 813
 • Violenţa în familie: 785 573; 769 466
 • Asistență auto: 987

Sistemul medical: Se recomandă încheierea unei asigurări medicale, de călătorie şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării. Pe durata tranzitării sau șederii în Sebia este obligatorie deținerea unei asigurări medicale de călătorie valabilă. În cazul în care, pe durata șederii în Serbia, este necesară spitalizarea dvs., nu veți putea fi externat până nu sunt achitate costurile îngrijilor medicale. Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Este recomandabilă încheierea înainte de plecare a unei asigurări de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/furtul/deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Condiţii privind traficul auto – Atenționare specială: în ultima perioadă au fost semnalate tot mai multe cazuri de furturi de autoturisme înmatriculate în străinătate, în special în zonele turistice (stațiunea montană Kopaonik, capitala Belgrad etc.), inclusiv în zone populate sau în apropierea hotelurilor. Recomandarea este de a se încheia o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele cazuri de furt sau de accidente rutiere în străinătate!

Starea drumurilor: Starea generală a drumurilor este bunăTaxa de drum pentru autostrăzi este de cca. 5 euro/100 km şi se plăteşte în funcţie de distanţa parcursă.

Circulaţia auto: cartea verde este obligatorie și trebuie să fie valabilă pentru întreg teritoriul Serbiei. Se aplică prioritate de dreapta la intersecţii, iar la sensurile giratorii prioritate de stânga. Respectaţi regulile de circulaţie! Nu vă angajaţi în depăşiri auto periculoase.

Limitele de viteză admise: 50 km/h în localități, 80 km/h pe drumurile naţionale, 100 km/h pe drumuri expres, 130 km/h pe autostrăzi. Conform practicii recente, respectarea limitei de viteză pe autostrăzi este verificată și prin calcularea timpilor parcurși între punctele de taxare la intrarea și la ieșirea de pe autostradă. În cazul în care conducătorii auto depășesc limita legală de viteză, organele de poliție locală obișnuiesc să procedeze la reținerea documentelor de identitate ale persoanelor care încalcă legislaţia rutieră (cartea de identitate/paşaportul). Documentele de identitate reținute sunt înapoiate contravenienților după achitarea amenzii aplicate (plata amenzii trebuie efectuată în moneda locală (dinari) la oficiile poștale.

Conform procedurilor legale în vigoare, contravenienții trebuie să se prezinte în fața unui judecător de instrucție, care, în baza procesului verbal întocmit de organele de poliție locală și a audierii persoanei/persoanelor implicate (contravenient și organul de poliție care a constatat încălcarea legislației rutiere), dispune aplicarea unei sancțiuni. Contravenientul poate beneficia de un avocat din oficiu sau poate apela la serviciile unui avocat ales, în acest ultim caz impunându-se achitarea contravalorii serviciilor prestate de acesta. În cazul aplicării unei sancțiuni pecuniare împotriva conducătorului auto care se face vinovat de încălcarea legislației rutiere și care nu dispune de mijloacele financiare necesare efectuării plății amenzii respective, organul de judecată poate dispune înlocuirea amenzii cu efectuarea unei pedepse privative de libertate (suma de 1.000 dinari – cca 8,7 Euro – este echivalentă cu o zi de detenție).

Parcarea: există spaţii de parcare amenajate în toate oraşele, tarifele practicate fiind de 30-35 dinari/oră. Neplata parcării (atunci când acest serviciu trebuie plătit) se pedepsește cuamendă în valoare de 1700 dinari (aprox. 18,5 Euro). Contravaloarea parcării stradale poate fi achitată, în special în marile orașe, doar cu telefonul mobil. În funcție de zona de parcare (acolo unde sunt delimitate astfel de zone), se transmite un mesaj tip sms cu numărul de înmatriculare al autoturismului. În zonele delimitate astfel sunt afișate indicatoare cu numerele de telefon la care pot fi transmise aceste mesaje. În zona centrală din Belgrad timpii de parcare în locurile amenajate de-a lungul căilor de circulație nu pot depăși 1, 2 sau 3 ore (în funcție de oră).

Parcarea neregulamentară a autoturismului în spaţiile marcate cu galben (aceste locuri fiind destinate parcării autoturismelor instituţiilor locale), poate atrage ridicarea acestuia şi plata unei amenzi cuprinse între 100 şi 250 euro. Procedura recuperării autoturismului constă în:

 • deplasarea contravenientului la locul în care se află depozitat autoturismul și achitarea pe loc a contravalorii ridicării acestuia;
 • preluarea unei dispoziții de plată a unei amenzi care trebuie efectuată la oficiile poștale, într-un cont al poliției; după efectuarea plății, contravenientul va trebui să se întoarcă la locul unde se află autoturismul, să prezinte chitanța justificativă privind achitarea amenzii și să preia autoturismul.
 • ATENȚIE: în cazul în care nu sunteți proprietarul autoturismului ridicat, serviciul la care este depozitat autoturismul va permite recuperarea acestuia doar în urma prezentării unei dovezi privind titlul în baza căruia dețineți și conduceți autoturismul respectiv (procură, contract de comodat sau de închiriere), autentificate notarial și traduse în limba sârbă sau în limba engleză.

De asemenea, este interzisă circulaţia autoturismelor pe benzile speciale, marcate cu galben şi care sunt destinate în exclusivitate mijloacelor de transport public în comun, instituțiilor de ordine publică și taxiurilor.

Centura de siguranţă: este obligatorie.

Permisul de conducere: cel românesc este recunoscut.

Informaţii pentru cazurile de accidente: Accidentele de orice fel trebuie anunţate la cea mai apropiată secţie de poliţie, iar autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută la momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

Alte reguli de circulație:

 • Folosirea farurilor este obligatorie, inclusiv pe timpul zilei;
 • Limita de viteză în localități este de 50 de km/h;
 • Este interzisă deținerea și utilizarea de dispozitive de tip anti-radar;
 • Este obligatorie deținerea vestelor reflectorizante în dotarea autoturismului;
 • Este obligatorie activarea semnalizării de avarie pe drumuri publice cu prilejul ieşirii/intrării călătorilor, în caz de pericol, pe timp de ceaţă precum şi pe parcursul deplasării în marşarier;
 • Conducătorii auto care cumulează 18 puncte de penalizare, precum şi conducătorii auto care cauzează accidente soldate cu victime sau două accidente care se soldează cu vătămarea corporală a altor persoane vor fi sancţionaţi cu reţinerea permisului de conducere. Astfel, conducătorul auto va avea posibilitatea să obţină din nou permisul de conducere în condiţiile în care va dovedi în faţa instituţiilor competente că este apt să conducă (va da din nou examen pentru obţinerea permisului);
 • Legislația sârbă reglementează răspunderea contravenţională a conducătorului auto pe baza înregistrărilor video, fără a fi oprit de către agenţii de circulaţie. De asemenea, este angajată responsabilitatea obiectivă a posesorilor de autovehicule. În cazul în care se constată comiterea unei contravenții prin înregistrare video (nerespectarea vitezei legale, trecerea pe roşu, parcare neregulamentară, etc.) şi nu este posibilă stabilirea identităţii conducătorului auto, s-a introdus responsabilitatea posesorului autovehiculului;
 • Prevederile legislative interzic utilizarea telefonului mobil şi a altor mijloace de comunicare de către persoanele aflate la volan în cazul în care aceştia nu deţin sau nu utilizează dispozitive de tip hands free;
 • Sunt prevăzute limitări personale şi pentru pietoni, cărora le este interzisă utilizarea telefoanelor mobile sau a căştilor pe trecerile de pietoni;
 • Limita admisă de alcool în sânge este de 0,30 mg/ml,;
 • Nu este permisă prezența persoanelor minore, sub 12 ani, în autoturisme, în braţe sau pe scaunul din faţă;
 • Amenzile sunt cuprinse între 3.000,00 – 5.000,00 de dinari până la 50.000,00 dinari iar un comportament care contravine reglementărilor legislative în vigoare şi care periclitează siguranţa rutieră, se sancționează exclusiv cu pedeapsa cu închisoarea..

Organele de poliţie locală obişnuiesc să reţină documentele de identitate ale persoanelor care încalcă legislaţia rutieră (cartea de identitate/paşaportul), acestea urmând a fi înapoiate deţinătorilor acestora după achitarea sumei aferente. Amenzile nu se vor achita la faţa locului, procedura presupunând ca agentul de circulaţie să înmâneze persoanei sancţionate o dispoziţie de plată (o chitanţă completată) pe care o poate achita la orice bancă sau poştă. În cazul neachitării amenzii, aceasta poate fi preschimbată în zile de închisoare (1 zi de închisoare pentru 1000 de dinari de amendă neachitată).

Regimul medicamentelor: pot fi introduse medicamente numai pentru uz personal, în baza reţetelor, fişelor de externare sau altor documente care confirmă diagnosticul, în original.

Reglementări vamale: conform legislației în vigoare, cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii Serbia, au obligația de a declara organelor vamale orice articole/obiecte/produse de valoare (ex. echipamente IT, mașini, utilaje, mobilă, autoturisme etc.)  sau care depășesc limitele normale pentru uzul personal (inclusiv alimente) pe care le transportă și să obțină din partea organelor competente o dovadă din care să rezulte că bunurile respective nu vor fi comercializate pe teritoriul Republicii Serbia și că sunt destinate exclusiv tranzitului. De asemenea, se impune ca cetățenii români să specifice punctul de trecere al frontierei pe unde vor urma să părăsească teritoriul Serbiei, fiind necesar ca ieșirea din acest stat să aibă loc exact pe la punctul de frontieră precizat, unde vor trebui să prezinte bunurile tranzitate și dovada emisă la intrarea pe teritoriul Serbiei.

Este important de știut că nerespectarea legislației sârbe în acest domeniu atrage după sine o procedura juridică complicată, care presupune prezentarea persoanelor găsite vinovate în fața unui judecător, plata unei amenzi, iar în lipsa mijloacelor financiare necesare amenda poate fi înlocuită cu închisoarea, confiscarea bunului/bunurilor respective, precum și dispunerea măsurii de interdicție de intrare pe teritoriul Republicii Serbia pentru o perioadă determinată.

Atunci când călătoriţi sau tranzitaţi teritoriul Republicii Serbia puteţi să aveţi asupra dumneavoastră maxim 10.000 euro, fără obligaţia de a declara în scris suma funcţionarilor vamali sârbi. Sumele mai mari de 10.000 Euro/personă trebuie declarate la vamă. Vă sfătuim ca, în momentul declarării la frontieră a sumelor de bani sau bunuri, inclusiv produse alimentare, să solicitați cu insistență eliberarea unei declaraţii vamale pentru sumele de bani sau mărfurile a căror valoare depăşeşte valoarea maximă prevăzută de legislaţia statului sârb. În cazul în care vă mulţumiţi doar cu o declaraţie verbală a sumelor de bani mai mari de 10.000 euro, există riscul ca lucrătorii vamali să vă confişte sumele de bani pe care le deţineţi la ieşirea din ţară. Recuperarea acestora este extrem de anevoioasă. Bagajul personal al călătorilor străini este exceptat (pentru bunurile care se găsesc în cantități rezonabile pentru uz personal), iar aprecierea se face de către lucrătorii vamali de la caz la caz.

În Serbia, se poate intra/ieși cu 1 litru de băuturi alcoolice, 1 sticlă de parfum, 1 sticlă de apă de toaletă, produse din tutun echivalente a 200 de țigarete sau 50 de trabucuri sau 250g de tutun sau un mix de 250g din aceste produse, precum și medicamente în cantitățile necesare pentru tratament (nu este necesară rețeta medicală). De asemenea, pentru a evita plata unor taxe vamale, aveți obligația ca, la intrarea în Serbia, să declaraţi bunurile de valoare (ex. bijuterii, ceasuri, echipament electronic, fotografic și informatic etc.) pe care le introduceți temporar în Republica Serbia. Vameşii controlează autoturismele la intrare şi la ieşire din Serbia.

Regimul animalelor de companie: pot fi introduse în baza unor dovezi privind starea de sănătate a animalelor, eliberate din ţara de origine. În cazul în care nu pot fi prezentate aceste dovezi, la marea majoritate a punctelor de frontieră ale Serbiei funcţionează cabinete de medicină veterinară, care oferă consultaţiile necesare, contra cost, şi eliberează adeverinţe de sănătate.

 

Călătoriile noastre

Septembrie – Octombrie 2018

Durata: 1 zi (venind prin Serbia către Dubrovnik, Croația)
Ruta: Am traversat Serbia dinspre Timișoara prin Belgrad, Cacak și Uzice prin Bosnia spre Dubrovnik și pe același drum ne-am întors o lună mai târziu.
Kilometri conduși: circa 354 la dus și 354 la întoarcere
Media cheltuielilor zilnice: 120,06 €
Media cheltuielilor de cazare: 15 € (1 noapte la Camping Viljamovka la întoarcere)

Index prețuri – septembrie – octombrie 2018

Am calculat în felul următor 1 euro = 117,65 dinari sârbești, atât am găsit pe net la data călătoriei noastre.

Diesel
Am alimentat o singură dată cu 165,4 dinari pentru 1 litru adică 1,40 €/l.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am apucat să ieșim la vreun restaurant.

Mâncare magazin / piață
Nu am făcut cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta. GPL nu se găsește în toate benzinăriile. Cel mai bine este să faci plata cu cardul deși nu toate stațiile acceptă acest lucru. Oricum dacă plătești în euro, și în multe locuri se acceptă acest lucru, cursul de schimb pe care îl practică cei la benzinărie nu este deosebit de favorabil.

Taxa de drum / Vignieta
Am plătit o taxă de autostradă la ieșire din Belgrad pentru o porțiune destul de mică, 220 de dinari adică 1,87 euro.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație întrucât uneori există filtre de poliție care verifică aceste lucruri. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă. La vamă se cere cartea verde pentru mașină.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune dar sunt și pasaje cu probleme .

Apa
Calitatea apei este considerată moderată în Serbia, se recomandă folosirea apei îmbuteliate.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am stat.

Camperstop
Nu am folosit dar nici nu am găsit sau văzut ceva de genul camperstop/aire/stellplatz foarte comune în vestul Europei.

Camping
În excursia din septembrie – octombrie 2018 am dormit 1 noapte în Serbia la Camping Viljamovka.

 

Octombrie 2019

Durata: 1 zi (venind în Serbia din Timișoara spre Macedonia de Nord)
Ruta: Am traversat Serbia de la nord spre sud, dinspre Timișoara ocolind de data asta Belgrad-ul pe la Pancevo și Smederevo trecând pe lângă Niș și ieșind prin sud spre Skopje, Macedonia de Nord.
Kilometri conduși: 452
Media cheltuielilor zilnice: 87,67 €
Media cheltuielilor de cazare: 18 € (1 noapte la Campingul Enigma)

Index prețuri – octombrie 2018

Am calculat în felul următor 1 euro = 118 dinari sârbești, atât era la data călătoriei noastre.

Diesel
Am alimentat de două ori cu 162,4 dinari pentru 1 litru adică cu 1,37 €/l.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am apucat să ieșim la vreun restaurant. Am băut o bere sârbească în camping, seara, cu doi euro.

Mâncare magazin / piață
Nu am făcut cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta. GPL nu se găsește în toate benzinăriile. Cel mai bine este să faci plata cu cardul deși nu toate stațiile acceptă acest lucru. Oricum dacă plătești în euro, și în multe locuri se acceptă acest lucru, cursul de schimb pe care îl practică cei la benzinărie nu este deosebit de favorabil.

Taxa de drum / Vignieta
Am plătit de trei ori taxe de autostradă pe această rută, 2215 dinari în total adică 18,77 euro.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație întrucât uneori există filtre de poliție care verifică aceste lucruri. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă. La vamă se cere cartea verde pentru mașină.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune dar sunt și pasaje cu probleme.

Apa
Calitatea apei este considerată moderată în Serbia, se recomandă folosirea apei îmbuteliate.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am stat.

Camperstop
Nu am folosit.

Camping
În excursia din octombrie 2019 am dormit 1 noapte în Serbia în Campingul Enigma aproape de granița cu Macedonia de Nord, în Vranje.