Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoria noastră. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și noi credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Polonia (în limba poloneză Polska) este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina și Belarus la est, Lituania, Rusia și Marea Baltica la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia.
Capitala: Varșovia (Warszawa în limba polonă).
Populatia: este de 38,5 milioane de locuitori, concentrați, în principal, în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală Varșovia.
Moneda: zlotul (PLN).
Limba: Limba polonă este singura limbă oficială; în general mulți tineri vorbesc sau înțeleg limba engleză.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: La graniță se verifică pașaportul sau cartea de identitate în cazul intrării din România pe cale aeriană sau celelalte țări non-UE ; Polonia face parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: este moderată, caldă tranzitivă cu temperaturile din sud atingând valori mai înalte decât în nord. Vara, o temperatură medie este de 17 °C pe coastă și de 18,3 °C în voievodatul Silezia Inferioară. Iarna, temperaturile medii sunt între 0 °C și -7 °C. Precipitațiile sunt intense pe întregul an, dar, în special în estul țării, iarna este mai secetoasă decât vara
Prefix telefonic: 48
Numere de urgență: 112 Servicii de urgență, 997 Poliția, 998 Pompieri, 999 Salvarea.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou;
6 ianuarie – Boboteaza;
16 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
17 aprilie – Lunea Luminată; (diferă de la an la an)
1 mai – Ziua muncii;
3 mai – Ziua Constituției;
4 iunie – Rusaliile; (diferă de la an la an)
15 iunie – Corpus Christi; (diferă de la an la an)
15 august – Asumption of Mary;
1 noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – A doua zi de Crăciun;

 

Polonia este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii şi cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi oficiul consular român de carieră din Polonia, respectiv Secţia Consulară a Ambasadei României din Varşovia.

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Polonia. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Polonia. Este recomandată încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate se eliberează gratuit la cererea persoanei asigurate, poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE şi permite primirea asistenței medicale de imediata necesitate, în timpul şederii temporare în orice ţară a UE/SEE. Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate nu acoperă financiar situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al acestor spaţii, pentru a beneficia de tratament medical.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. O asemenea asigurare, facultativă, dă acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări trebuie verificate coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Este recomandată încheierea, înainte de plecare, a unei asigurări de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu este nevoie de vaccinări speciale.

Cetăţenii români pot beneficia gratuit de servicii medicale gratuite în Polonia dacă: pe perioada unei şederi temporare în Polonia fac dovada că sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România (deţin Cardul European de Sănătate valabil, sau certificatul înlocuitor al acestuia). În acest sens, vor beneficia de servicii medicale de strictă necesitate, privind urgenţe medicale;

În paralel, pe teritoriul Poloniei există o reţea foarte dezvoltată de unităţi medicale private, unde orice persoană poate beneficia de servicii medicale contra cost sau pe baza unei poliţe de asigurare, cu valabilitate internaţională, care să acopere şi riscuri de ordin medical. Regimul de procurare a medicamentelor este mult mai restrictiv, comparativ cu cel din România. Majoritatea medicamentelor se pot procura numai pe baza reţetelor eliberate de medici de pe teritoriul Poloniei, sau pe baza reţetelor eliberate în România, dar certificate ulterior de către un medic din Polonia.

Regimul de procurare a medicamentelor este mult mai restrictiv, comparativ cu cel din România. Majoritatea medicamentelor se pot procura numai pe baza reţetelor eliberate de medici de pe teritoriul Poloniei, sau pe baza reţetelor eliberate în România, dar certificate ulterior de către un medic din Polonia.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto: vehiculele circulă pe partea dreapta a drumului public, în directia de mers, cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere sau a regulilor de circulatie. Este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Vigneta nu este necesară pentru autovehicule sub 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii vinieta a fost înlocuită cu sistemul viaTOLL;

Starea drumurilor: starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.

Centura de siguranţă: este obligatorie atât pentru conducătorul auto cât şi pentru ceilalți ocupanți ai unui autovehicul.

De asemenea, scaunul special pentru copii este obligatoriu, pentru orice persoană cu înălțimea sub 135 cm şi este transportat pe bancheta din spate a unui autovehicul, respectiv pentru orice persoană cu înălțimea sub 150 cm, transportată pe bancheta din faţă a unui autovehicul;

 • Limitele de viteză admise

Criteriu

autovehicul din categoriile A şi B

celelalte categorii de autovehicule

În localităţi50 km/h în intervalul orar 5:00 – 23:00

60 km/h în intervalul orar 23:00 – 5:00

50 km/h în intervalul orar 5:00 – 23:00

60 km/h în intervalul orar 23:00 – 5:00

În afara localităţilor (drum normal)90 km/h70 km/h
În afara localităţilor (drum expres cu o bandă pe sens sau drum normal cu două benzi pe sens)100 km/h80 km/h
În afara localităţilor (drum expres cu două benzi pe sens)120 km/h80 km/h*
Autostrăzi140 km/h80 km/h*

*) autobuzele/autocarele pot circula cu 100km/h dăcă îndeplinesc condiții tehnice suplimentare, definite conform legislației UE.

Depăşirea limitei de viteză în localitate cu peste 50km/h se sancţionează cu amendă contravenţională, reţinerea permisului de conducere şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe teritoriul Poloniei, pentru 3 luni;

Sancționarea alcoolemiei la volan

  • O alcoolemie a conducătorului de vehicul de până la 0,2 ‰ (în aerul expirat) sau de până la 0,1 ‰ (în sânge) nu se sancţionează.
  • O alcoolemie a conducătorului de vehicul între 0,2 ‰ şi 0,5 ‰ (în sânge), sau o alcoolemie între 0,1 ‰ şi 0,25 ‰ (în aerul expirat) se pedepseşte ca şi contravenţie, persoana în cauză fiind considerată sub influenţa alcoolului. Regimul sancţionator pentru această contravenţie presupune şi suspendarea dreptului de a mai conduce orice ce fel vehicul pe teritoriul Poloniei, pentru o perioadă între 6 luni şi 3 ani.
  • O  alcoolemie de peste 0,5 ‰ (în sânge) sau de peste 0,25 ‰ (în aerul expirat) se pedepseşte ca şi infracţiune, persoana în cauză fiind considerată în stare de ebrietate. Regimul sancţionator pentru această infracţiune presupune şi suspendarea dreptului de a mai conduce orice ce fel de vehicul pe teritoriul Poloniei, pentru o perioadă între 1 şi 10 ani.

Folosirea telefonului mobil la volan: este strict interzisă dacă nu se foloseşte un dispozitiv tip hands-free.

Parcarea : este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii. Parcarea în locuri nepermise se sancţionează contravenţional cu sume între 400 şi 600 zloţi şi suplimentar, cu blocarea sau ridicarea respectivului autovehicul, de către serviciile municipalităţii.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului : conform Codului Rutier polonez este interzisă dotarea maşinii cu un dispozitiv de detectare a aparatelor radar, precum şi dispozitive antiradar. Această faptă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu 3 puncte de penalizare şi o amendă de 500 de zloţi.

Permisul de conducere: cel românesc este valabil în Polonia.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: în caz de accident uşor (fără victime sau daune majore), puteţi sa întocmiţi proces verbal cu celalalt conducător auto, în baza căruia vă veţi putea adresa companiei de asigurări pentru despăgubiri. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere amiabila privind vinovăţia, solicitaţi intervenţia politiei. Verificaţi atent elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Echipajul de poliţie rutieră, chemat la faţa locului pentru constarea evenimentului rutier, nu eliberează o copie a procesului verbal de constatare, ci doar pune la dispoziţie datele conducătorului auto care se face vinovat de producerea evenimentului şi datele poliţiei de asigurare obligatorii (RCA) privind autovehiculul acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Polonia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

 

Important

 • Controalele în traficul rutier, pe teritoriul Poloniei, pot fi realizate în egală măsură de către echipaje ale poliţiei, poliţiei de frontieră, serviciului vamal,  sau ale inspectoratelor pentru transport rutier; pentru o contravenţie privind circulaţia pe drumurile publice, amenda se achită direct şi imediat agentului constatator, iar refuzul plăţii acesteia poate conduce la indisponibilizarea temporară a autovehicului; pentru ca un proces verbal de contravenţie să poată fi contestat este obligatorie mai întâi, achitarea amenzii contravenţionale dispuse; contestaţia se depune doar în limba polonă, în termen de 7 zile, la organul ierarhic superior celui care a constatat fapta contravenţională şi a dispus sancţiunea;
 • Nu încercaţi să oferiţi bani sau alte foloase pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional în traficul rutier – fapta constituie infracţiune, prevăzută şi pedepsită conform codului penal polon;
 • Transportul în comun pe teritoriul Poloniei se realizează cu:

– autobuze (cu regim urban şi suburban);

– trenuri  (cu regim suburban sau pentru distanţe lungi);

– tramvaie (în toate marile oraşe ale Poloniei);

– metrou (în Varşovia);

– bicicleta (în toate oraşele mari – Varşovia, Cracovia, Poznań, Wrocław, Gdańsk, există staţii publice pentru închiriere de biciclete);

– autobuzele, tramvaiele şi metroul circulă începând cu ora 5.00, până la ora 23.00. În oraşele mari există şi autobuze care circulă pe durata nopţii; biletele pot fi achiziţionate din bancomate speciale, chioşcuri de ziare, chioşcuri stradale, staţiile de metrou sau de la şofer.

Reglementări vamale: nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE). Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Când călătoriţi dintr-o ţară a UE/SEE în alta, puteţi transporta produse din tutun sau alcool pentru uz personal, precum şi produse farmaceutice sau cosmetice, dar nu le puteţi comercializa. Pentru mai multe informaţii accesaţi http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_ro.htm.

Utilizarea cărţilor de credit: în Polonia sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la toţi distribuitorii de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat. Bancomatele eliberează bancnote naţionale (zloţi).

Regimul medicamentelor: Regimul de procurare a acestora este mult mai restrictiv comparativ cu cel din România. Majoritatea medicamentelor se pot procura numai pe baza reţetelor eliberate de medici de pe teritoriul Poloniei sau pe baza reţetelor eliberate în România, dar certificate ulterior de către un medic din Polonia.

Regimul animalelor de companie: pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaportul european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

Călătoriile noastre

Iulie 2017

Durata: aproape 3 zile (sigur 3 nopți);
Ruta: din Presov (Slovacia) am luat-o în dreapta spre nord și am intrat în Polonia pe la Barwinek apoi Rzeszow-Lublin-Bialystok-Suwalki si am ieșit pe la Budzisko;
Kilometri conduși: 668
Media cheltuielilor zilnice: 26.77 €
Media cheltuielilor de cazare: 9.32 € (2 nopți în camping, 1 noapte off-camping)

Index prețuri – iulie 2017

În linii mari 1 euro este 4,27 zloți în 25 iulie 2017 conform convertorului de valută dar la plățile pe care le-am avut de făcut la campinguri sau în altă parte schimbul era făcut la 1 euro = 4 zloți.

Diesel
Eu am cumpărat cu 4,16 zloți (1.04 €) litrul de motorină și sunt mici variații de la o stație la alta. Poate fi consultat aici.

GPL
Nu am alimentat dar prețul este în jurul a 1,709 zloți (0.406 €) per litru cu mici variații de la o stație la alta. Poate fi consultat aici.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant.

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături în Augustow la un magazin local:

   • 1 Litru lapte de 3,8% grăsime : 3,29 zloți ( 0,78 €);
   • 0,5 l Apă minerală : 1,75 zloți ( 0,42 €);
   • 150 gr Iaurt  : 0,85 zloți ( 0,2 €);
   • 1  Pâine : 2,89 zloți ( 0,68€);
   • 1 Bere 0,5l Porter : 4,19 zloți ( 0,99€);
   • 1 Bere 0,5l Debove : 2,99 zloți (0,70€);
   • 1 Plasa : 0,20 zloți (0.047);

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta. GPL nu se găsește în toate benzinăriile. Cel mai bine este să faci plata cu cardul deși nu toate stațiile acceptă acest lucru. Oricum dacă plătești în euro, și în multe locuri se acceptă acest lucru, cursul de schimb pe care îl practică cei la benzinărie nu este deosebit de favorabil.

Taxa de drum / Vignieta
Vignieta o plătești la intrarea în Polonia daca ai peste 3,5 tone.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație întrucât uneori există filtre de poliție care verifică aceste lucruri. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă. Farurile trebuie aprinse.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile, cu toate acestea există și pasaje de drum cu denivelări și gropi.

Apa
Apa de la robinet este potabilă, dar conține mult clor, de aceea este recomandabilă apa minerală îmbuteliată.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
În excursia din iulie 2017 am dormit 1 noapte într-o parcare în Lublin aproape de orasul vechi. Free.

Camperstop
Nu am folosit dar nici nu am găsit sau văzut ceva de genul camperstop/aire/stellplatz foarte comune în vestul Europei.

Camping
În călătoria noastră am stat prima noapte într-un camping la 7 km de granița slovaco-poloneză, la Tylawa. Modest dar cu tot ce trebuie. Lipsea doar wifi iar ultima noapte la Augustow în Marina Borki.