Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Țările de Jos (în neerlandeză Nederland, în frizonă Nederlân; denumite neoficial Olanda) sunt o monarhie constituțională, stat membru fondator al Beneluxului și al Uniunii Europene, situat în nord-vestul Europei, în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei și Germaniei. Țările de Jos împreună cu câteva colonii de peste mări formează Regatul Țărilor de Jos. Numele folosit în mod tradițional în limba română, Olanda, sub care sunt cunoscute Țările de Jos, acoperă însă doar o parte din teritoriul țării, anume provinciile Olanda de Nord și Olanda de Sud. Locuitorii Țărilor de Jos sunt numiți în engleză Dutch, nume derivat de la aceeași rădăcină ca Deutsch, adică „german”. Limba neerlandeză este forma literară a germanei plate, limba vorbită ca dialect în nordul Germaniei. Un sfert din teritoriul Țărilor de Jos se află sub nivelul mării, statul având cea mai joasă altitudine din lume. De asemenea, este una dintre țările cele mai dens populate din lume. Olanda are o lungă istorie de toleranță socială și este în general considerată ca fiind o țară liberală, legalizând avortul, prostituția și eutanasia și menținând în același timp o politică progresivă în ceea ce privește regimul drogurilor. În anul 2001, a devenit prima țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex. În timp ce Amsterdam este capitala oficială a țării conform Constituției, la Haga (în neerlandeză Den Haag, sau oficial ‘s-Gravenhage) se află sediul guvernului, reședința regală, precum și cea mai mare parte a ambasadelor.
Capitala: Amsterdam
Populatia: 17.116.281, in prima jumatate a anului 2017.
Moneda: euro
Limba: Olanda are două limbi oficiale: olandeza (neerlandeza) pe întreg teritoriul și frizona de vest în Friesland. Adițional, limbile limburgheză și neersaxonă au statutul de limbă regională. Aproximativ 99% din populația Olandei cunoaște limba neerlandeză.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate funcție de zona de intrare, Olanda făcând parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: este temperat-oceanică, dulce și umedă, cu vânturi permanente, ceea ce a dus la folosirea intensivă a morilor de vânt, care au devenit, în timp, un simbol al Olandei. În Olanda vara este caldă, temperatura medie a lunii iunie este de 16–17°C. Iarna este este un anotimp răcoros, temperatura medie a lunii ianuarie pe coastă fiind în jur de 2°C, în interiorul țării mai scăzută. Masele de aer polar fac ca în multe ierni temperatura aerului să scadă sub temperatura de îngheț. Atunci când ninge canalele și lacurile se acoperă cu gheață. Cantitatea anuală de precipitații este în jur de 800 mm, în ținuturile aflate mai departe de mare este ceva mai mică. Cele mai uscate luni sunt februarie, martie, aprilie și mai.
Prefix telefonic: +31
Domeniu internet: .nl
Numere de urgență: 112 este singurul număr de urgenţă în Olanda. Apelurile către 112 sunt preluate, în medie, în 8 secunde. Pe lângă olandeză, apelurile pot fi preluate în limba germană şi în limba engleză. Operatorul 112 poate detecta locaţia apelantului într-o secundă.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale (în 2019)
1 ianuarie – Anul nou; (Nieuwjaarsdag);
19 aprilie – Vinerea Nouă; diferă de la an la an – este neoficială, (Goede Vrijdag);
21 aprilie – Duminica Paștelui; diferă de la an la an, (Eerste Paasdag);
22 aprilie – A doua zi de Paște; diferă de la an la an, (Tweede Paasdag);
27 aprilie – Ziua Regelui; (Koningsdag);
4 mai – Ziua Recomemorarii; este neoficială (Dodenherdenking);
5 mai – Ziua Eliberarii; sarbatorita la fiecare 5 ani – următoarea e in 2020, (Bevrijdingsdag);
30 mai – Înălțarea; diferă de la an la an, (Hemelvaartsdag);
9 iunie – Rusaliile; diferă de la an la an, (Eerste Pinksterdag);
10 iunie – A doua zi de Rusalii; diferă de la an la an, (Tweede Pinksterdag);
5 Decembrie – Sfântul Nicolae; – este neoficială,(Sinterklaas);
25 Decembrie – Crăciunul; ( Eerste Kerstdag);
26 Decembrie – Ziua Cadourilor; (Tweede Kerstdag);
31 Decembrie – Ajunul Anului Nou; – este neoficială, (Oudejaarsavond).

 

Cetăţenii români pot călători în Regatul Ţărilor de Jos (Olanda) în baza paşaportului sau a cărţii de identitate în curs de valabilitate. Autorităţile locale permit intrarea cetăţenilor români şi pe baza cărţii de identitate pe teritoriul continental – european al Regatului Ţărilor de Jos (Olanda).

Regatul Țărilor de Jos este format din patru teritorii: Olanda – teritoriul european al Regatului, Aruba, Curaçao și St. Maarten – teritorii independente din regiunea insulară a Regatului. Ultimele trei teritorii, împreună cu cele trei municipii speciale Bonaire, Sint Eustatius și Saba, formează partea insulară a Regatului, cunoscută sub denumirea de Antilele Olandeze. Cele trei municipii speciale au acelaşi statut juridic în Regat ca şi cele 12 municipii din partea europeana a Regatului. În teritoriul insular al Regatului Țărilor de Jos, respectiv teritoriile autonome Aruba, Curaçao şi St. Maarten împreună cu municipiile Bonaire, Saba și St. Eustatius, cetățenii români pot intra şi rămâne, fără viză, 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, doar pe baza unui paşaport valabil. Cetăţenii români care doresc să rămână peste această perioadă trebuie să se înregistreze la autorităţile locale.

Autorităţile din insule pot solicita îndeplinirea următoarelor condiţii de intrare:

  • paşaport valabil pentru întrega perioadă de şedere;
  • dovada întoarcerii în statul de plecare sau a tranzitului (permis de şedere, viză, bilet de călătorie);
  • dovezi privind scopul şederii (invitaţie, voucher/rezervare etc);
  • mijloace financiare pentru acoperirea cheltuielilor pe perioada sejurului;
  • asigurare medicală sau de călătorie, care să acopere cheltuieli medicale de cel puţin 15.000 de USD şi să includă cheltuieli spitaliceşti, tratament de urgenţă şi repatriere, inclusiv în caz de deces;
  • persoana să nu prezinte un pericol pentru ordinea şi sănătatea publică.

Mai multe detalii privind intrarea şi şederea în teritoriile insulare ale Regatului Ţărilor de Jos pot fi obţinute de la Ambasada Regatului Ţărilor de Jos din România sau la numărul de telefon +31247247247, apelabil 24/24 ore, şapte zile/săptămână.

Atenție! Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent, cetăţenilor români care se deplasează în teritoriul insular al Regatului Ţărilor de Jos (Bonaire, St. Eustatius, Saba, Aruba, St. Maarten și Curaçao)să-şi înregistreze șederea online la https://www.econsulat.ro/, comunicând astfel propriile coordonate, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Riscuri de securitate: Olanda nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional. După atentatele teroriste din alte state europene, autorităţile olandeze au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala posibilitatea unei ameninţări cu caracter terorist. Olanda a introdus patru niveluri de alertă preventivă respectiv: minim, limitat, substanţial şi critic. În prezent autoritățile olandeze au impus măsuri suplimentare de control și securitate pe întreg teritoriul țării și mențin nivelul de alertă teroristă la „substanțial”. Cetăţenilor români care călătoresc în Olanda li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile olandeze şi să acceseze periodic site-ul MAE (www.mae.ro).

Olanda este o ţară cu un nivel de infracţionalitate scăzut. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). Se recomandă prudenţă şi atenţie deosebită în zonele turistice, în particular în Amsterdam. Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul dispariţiei actelor de identitate, este necesar să înregistraţi acest lucru la biroul local de poliţie şi să anunţaţi Secţia Consulară a Ambasadei României la Haga. În cazul unor incidente grave trebuie apelat numărul de urgenţă 112 (poliţie, pompieri, salvare).

Sistemul medical: Asigurarea medicală este obligatorie în Olanda. Se recomandă tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Olanda să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. În cazul şederii pe termen lung în Olanda, legea obligă (sub sancţiunea penalizării financiare) încheierea unei asigurări de sănătate în sistemul olandez şi înregistrarea la un medic de familie.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul olandez al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Circulaţia auto: se efectuează pe partea dreaptă a drumului; autostrăzile sunt gratuite.

Starea drumurilor: este foarte bună;

Parcarea: este permisă numai în locuri rezervate şi este adesea contra cost; Parcarea în locurile nepermise sau neplata parcării duce la aplicarea unei amenzi ridicate sau la imbobilizarea vehicului.

Centura de siguranţă: este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii din spate. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Limitele de viteză admise: în interiorul localităţilor – 50 km/oră; drumuri naţionale, centuri ocolitoare – 80 km/oră; autostrăzi – 100 / 120 / 130 km/oră (conform indicaţiilor de la faţa locului).

Folosirea telefonului mobil la volan: este permisă purtarea unei convorbiri telefonice la volan prin sistem handsfree. Orice altă folosire a telefonului mobil este interzisă în timpul condusului.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: pe teritoriul Olandei, legislaţia rutieră interzice utilizarea aparatelor de detectare a radarelor şi a celor antiradar, iar utilizarea acestora reprezintă contravenţie. De regulă, echipajele de poliţie au montate în maşini dispozitive de detectare a aparatelor antiradar.

Permisul de conducere: cel valabil emis în România este recunoscut în Olanda. În cazul şederii pe termen lung, este necesar să vă preschimbaţi permisul românesc de conducere cu unul olandez.

Accidente de circulaţie: În caz de accident uşor în care sunt implicate şi alte maşini, completaţi, împreună cu şoferii celorlalte autovehicule, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile de asigurări pentru soluţionarea amiabilă. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă există răniţi, apelaţi numărul de urgenţă 112 pentru ambulanţă şi poliţie şi acordaţi primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

În cazul unui accident rezultat cu avarierea gravă a autoturismului sau cu vătămarea ori decesul unei persoane, este interzisă mutarea vehiculului până la sosirea poliţiei la locul accidentului, care constată faptele şi întocmeşte un proces verbal. Acest document este esenţial pentru stabilirea vinovăţiei şi se impune obţinerea unei copii din partea persoanei vătămate, în special dacă aceasta este turist străin.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces. Pentru informaţii privind eventuala repatriere a corpului sau alte formalităţi, puteţi contacta Secţia Consulară a Ambasadei României la Haga (http://haga.mae.ro).

Atenţionări speciale! În localităţi, se recomandă să se acorde o atenţie deosebită bicicliştilor, care au o pondere foarte însemnată în traficul rutier. Aceştia circulă în principal pe pistele special amenajate, dar se pot afla şi pe carosabil. Este necesară atenţie deosebită în cazul virajelor la dreapta în situaţiile în care atât maşinile, cât şi bicicliştii de pe acelaşi sens au culoarea verde la semafor.

Este interzisă deținerea de arme albe, inclusiv spray-uri cu efect iritant – lacrimogen și/sau tazere, atât asupra persoanei, cât și în autoturism. Este, de asemenea, interzisă deținerea de arme de foc nefuncționale sau de obiecte care imită armele de foc.

Regimul drogurilor: Orice fel de drog este ilegal în Olanda. Poliția poate manifesta toleranță în cazul depistării unei persoane deținând mici cantități de cannabis sau până la 5  plante din această categorie, pentru consum personal. Se recomandă respectarea întocmai a legislației cu privire la regimul drogurilor și evitarea persoanelor care oferă spre vânzare droguri. Acestea, de cele mai multe ori, oferă substanțe diferite, care pot pune în pericol grav sănătatea consumatorilor. De asemenea, de multe ori, discuțiile cu aceste persoane au condus la victimizarea turiștilor prin furturi sau tâlhării. Orice persoană care încalcă regulile privind regimul drogurilor poate fi reţinută de poliţie şi judecată. Autorităţile olandeze abordează extrem de serios şi strict cultivarea şi deţinerea de canabis pentru alte scopuri decât consumul personal, în limitele anterior menţionate. Este interzisă intrarea sau ieşirea din Olanda cu orice fel de drog.

Regimul medicamentelor: turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală. În cazul în care aceste medicamente includ substanţe supuse regimului drogurilor, este recomandabil să aveţi la dumneavoastră reţeta care prescrie medicamentul respectiv. Antibioticele sunt eliberate de farmaciile olandeze doar pe baza unei reţete.

Regimul animalelor de companie: animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: identificare prin tatuaj sau microcip implantat sub piele; carnetul de sănătate veterinar; vaccinul antirabic în curs de valabilitate; titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie făcut la minimum trei luni după vaccin şi cu trei luni înaintea exportului animalului.

Site-uri internet utile:

 

Călătoriile noastre

Septembrie 2017

Durata: 1 zi
Ruta: Am intrat în Olanda venind din Bremen, Bramsche (Germania) intrând pe la Herongen (Germania), vizitând Nuenen, oraș în care Van Gogh a trăit o perioadă, apoi Eindhoven, unde am poposit o noapte, a doua zi luând-o către Bruxelles (Belgia).
Kilometri conduși: 90
Media cheltuielilor zilnice: 6.5 € (ne făcuserăm plinul cu de toate în Germania)
Media cheltuielilor de cazare: 3 € (1 noapte într-o parcare P+R Meerhoven în apropierea aeroportului din Eindhoven)

 

Index prețuri – septembrie 2017

Preturile sunt date în euro.

Diesel
Nu am alimentat.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat o înghețată la McDonalds.

Mâncare magazin / piață – nu am făcut cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta. Am stat foarte puțin și nu am avut nevoie.

Taxa de drum / Vignieta
Sunt autostrăzi și drumuri excelente, toate gratuite.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale.

Starea drumurilor – foarte bună.

Apa
Apa de la robinet este potabilă și considerată sigură.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am folosit.

Camperstop / Service Area / Stellplatz
Nu am folosit.

Camping
Nu am stat în camping.

Altele
Am înnoptat în Eindhoven într-o parcare uriașă, P+R Meerhoven, aproape de aeroport, bine iluminată și cu barieră, cu 10 locuri pentru autorulote. 3 euro pentru primele 24h și 5 euro/zi după aceea.