Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Macedonia de Nord nu face parte din UE. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și care oferă informații suficiente pentru orice călătorie aici.

Informații generale

Țara: Macedonia de Nord (în macedoneană Северна Македонија, transliterat Severna Makedonija), oficial Republica Macedonia de Nord se află în peninsula Balcanică în Europa de Sud-Est și nu are ieșire la mare. Se învecinează cu Kosovo la nord-vest, cu Serbia la nord, cu Bulgaria la est, cu Grecia la sud și cu Albania la vest.
Capitala: Skopje
Populatia: peste 2.050.000 de locuitori. Cel mai mare grup etnic sunt macedonenii apoi albanezii, care domină o mare parte din nord-vestul țării.
Moneda: Moneda oficială este denarul macedonean (MKD), divizat în 100 deni. 
Limba: Limba oficială și cea mai vorbită este macedoneana, care aparține grupului de limbi slave de sud. Conform ultimului recensământ, 1.344.815 de cetățeni macedoneni au declarat că vorbesc macedoneana, 507.989 au declarat albaneza, 71.757 turca, 38528 romani, 6884 aromâna, 24.773 sârba, 8560 bosniaca și 19.241 vorbeau în alte limbi.
Vama: Cetățenii români, posesori ai oricărui tip de pașaport emis de autoritățile române sau a unei cărți de identitate românești sunt exceptați de la necesitatea obținerii vizei pentru șederi de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile pe teritoriul acestui stat.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Prefix telefonic: +389
Domeniu internet: .mk
Numere de urgență: 192 Poliția, 193 Pompieri, 194 Salvarea.

 

Sărbători oficiale
1-2 ianuarie – Anul Nou; (Nova Godina)
7 ianuarie – Crăciunul ortodox; (pe stil vechi)
26 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an); (ortodox)
28 aprilie – Paștele; (diferă de la an la an); (ortodox)
29 aprilie – A doua zi de Paște; (diferă de la an la an); (ortodox)
1 mai – Ziua muncii;
24 mai – Sfinții Chiril și Metodiu;
2 august – Ziua Republicii;
8 septembrie – Ziua Independenței;
11 octombrie – Ziua Revoluției;
23 octombrie – Ziua Luptei Revoluționare Macedonene;
8 decembrie – Sfântul Clement de la Ohrid;

 

Condiții de intrare și regim de ședere: cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Macedonia de Nord pentru călătorii de scurtă şedere, până la 90 de zile, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări. Intrarea fără viză pe teritoriul Republicii Macedonia de Nord a cetăţenilor români se face pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil. În termen de 24 de ore de la intrarea în Macedonia de Nord, cetăţenii români trebuie să se înregistreze la Poliţia pentru străini/Secţia de poliţie din localitatea respectivă. Acest lucru este valabil cu precădere în situaţia în care locuiesc la persoane particulare. În situaţia cazării la hotel, această obligație revine unităţii hoteliere.

Legea privind regimul străinilor nu prevede explicit pedepse pentru cazurile de nerespectare a regimului înregistrării şederii cetăţenilor străini în Republica Macedonia de Nord. În practică se constată că, în cazul nerespectării acestui regim, persoanele vinovate sunt reţinute şi expulzate pentru o perioadă de 1 până la 10 zile de la data reţinerii, la care se adaugă amenda contravenţională (circa 300 euro) şi interzicerea intrării pe teritoriul Republicii Macedonia de Nord între 6 şi 12 luni. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Skopje şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului  www.econsulat.ro.

ATENȚIE! Pentru evitarea unor pierderi materiale (confiscări parțiale sau totale de bunuri), financiare (valori ale amenzilor calculate în funcție de prejudiciul estimat; sume de bani la purtător peste maximul admis: 10.000 euro) și afectarea bunei desfășurări a deplasării, cetățenii români care intenționează să călătorească în/sau să tranziteze Republica Macedonia de Nord sunt avertizați că autoritățile vamale din această țară aplică la intrare un control foarte strict în privința obiectelor, materialelor sau substanțelor susceptibile a fi destinate comercializării ilegale, luând în considerare cantitatea sau valoarea acestora.

Precizări importante:

 • Republica Macedonia de Nord nu este țară membră a Uniunii Europene (UE). Din acest motiv, sunt aplicate reguli specifice privind transportul mărfurilor din/în spațiul UE;
 • În punctele de trecere a frontierei în Republica Macedonia de Nord nu sunt afișate vizibil instrucțiuni vamale în limbile de circulație internațională;
 • Autoritățile vamale nu au obligația de a se asigura că turistul are/nu are ceva de declarat;
 • Agenții vamali din punctele de frontieră pot efectua controlul vamal și declanșa imediat procedurile legale împotriva persoanelor suspectate de nerespectarea regimului vamal al Macedoniei de Nord;
 • În aceste cazuri, turiștilor li se rețin imediat documentele de călătorie iar o comisie de cercetare a cazului va fi formată la unul din sediile Administrației Vămilor din Skopje. În funcție de rezultatul cercetării, comisia poate decide confiscarea mărfii/obiectului și, eventual, a mijlocului de transport utilizat la producerea infracțiunii, precum și aplicarea de amenzi. Documentele de călătorie se înapoiază doar după plata amenzii și încheierea tuturor procedurilor legale, iar turistul nu poate părăsi teritoriul Macedoniei de Nord în acest timp;
 • Este obligația turiștilor să declare la intrarea în țară orice tip de bunuri care ar putea fi susceptibile de comercializare ilegală, fără să aștepte solicitări sau invitații în acest sens;
 • Nu vor fi luate în considerare circumstanțe atenuante, cum ar fi: necunoașterea reglementărilor vamale macedonene, vicii de procedură din partea funcționarilor vamali macedoneni, proprietatea unor terți asupra bunurilor transportate, fie aceștia persoane fizice sau juridice, deplasare în interes de serviciu sau în scop medical; probleme de sănătate etc;
 • După intrarea în Macedonia de Nord este interzisă revenirea în țara vizitată anterior până la finalizarea tuturor procedurilor legale.

Recomandări pentru turiști:

 • Să anunțe imediat după intrarea în țară, încă de la primul contact cu autoritățile macedonene, faptul că au ceva de declarat. Să insiste asupra acestui fapt, astfel încât să nu existe nicio posibilitate ca buna intenție a acestora să poată fi ignorată sau interpretată eronat;
 • Să coopereze deplin cu autoritățile vamale macedonene în cazul în care acestea au declanșat controlul autovehiculului sau al bagajelor înainte de declararea bunurilor;
 • În scopul precizat mai sus, să ceară ca agenții vamali să li se adreseze într-o limbă pe care o înțeleg cetățenii români sau să solicite folosirea unui interpret autorizat;
 • Să semneze documentele întocmite de autoritățile vamale macedonene numai după ce s-au asigurat că au înțeles foarte bine conținutul respectivelor documente și doar dacă acestea reflectă corect realitatea;
 • Să contacteze cât mai curând Secția Consulară a Ambasadei României la Skopje, la unul dintre numerele de telefon: 00389 2-322.80.55 sau 00389.70.242.917.

Link-uri Utile:

 

Siguranţă şi criminalitate: în Macedonia de Nord rata criminalităţii este relativ redusă şi rareori criminalitatea sau alte fapte antisociale sunt îndreptate împotriva turiştilor.

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. Parcarea se va face în locuri special amenajate.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor şi lucrurilor personale pe întreaga durată a călătoriei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Politie: 192
 • Pompieri: 193
 • Salvare: 194
 • Tractări auto/ asistenţă rutieră AMSM: 196
 • Informaţii: 188

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea poliţiei locale şi a Ambasadei României la Skopje.

Pierderea/furtul banilor si documentelor  se reclamă la Secţia de poliţie aflată în zona în care s-a produs evenimentul. După eliberarea documentului de călătorie de către Secţia consulară, cetăţeanul român trebuie să se prezinte la Secţia de poliţie care i-a eliberat dovada pierderii paşaportului pentru aplicarea vizei de ieşire.

Sistemul medical: se recomandă încheierea, înainte de plecare, a unei asigurări de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Sistemul medical are două componente: de stat şi privat. În sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost. Pentru asistenţă medicală gratuită este necesară asigurarea medicală încheiată la firmele autorizate înainte de efectuarea călătoriei.

Condiţii privind traficul auto: la punctele de trecere a frontierei, autorităţile macedonene solicită pe lângă certificatul de înregistrare a maşinii, cartea verde a autoturismului valabilă pentru Macedonia de Nord (nu este suficient numai cel pentru Uniunea Europeană) şi asigurarea internaţională de sănătate. Se percep taxe de autostradă, în numerar la puncte special amenajate pe parcursul drumului. Taxa se poate efectua şi într-o monedă de circulaţie internaţională, fapt pentru care se recomandă turiştilor să posede mărunt.

De evitat încheierea unor asigurări auto în sistem electronic, care nu sunt recunoscute în Republica Macedonia de Nord.

Contravenţiile la regimul de circulaţie pe drumurile publice se amendează cu sume cuprinse între 150 – 300 euro (de regulă se aplică amendă de 300 euro), redusă la jumătate dacă se plăteşte în 24 de ore. Atenţie: se reţine documentul de identitate (de regulă paşaportul) până la achitarea contravalorii amenzii.

Transportul public: în Republica Macedonia de Nord, cel mai dezvoltat sector de transport este cel rutier. Autobuzele asigură legăturile între aproape toate localităţile. În oraşe, transportul public este asigurat, de asemenea, cu autobuze.

Limitele de viteză admise: viteza legală maximă este de 60 km/h in localităţi, 80 km/h în afara localităţilor, 100 km/h pe şosele regionale și 120 km/h pe autostrăzi.

Centura de siguranţă: este obligatorie.

Permisul de conducere: cel românesc este recunoscut pe teritoriul Macedoniei de Nord pe toată durata de valabilitate.

Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie: accidentele de orice fel trebuie semnalate la cea mai apropiată secţie de poliție, iar autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

Utilizarea cărţilor de credit: în Macedonia de Nord sunt acceptate cărţile de credit cu valabilitate internaţională (de ex. Visa, Mastercard etc.), acestea putând fi utilizate pentru plata bunurilor achiziţionate şi a serviciilor prestate pe teritoriul Macedoniei de Nord.

Regimul medicamentelor: acestea pot fi introduse în Republica Macedonia de Nord numai în baza reţetelor, fişelor de externare din spital sau alte documente în care este precizat diagnosticul şi se prescrie tratament medicamentos.

Regimul animalelor de companie: pot fi introduse în Republica Macedonia de Nord în baza unor dovezi privind starea de sănătate şi situaţia vaccinărilor eliberate în ţara de domiciliu.

Reglementări vamale: atât bunurile, cât şi sumele în valută trebuie declarate la intrarea în Republica Macedonia de Nord. Pe teritoriul acestui stat, este permis importul şi exportul de valută, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro. Potrivit reglementărilor locale, sumele de bani trebuie declarate în scris, pe bază de declaraţie vamală, iar lucrătorii vamali trebuie să elibereze dovezi în acest sens. Este interzisă introducerea drogurilor, altor tipuri de substanțe similare, armamentului, muniției, substanțelor toxice sau radioactive în Republica Macedonia de Nord.

 

Călătoriile noastre

Octombrie 2019

Durata: circa 3 h (venind din Serbia pe lângă Niș spre Salonic, Grecia )
Ruta: Am traversat Macedonia de Nord dinspre Serbia trecând pe lângă Skopje spre Evzonoi și Salonic în Grecia.
Kilometri conduși: circa 180
Media cheltuielilor zilnice: 73,06 €
Media cheltuielilor de cazare: 0

Index prețuri – octombrie 2019

Am calculat în felul următor 1 euro = 61,52 dinari macedoneni MKD, atât am găsit pe net la data călătoriei noastre.

Diesel
Am alimentat o singură dată cu 62 dinari pentru 1 litru adică 1,007 €/l. Am făcut plinul la combustibil, ceea ce recomandăm călduros deoarece în Grecia prețurile sunt mult mai mari.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate timpul a fost prea scurt.

Mâncare magazin / piață

Nu am făcut cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta. GPL nu se găsește în toate benzinăriile. Cel mai bine este să faci plata cu cardul deși nu toate stațiile acceptă acest lucru. Dacă plătești în euro, am citit impresiile altora, ești de cele mai multe ori jumulit la rata de schimb.

Taxa de drum / Vignieta
Am plătit taxă de autostradă în total 220 de dinari adică 3,58 euro.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație întrucât uneori există filtre de poliție care verifică aceste lucruri. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă. La vamă se cere cartea verde pentru mașină.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune dar sunt și pasaje cu probleme .

Apa
Calitatea apei este considerată moderată în Macedonia de Nord, se recomandă folosirea apei îmbuteliate.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am stat.

Camperstop
Nu am folosit dar pe park4night apăreau câteva locuri.

Camping
Nu am stat.

 

Aprilie 2022

Durata: circa 3 h in total (venind pe ruta Timișoara-Pancevo-Smederevo-Niș spre Salonic, Grecia ) și cam tot atâta la întoarcere. Am fost în Grecia unde am petrecut sărbătorile de Paște așa că doar am tranzitat țara.
Ruta: Am traversat Macedonia de Nord dinspre Serbia trecând pe lângă Skopje spre Evzonoi și Salonic în Grecia. Am înnoptat la 30 de km de granița cu Grecia, la Demir Kapija, la o vinărie, Royal Winery Queen Maria, în parcarea lor. La 800 de metri de autostradă. Loc găsit pe park4night. Și am cumpărat niște vin în semn de mulțumire.
Kilometri conduși: circa 180 la dus și tot atâția la întoarcere
Media cheltuielilor zilnice: Am cheltuit la dus 7.775 dinari macedoneni adică 128,62 € dar este irelevant pentru că am alimentat atât la intrarea în țară cât și la ieșire.
Media cheltuielilor de cazare: 0

Index prețuri – aprilie 2022

1 euro = 60,45 dinari macedoneni MKD, cam așa a ieșit după cum am socotit eu.

Diesel
Am alimentat și cu 82,50 dinari pentru 1 litru și cu 84,50. Adică 1,365 €/l și 1,38 €/l. Am făcut plinul la combustibil, ceea ce recomandăm călduros deoarece în Grecia prețurile sunt mult mai mari.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate timpul a fost prea scurt.

Mâncare magazin / piață

Nu am făcut cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta dar sunt mai mici decât în România, Serbia și mai ales Grecia. Așa că am făcut plinul de fiecare dată în Macedonia de Nord.

Taxa de drum / Vignieta
Am plătit taxe de autostradă de cinci ori, în total 590 de dinari adică 48,23 de lei. Atât la dus cât și la întoarcere. Plata am făcut-o cu cardul. Ieși mai bine astfel pentru că prețurile sunt rotunjite în dinari la punctele de taxare și un euro este când mai scump când mai ieftin.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație întrucât uneori există filtre de poliție care verifică aceste lucruri. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă. La vamă se cere cartea verde pentru mașină.

Starea drumurilor
Parcă față de 2019 drumul a avut câteva pasaje mai stricate, cu gropi, pe autostradă.

Apa
Calitatea apei este considerată moderată în Macedonia de Nord, se recomandă folosirea apei îmbuteliate. Noi am folosit din rezervele de acasă.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Am stat în parcarea păzită a vinăriei din Demir Kapija. Fără nici o facilitate. Era însă în incintă un restaurant care se închidea către miezul nopții.

Camperstop
Nu am folosit dar pe park4night apăreau câteva locuri.

Camping
Nu am stat.