Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Italia –  oficial Republica Italiană (în italiană Repubblica Italiana), este un stat unitar, republică parlamentară. Este o țară dezvoltată și are a treia cea mai mare economie din zona Euro și a opta din lume după PIB nominal. Se află în Europa de Sud, între paralelele de 35° și 47° latitudine nordică, și între meridianele de 6° și 19° longitudine estică. La nord, Italia se învecinează cu Franța, Elveția, Austria și Slovenia, fiind delimitată în principal de lanțul Munților Alpi, cuprinzând Valea Padului și Câmpia Venețiană. La sud, ea cuprinde în întregime Peninsula Italică și două mari insule mediteraneene — Sicilia și Sardinia — alături de numeroase alte insulițe. Statele suverane San Marino și Vatican sunt enclave în Italia, în timp ce Campione d’Italia este o exclavă italiană în Elveția. Aria totală a țării este de 301.340 km², dintre care 294.140 km² este uscat și 7.200 km² este apă. Munții Apenini formează coloana vertebrală a peninsulei și Alpii formează frontiera nordică, unde se află și cel mai înalt punct al Italiei, Mont Blanc (4.810 m). Padul, cel mai lung curs de apă din Italia (652 km), curge din Alpi de la frontiera vestică cu Franța și traversează Câmpia Padului în drumul său spre Marea Adriatică. Cele mai mari cinci lacuri sunt: Garda (367,94 km²), Maggiore (212,51 km², pe granița cu Elveția), Como  (145,9 km²), Trasimeno (124,29 km²) și Bolsena (113,55 km²). Mont Blanc, aflat pe frontiera franco-italiană, este cel mai înalt vârf din Uniunea Europeană. Țara se află la punctul de întâlnire între Placa Eurasiatică și Placa Africană, ceea ce conduce la o activitate seismică și vulcanică susținută. În Italia sunt 14 vulcani, dintre care patru sunt activi: Etna, Stromboli, Vulcano și Vezuviu. Vezuviul este singurul vulcan activ din Europa continentală și este celebru pentru erupția sa care a distrus orașele Pompeii și Herculanum.
Capitala: Roma
Populatia: 61 de milioane de locuitori, ( a cincea cea mai populată țară a Europei).
Moneda: euro
Limba: italiană
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate funcție de zona de intrare, Italia făcând parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: datorită întinderii mari pe longitudine și datorită configurației interne predominant montane, clima Italiei este deosebit de diversă. În mare parte din regiunile nordice și centrale continentale, clima are caracteristici de la subtropicale umede până la continentale umede și oceanice. În particular, clima văii Padului este predominant continentală, cu ierni geroase și veri călduroase. Zonele de coastă din Liguria, Toscana și mare parte din sud se potrivesc cel mai bine stereotipului de climă mediteraneană. Condițiile climatice din zonele peninsulare de coastă pot fi foarte diferite de cele ale zonelor mai înalte și ale văilor din interior, în special în lunile de iarnă, când la altitudinile mai înalte tinde să fie mai rece, mai umed și adesea să cadă zăpadă mai abundentă. Regiunile de coastă au ierni blânde și veri în general uscate, deși în văi și în câmpii, vara tinde să fie călduroasă. Temperaturile medii pe timp de iarnă variază de la 0°C în Alpi până la 12°C în Sicilia, iar mediile pe timp de vară se încadrează între 20–30°C.
Prefix telefonic: +39
Domeniu internet: .it
Numere de urgență: Numărul european de urgenţă 112 nu este singurul număr de urgenţă în Italia. Alături de 112, pe următoarele numere de urgenţă sunt disponibile: 118 – Ambulanța, 113– Poliţia, 115 – Pompieri, 1515 – Poliția forestieră, 1530 – Paza de coastă, 117 – Garda financiară.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou; (Capoddano)
6 ianuarie – Epifania; (Boboteaza)
21 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
22 aprilie – Lunea de după Paște; (Lunedi dell’Angelo) (diferă de la an la an)
25 aprilie – Ziua Eliberării; (Festa della Liberazione)
1 mai – Ziua Muncii; (Festa del Lavoro)
2 iunie – Ziua Republicii; (Festa della Repubblica)
15 august – Înălțarea Fecioarei Maria; (Ferragosto)
1 noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților; (Tutti i santi)
8 decembrie – Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri; (Immacolata Concezione)
25 decembrie – Crăciunul; (Natale)
26 decembrie – Sfântul Ștefan; (Santo Stefano)

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Italia. Intrarea în Italia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze misiunii diplomatice a României/oficiilor consulare şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste: terorismul este un fenomen global, nelocalizat, nici Italia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări însă nu a suferit în ultima perioadă atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate: Italia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

Zonele de risc se află, în general, la periferiile marilor oraşe, care trebuie evitate pe cât posibil, în special noaptea. În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactați cel mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor italiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 113 – Poliţia
 • 112 – Carabinierii / număr unic în caz de urgențe
 • 115 – Pompierii
 • 118 – Salvarea (Pronto Soccorso)

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile italiene şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

În situaţii deosebite, pentru a beneficia de asistenţă consulară, puteţi contacta:

Sistemul medical: Asigurarea medicală este obligatorie în Italia. Se recomandă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident în timpul unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Asigurarea medicală are valabilitate în toate ţările lumii, iar în baza acestei asigurări aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit. Vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările lumii şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale. Dacă aveţi nevoie de asistenţă sau servicii medicale pe timpul prezenţei dumneavoastră în Italia, se recomandă să luaţi legătura cu Unitatea Sanitară Locală (Azienda Sanitaria Locale) din oraşul în care vă aflaţi. Informaţii privind localizarea şi modul de funcţionare a Unităţilor Sanitare Locale pot fi obţinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sănătăţii al Italiei (http://www.ministerosalute.it/).

Condiţii privind traficul auto: Este interzis persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 (șaizeci) de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. (Legea nr. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018).

Persoanelor care încalcă dispozițiile prevăzute de textul normativ li se aplică sancțiuni administrative pecuniare, precum și măsuri complementare (ridicarea plăcuțelor de înmatriculare, sechestrul autovehiculului, etc.). Modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier interzic persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 (șaizeci) de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat. În ceea ce privește cazurile de concesiune în leasing, închiriere sau comodat, articolul 93, paragraful 1-ter prevede că, în ipoteza unui vehicul dat în leasing sau închiriat fără conducător de către o antrepriză constituită în alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European care nu și-a stabilit în Italia un sediu secundar sau un alt sediu efectiv, precum și în ipoteza unui vehicul dat în comodat unui subiect rezident în Italia și legat printr-un raport de lucru sau de colaborare cu o antrepriză constituită în alt stat al Uniunii Europene sau aderent la Spațiul Economic European, care nu și-a stabilit în Italia un sediu secundar sau un alt sediu efectiv, pentru respectarea dispozițiilor din codul vamal comunitar, la bordul vehiculului trebuie să existe un document, semnat de proprietar și având o dată certă, din care să rezulte titlul și durata disponibilizării vehiculului. În lipsa unui astfel de document, se consideră că vehiculul este la dispoziția conducătorului.

Persoanele care vor fi oprite în trafic cu o mașină cu numere străine și nu vor demonstra că sunt rezidente de mai puțin de 60 de zile în Italia, vor fi sancționate cu amendă începând cu 712 de euro, iar mașina va fi depusă într-un depozit judiciar pentru o perioadă de maxim 180 de zile, timp în care trebuie plătită amenda, înmatriculată mașina sau făcute documentele de expatriere; în caz contrar, vor fi aplicate măsuri accesorii (inclusiv confiscarea bunului). De asemenea, dacă vehiculul nu este înmatriculat în Italia, titularul va cere Autorității Rutiere italiene competente (”Ufficio Motorizzazione Civile”), după predarea documentului de circulație și a plăcuțelor străine, eliberarea unui document provizoriu de transfer și a plăcuțelor corespunzătoare, cf. art. 99, în scopul conducerii vehiculului la punctele de trecere a frontierei. Autoritatea Rutieră italiană se îngrijește de restituirea plăcuțelor de înmatriculare și a documentului de circulație străine autorităților competente din statul în care au fost eliberate.

Pentru mai multe informații, vă  recomandăm să accesați link-ul postat pe site-ul Ministerului de Interne Italian: http://www.interno.gov.it/it/notizie/vigore-decreto-legge-sicurezza-e-immigrazione

Circulaţia auto: se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. Asigurarea internaţională de răspundere civilă auto pentru terţi (cartea verde) este obligatorie.
Accesul pe autostradă este permis în urma achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă.

Atenţie! Pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, iar neplata amenzilor permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari, motivate de plata firmelor de transport şi a taxelor de custodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăţilor.
Starea drumurilor: este foarte bună.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

Limitele de viteză admise sunt: străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră; străzi urbane de periferie (circonvallazione – centură) – 70 km/oră; drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră; drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostradă) – 110 km/oră; autostrăzi – 130 km/oră. Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 3.200 euro şi suspendarea permisului de conducere.

Centura de siguranţă este obligatorie.

Parcarea: este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (în general taxa este de 1 euro/oră, iar tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii).

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: Atenţie! În Italia este interzisă deţinerea şi utilizarea detectoarelor de radar sau a aparatelor anti-radar, contravenţia la această regulă fiind sancţionată cu amenzi ridicate.

Permisul de conducere românesc este valabil în Italia. În cazul în care un cetățean român dobândește rezidența în Italia, acesta se poate preschimba cu unul italian. Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului. Atenţie! În primii doi ani de la obţinerea permisului, penalizarea este dublă.

Transportul public: reţelele italiene de transport public funcţionează în sistemul integrat, care oferă posibilitatea de a călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane într-o perioadă determinată de timp. În funcţie de fiecare oraş, sunt accesibile atât mijloacele de transport de suprafaţă, cât şi cel subteran (metrou). Cumpărarea biletelor de transport se poate face la chioşcurile de bilete/abonamente aparţinând societăţilor de transport din fiecare oraş sau la chioşcurile de ziare. În numeroase staţii de metrou se găsesc şi distribuitoare automate, utile în orele de seară și în zile de sărbătoare.

Costul unui bilet de călătorie variază, de regulă, între 1 euro și 1,50 euro, însă acest cost poate varia în funcţie de fiecare oraş. Biletul este de regulă valabil o perioadă de 60 până la 100 de minute de la compostare (în funcţie de oraş) şi poate fi folosit pe toată reţeaua urbană. Biletul se compostează la intrarea în mijlocul de transport. Fiecare călător are obligaţia de a composta biletul la urcarea în mijlocul de transport, iar în cazul călătoriilor cu trenul, la compostoarele care se găsesc la capătul peronului. Biletul nu este valabil dacă nu este validat, iar călătorul riscă să fie amendat.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului există răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde. Se recomandă acordarea unei atenţii deosebite pentru rubricile care se completează prin simplă bifare. Păstraţi documentele de plată până la întoarcerea în ţară, pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident: Serviciul de urgenţe al poliţiei: 113 și Serviciul de informaţii trafic (Viaggiare informati) 1518.

Reglementări vamale: nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Sumele cu valori mai mari de 10.000 de euro se declară obligatoriu la autorităţile de frontieră italiene – sancţiunea la contravenţie este confiscarea şi plata unei amenzi procentuale din suma respectivă. Detalii suplimentare privind regimul vamal aplicat de autorităţile italiene pot fi obţinute prin intermediul paginii web a Autorității Vamale (https://www.agenziadoganemonopoli.gov.it/portale/).

Regimul medicamentelor: sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare de medicamente. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie: pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de procurarea paşaportului european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

Călătoriile noastre

Octombrie 2017

Durata: 4 zile
Ruta: Am intrat în Italia prin Tunel de Frejus, 13 km, venind de la Grenoble (Franța), apoi Allevard și Modane (Franța) ieșind la Bardonecchia (Italia), trecând pe lângă Torino și oprindu-ne la Felizzano, apoi Peschiera del Garda și Verona. Mai departe am trecut pe lângă Veneția, Trieste și ne-am dus la Isola (Slovenia).
Kilometri conduși: 700
Media cheltuielilor zilnice: 86 €
Media cheltuielilor de cazare: 16,75€ (2 nopți în camperstop cu plată și 2 nopți în camping )

 

Index prețuri – octombrie 2017

Preturile sunt date în euro.

Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta dar în Italia prețurile pentru combustibil sunt mari. Nici în Norvegia nu costă atît de mult motorina. Noi am venit cu rezervorul plin din Franța și am alimentat o singură dată, de nevoie, înainte de a intra în Slovenia cu 1,779 €/l, este adevărat că la o benzinărie de pe autostradă.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat înghețată în Peschiera del Garda, am cinat la restaurantul Campingului del Garda și am mai luat ceva frugal în Verona.

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la Auchan și Bennet.

 • 1 pâine fără sare : 1,10 €
 • 1 lapte UHT :  1,10 €
 • 250g cafea Lavazza  :  2,59 €
 • apa plată San Benedetto 1,5l : 0,46 €
 • 1 bere DAB 0,5 l : 1,19 €
 • paste fusilli : 0,99 €
 • 10 ouă : 2,79 €
 • 1 pâine Pugliese : 1,76 €
 • sos Barilla : 1,55 €

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta. În Italia sunt printre cele mai mari din Europa.

Taxa de drum / Vignieta
Sunt autostrăzi și drumuri excelente. Autostrăzile sunt cu plată, nu sunt ieftine, sunt stații de taxare din când în când și de asemenea la ieșire; ele pot fi evitate pe drumuri de multe ori paralele, în general bune dar deseori foarte aglomerate.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale.

Starea drumurilor – foarte bună.

Apa
Italia figurează pe harta țărilor cu apa de la robinet considerată sigură.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am dormit nici o noapte off camping.

Camperstop / Service Area
Am stat 2 nopți în camperstop. În general camperstop-urile sunt bine întreținute, uneori sunt în mijlocul localității și dispun de locuri de alimentare cu apă, electricitate și deversare ape reziduale. Sunt destinate doar pentru campere și van-uri, nu sunt accesibile pentru rulote. În Verona am stat la 800 de m de centrul orașului.

Camping
Am stat 2 nopți în camping în Peschiera del Garda în Camping del Garda, un camping mare cu acces la o plajă cu nisip fin în partea de sud a lacului Garda.