Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.
Informații generale
Țara: Grecia (în greacă Ελλάδα, Elláda) oficial, Republica Elenă și cunoscută încă din antichitate și sub denumirea de Elada. Este amplasată la intersecția între Europa, Asia de Vest și Africa, și se învecinează la nord-vest cu Albania, la nord cu Republica Macedonia și cu Bulgaria, și la nord-est cu Turcia. Este formată din nouă regiuni istorico-geografice: Macedonia, Grecia Centrală, Pelopones, Tesalia, Epir, Insulele din Marea Egee (inclusiv Dodecanezele și Cicladele), Tracia de Vest, Creta și Insulele din Marea Ionică. Marea Egee se află la est de partea continentală, Marea Ionică se află la vest, iar Marea Mediterană la sud. Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime, deținând și un mare număr de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Optzeci la sută din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.
Capitala: Atena
Populatia: aproximativ de 11 milioane locuitori, în capitala țării, Atena, sunt aproape 1,5 milioane de locuitori.
Moneda: Euro
Limba: Limba greacă este singura limbă oficială; majoritatea grecilor vorbesc sau înțeleg limba engleză mai ales în zonele turistice.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Grecia face parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +2 după Greenwich și +1 după Europa centrală.
Prefix telefonic: +30
Numere de urgență: 112 politie, ambulanţă, pompieri (limbile de conversaţie sunt elenă, engleză şi franceză), 100 serviciul de urgenţe poliţie, 166 asistenţa medicală de urgenţă, 199 pompierii, 171 poliţia turistică, 0030 210 5284209 și 0030 210 5284121 poliţia rutieră Atena, 00302107793777 prim ajutor în caz de otrăvire
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou; (Protochronia)
6 ianuarie – Boboteaza; (Theofania)
15 februarie – Lunea cenușie; (Kathari Deftera)
25 martie – Ziua Independenței; (Eikosti-pempti)
14 aprilie – Vinerea Mare Ortodoxă; (diferă de la an la an)
16 aprilie – Sfintele Paști; (diferă de la an la an)
17 aprilie – A doua zi de Paști; (diferă de la an la an)
1 mai – Ziua muncii; (Ergatiki Protomagia)
24 mai – Sfânta treime; (Lunea Duhului Sfant) (diferă de la an la an)
15 august – Adormirea Maicii Domnului; (una dintre cele mai importante sărbători grecești)
28 octombrie – Ziua Nu; (Ohi – este o sărbătoare în cinstea răspunsului dat de Primul Ministru Metaxas în 1940 în fața ultimatului de capitulare al lui Mussolini – Imera tou Ochi)
25 decembrie – Crăciunul; (Christougenna)
26 decembrie – Sărbătoarea cadourilor; (Boxing Day – Synaxis Theotokou)
Grecia este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Recomandări generale:
- Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
- Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
- În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
- Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
Recomandări: În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea poliţiei locale precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. În cazul pierderii/furtului documentelor de călătorie cetăţenii români pot contacta:
- Ambasada României la Atena – Secţia Consulară: Telefon 00302106728879 sau 00302106728875
- Consulatul General al României din Salonic: Telefon 00302310340088 sau 00302310340089.
Sistemul medical: Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Elenă. Este recomandabilă încheierea unei asigurări medicale de sănătate și obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. În caz de îmbolnăvire sau accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate permite accesul la îngrijirile medicale necesare. Acest Card permite primirea asistenţei medicale necesară în timpul şederii temporare în orice ţară a Uniunii Europene.
Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Este recomandabilă încheierea, înainte de plecare, a unei asigurări de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu este nevoie de vaccinări speciale.
Circulaţia auto: se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Legea elenă sancționează drastic conducătorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice. Cetățenii români care au autoturisme înscrise în circulație în România pot circula în Republica Elenă cel mult 180 de zile, dacă sunt turiști și nu au o rezidență legală în această țară.
Starea drumurilor: starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este bună.
Folosirea telefonului mobil la volan: este interzisă.
Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege. Fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).
Parcarea: Aveţi grijă unde parcaţi! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
Poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru:
- Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
- Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
- Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
- Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
- Nerespectarea semnalelor semaforului;
- Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
- Condusul pe contrasens.
Se recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp asupra posibilelor restricţii de trafic terestru impuse de autorităţile elene şi bulgare pe ruta Bulgaria-Grecia, datorate lucrărilor de construcţie a autostrăzii care leagă cele două state.
Limitele de vitezã admise: Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h. Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil. Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ) – articolul 20 din actul normativ menţionat.
ATENŢIE! În ultima perioadă, la nivelul oficiilor consulare ale României din Republica Elenă au fost înregistrate mai multe cazuri în care cetăţenii români au fost sancţionaţi contravenţional deoarece transportau în autoturismele cu care se deplasau cantități de combustibil peste limitele admise de legislația elenă. Astfel, potrivit reglementărilor legislației elene în vigoare este interzisă introducerea în Grecia, în canistre sau alte recipiente, de produse petroliere/combustibili. Pentru încălcarea acestei dispoziții legale se aplică amendă, deschiderea de dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere/combustibili și indisponibilizarea autovehiculului de către autoritățile vamale elene.
Permisul de conducere românesc este valabil în Republica Elenă.
Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: În caz de accident de circulaţie, chiar şi de mică importanţă, constatarea poliţiei este obligatorie. Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Reglementări vamale: Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE). Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.
Regimul medicamentelor: Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu se pot lua decât cantităţile de medicamente strict necesare! Se recomandă deținerea reţetei medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.
Regimul animalelor de companie: Pentru spaţiul UE, este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.
Călătoriile noastre
1) Octombrie 2016
Durata: 6 zile
Ruta: Am intrat în Grecia din Bulgaria pe la Promachonas, apoi Serres, Salonic și ne-am oprit lângă Katerini iar a doua zi am continuat către Volos și Kato Gatzea. Înapoi am făcut în sens invers același traseu dar într-o singură zi.
Kilometri conduși: 700 în total
Media cheltuielilor zilnice: 88,46 €
Media cheltuielilor de cazare: 22,83 € (6 nopți în camping)
2) Aprilie – Mai 2017
Durata: 9 zile
Ruta: Am urmat același drum ca și în octombrie, cu diferența că s-a finalizat autostrada de la Katerini către Volos.
Kilometri conduși: 680 în total
Media cheltuielilor zilnice: 62,50 €
Media cheltuielilor de cazare: 19 € (9 nopți în camping)
Index prețuri – aprilie-mai 2017
Prețurile sunt în euro.
Diesel
Am alimentat o singură dată cu 1,218 €/l.
GPL
Nu am alimentat.
Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat la restaurantul campingului Sikia unde se gătește excelent. Este adevărat că nu sunt multe feluri în meniu. De asemenea am fost pe la cafenele în Kala Nera și Kato Gatzea.
Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături de la magazinele locale din Kala Nera și în campingul Sikia, unde era un mic magazin.
- 1 castravete: 0,60 €
- 1 pâine: 0,90 €
- 1,5 l apă plată: 0,50 €
- 1 bere: 0,98 €
- 250 gr. cafea: 3,65 €
- hârtie rolă: 1,90 €
- 250 ml detergent vase: 1,30 €
În călătorie
Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta. GPL nu se găsește în toate benzinăriile.
Taxa de drum / Vignieta
Se plătește autostrada, sunt stații de taxare din când în când și la ieșiri.
Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație întrucât uneori există filtre de poliție care verifică aceste lucruri. Pentru iarna nu este reglementată folosirea cauciucurilor de iarnă.
Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile, cu toate acestea sunt numeroase pasaje de drum pline de denivelări și gropi inclusiv pe autostrăzi. Iar drumurile secundare pot fi deseori înguste și dificil de parcurs din cauza denivelărilor sau a gropilor.
Apa
Apa de la robinet este potabilă, dar este recomandabilă apa îmbuteliată.
Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.
Cazare
Off camping
Nu am stat off camping.
Camperstop
Nu am folosit dar nici nu am găsit sau văzut ceva de genul camperstop/aire/stellplatz foarte comune în vestul Europei.
Camping
În excursia din octombrie 2016 am stat o noapte în campingul Odysseia și cinci în campingul Sikia. Iar în excursia din mai 2017, ne-am petrecut toate nopțile în campingul Sikia.
3) Martie – Aprilie 2018
Durata: 37 1/2 zile
Ruta: Am urmat același traseu de intrare în Grecia prin București-Ruse-Sofia-Serres și am dormit la Salonic deja în a doua noapte a călătoriei noastre. Apoi am luat-o către Meteora unde am stat două nopți, Lefkada-Preveza-Patras și am făcut un tur al Peloponezului trecând apoi prin Nafplio, Acrocorint, Atena și Volos, cu încheiere la Kato Gatzea unde am petrecut sărbătorile pascale.
Kilometri conduși: 2743,8 în total
Media cheltuielilor zilnice: 56,53 €
Media cheltuielilor de cazare: 11,05 € (24 nopți în camping și camperstop)
Index prețuri – martie-aprilie 2018
Diesel
Am alimentat de mai multe ori, cel mai ieftin cu 1,23 €/l iar cel mai scump cu 1,338 €/l.
GPL
Am alimentat de asemenea de câteva ori, cu 0,748 €/l cel mai ieftin și cu 0,83 €/l cel mai scump.
Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat de cîteva ori atât la restaurant cât și diverse gustări. În Monemvasia am mâncat cel mai bun lamb-chops din viața mea, drept pentru care a doua zi am mai fost odată, pentru confirmare. Și așa este.
Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături de-a lungul călătoriei atât de la magazine locale cât și de la Lidl sau alte supermarketuri .
- 2 roșii: 0,54 €
- ardei: 1,06 €
- 1 pâine 350 gr.: 0,79 €
- 1 pâine 1000 gr.: 1,99 €
- lapte: 2,56 €
- 6 x 1,5 l apă plată: 1,55 €
- 4 beri Mythos de 0,5 l: 5,08 €
- 250 gr. cafea: 5,54 €
- 6 ouă: 1,35 €
- 1/2 jum.pui la rotisor: 3,98 €
Cazare
Off camping
De data asta am stat 13 nopți off-camping, aproape toate acestea pe malul mării.
Camperstop
O noapte în Salonic la Camperstop Zampetas, o noapte în marina Kalamata și o noapte la Camperstop Ancient Corint.
Camping
Am stat în total douăzecișiuna de nopți în camping, două la Vrachos Kastraki (Meteora), două la Tsolis, una la Aginara Beach, două la Koroni, trei la Mani Beach, două la Semeli Camping, două la Nicolas 1 și șapte la Sikia. La cele mai multe am folosit ACSI Campingcard care în low-season credem că este cea mai bună opțiune și oferă cele mai mari reduceri.
4) Aprilie – Mai 2019
Durata: 9 zile
Ruta: Am urmat același traseu de intrare în Grecia pe la Promachonas pe lângă Serres și Salonic, cu o prima noapte dormită pe plaja la Korinos iar următoarele la Kato Gatzea unde am petrecut sărbătorile pascale și am mai stat apoi câteva zile.
Kilometri conduși: 682
Media cheltuielilor zilnice: 71,03 €
Media cheltuielilor de cazare: 17,77 € (1 noapte off și 8 nopți în camping)
Index prețuri – aprilie-mai 2019
Prețurile sunt în euro.
Diesel
Am alimentat o singură dată cu 1,389 €/l.
GPL
Nu am alimentat.
Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat la restaurantul campingului Sikia unde se gătește excelent. Este adevărat că nu sunt multe feluri în meniu. De asemenea am fost pe la cafenele în Kala Nera și Kato Gatzea. Și am făcut o călătorie cu familia Motz până la Mylopotamos unde am vizitat încă odată plaja aia fabuloasă iar apoi am și mâncat ceva la restaurantul din deal.
Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături de la magazinele locale din Kala Nera și în campingul Sikia, care are un mic magazin.
Cazare
Off camping
Am stat o noapte în marginea plajei Korinos, aproape de campingul Odysseia.
Camperstop
Nu am folosit.
Camping
Am stat opt nopți în campingul Sikia.
5) Octombrie 2019
Durata: 12 zile
Ruta: Am intrat în Grecia pe la Evzonoi, venind din Macedonia de Nord și pe lângă Salonic și Volos am ajuns la Kato Gatzea. Înapoi am făcut același drum până la Salonic iar de aici am plecat către Sofia, Bulgaria ieșind din Grecia pe la Promachonas.
Kilometri conduși: 610
Media cheltuielilor zilnice: 57,36 €
Media cheltuielilor de cazare: 20 € (12 nopți în camping)
Index prețuri – octombrie 2019
Diesel
Am alimentat o singură dată cu 1,349 €/l.
GPL
Nu am alimentat.
Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat la restaurantul campingului Sikia. Și la un restaurant în Kato Gatzea.
Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la magazinele locale din Kala Nera și în campingul Sikia, unde era un mic magazin.
- 1 castravete: 0,50 €
- roșii: 1,08 €
- 1 pâine: 0,90 €
- unt: 3,50 €
- 1 kg struguri: 2,70 €
- ouă: 1,95 €
- 1 spinach pie: 3,30 €
Cazare
Off camping
Nu am stat.
Camperstop
Nu am folosit.
Camping
Am stat 12 nopți în campingul Sikia.
6) Septembrie 2020
Durata: … zile
Ruta: Am intrat în Grecia pe la Promachonas în 3 septembrie, venind din Serbia (Niș) -Bulgaria pe la Sofia, Kulata și pe lângă Salonic am intrat în peninsula Kassandra la Posidi și Volos am ajuns la Kato Gatzea. Înapoi am făcut același drum până la Salonic iar de aici am plecat către Sofia, Bulgaria ieșind din Grecia pe la Promachonas.
Kilometri conduși: ….
Media cheltuielilor zilnice: …… €
Media cheltuielilor de cazare: …… € (12 nopți în camping)
Index prețuri – septembrie 2020
Diesel
Am alimentat o singură dată cu 1,349 €/l.
GPL
Nu am alimentat.
Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat la restaurantul campingului Sikia. Și la un restaurant în Kato Gatzea.
Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la magazinele locale din Kala Nera și în campingul Sikia, unde era un mic magazin.
- 1 castravete: 0,50 €
- roșii: 1,08 €
- 1 pâine: 0,90 €
- unt: 3,50 €
- 1 kg struguri: 2,70 €
- ouă: 1,95 €
- 1 spinach pie: 3,30 €
Cazare
Off camping
Nu am stat.
Camperstop
Nu am folosit.
Camping
Am stat 12 nopți în campingul Sikia.