Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Slovenia (Slovenija în limba slovenă) este o țară în Europa Centrală care se învecinează cu Croația, Ungaria, Austria și Italia. Are ieșire și  la Marea Adriatică. Este membră a Uniunii Europene din 2004.
Capitala: Ljubljana
Populatia: 2 milioane de locuitori.
Moneda: euro
Limba: slovena (limba oficială), croata, sârba.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate pentru cetățenii UE.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: climatul este submediteranean pe coastă, alpin în munți și continental cu veri calde și ierni reci pe platouri și în văile estice. Temperatura medie este de -2 °C în ianuarie și de 21 °C în luna iulie. Nivelul mediu de precipitații este de 1.000 milimetri la țărm, până la 3.500 milimetri în Alpi, 800 milimetri în sud-est și 1.400 milimetri în zona centrală.
Prefix telefonic: +386
Domeniu internet: .si
Numere de urgență: 112 sau 911 – Urgenţă (Pompieri şi Salvare), 113 – Poliţia

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou;
2 ianuarie – A doua zi a Anului Nou;
8 februarie – Ziua președintelui;
21 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
22 aprilie – A doua zi de Paști; (diferă de la an la an)
27 aprilie – Ziua eliberării;
1 mai – Ziua muncii;
2 mai – A doua zi a Muncii;
25 iunie –  Ziua Independenței;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
31 octombrie – Ziua Reformării;
1 noiembrie – Sărbătoarea Tuturor Sfintilor;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – Sfântul Ștefan;

 

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Slovenia. Intrarea în Republica Slovenia este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate, valabile pentru o perioadă de cel puțin 3 luni. Toți străinii, inclusiv cetățenii UE, au obligația să se înregistreze la secția de poliție pe raza căreia locuiesc, în termen de 3 zile de la sosirea în Slovenia. Pentru cazul în care se cazează la hotel, acesta formalitate nu mai este necesară.

Amenințări teroriste: terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Slovenia nu poate fi exclusă din fața acestei amenințări. Slovenia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul național.

Siguranță și criminalitate: Slovenia este o țară sigură din punctul de vedere al criminalității. Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului din mașini pot apărea în zone aglomerate (gări, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstrați în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mașini.
  • Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstrați atenția asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieșirile în orașe, în special în zonele aglomerate, lăsați documentele personale la hotel și păstrați numai o copie a actelor de identitate (pașaport, permis de ședere).
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi Ambasada României din Ljubljana.

Sistemul medical: asigurarea medicală este obligatorie în Republica Slovenia. Se recomandă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Circulaţia auto: în Republica Slovenia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Pe tot parcursul anului este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. Este interzisă oprirea autoturismului pe banda de urgenţă.

Atenţie! În cazul în care primiţi o amendă şi nu dispuneţi de suma necesară, autorităţile competente slovene (poliţia și/sau compania slovenă care administrează autostrăzile – DARS) au dreptul să vă reţină actele până la plata amenzii. În urma încălcării legislaţiei privind siguranţa traficului rutier, autorităţile competente eliberează un proces verbal de amendă și un proces verbal de reţinere a tuturor documentelor de identitate ale conducătorului auto şi ale autoturismului. În Republica Slovenia, autorităţile poliţieneşti pot fi prezente atât în uniformă, cât şi civili cu autoturisme corespunzătoare.

Atenţie! În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere slovene, există suspiciuni privind provenienţa legală a maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea proprietarului, perioadă care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire.

Atenţie! Pentru vinietele aferente utilizării reţelei de autostrăzi din Slovenia, sunt aplicate următoarele tarife pentru autovehiculele de până la 3,5 t:

  • vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 15 Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 lună pot fi achiziţionate cu 30 de Euro
  • vinietele cu o valabilitate de 1 an pot fi achiziţionate cu 110 Euro

Vinietele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul Sloveniei. VINIETA SE LIPEŞTE OBLIGATORIU PE PARBIZ, LOC VIZIBIL, AȘA CUM ESTE INDICAT PE AUTOCOLANT. Amenda pentru nerespectarea legislaţiei privind plata și/sau lipirea vinietei pe parbriz este de 300 euro (150 euro dacă se achită pe loc).

Starea drumurilor: este foarte bună.

Parcarea: în interiorul localităţilor este permisă numai în locuri special destinate, contra cost, iar tichetele de parcare trebuie plasate la vedere, în interiorul maşinii.

Centura de siguranţă: este obligatorie.

Limitele de viteză admise: în localităţi – 50 km/oră, în afara localităţilor – 90 km/oră, pe drumuri expres – 100 km/oră, autostrăzi – 130 km/oră. Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi intre 60 și 1200 de euro şi suspendarea permisului de conducere pentru depăşiri de 30-50 km/h .

Folosirea telefonului mobil la volan: este interzisă.

Permisul de conducere: cel românesc este valabil în Slovenia.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: pe teritoriul Sloveniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar. Amenzile pentru încălcarea legislaţiei privind siguranţa traficului rutier pentru acest articol sunt cuprinse intre 400-800 euro pentru persoanele fizice.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: în caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Republica Slovenia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Utilizarea cărţilor de credit: există un sistem bine dezvoltat şi o reţea puternică de ATM-uri. Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit la majoritatea magazinelor, restaurantelor și staţiilor de benzină.

Reglementări vamale: nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen dar din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: 800 bucăţi ţigări,  200 ţigări de foi,  50 trabucuri sau 1 kg tutun; 10 sau 20 litri de băutură cu concentraţia mai mică de 22%. Este interzisă scoaterea din Republica Slovenia a obiectelor de artă şi patrimoniu. În Republica Slovenia este interzisă deţinerea ilegală de arme de foc. În cazul excursiilor destinate vânătorii, cetăţenii români pot călători cu arma de vânătoare în următoarele condiţii: deţinerea unui permis european și a licenţei pentru armă şi documentele care să dovedească scopul călătoriei.

Regimul medicamentelor: sunt excluse atât la intrare, cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu se pot lua în călătorie decât cantităţile de medicamente strict necesare! Este recomandabilă deținerea reţetei medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie: în spaţiul UE, este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Pescuitul în Slovenia: se poate pescui în lacuri și ape dulci dar ca turist trebuie să ai un permis, care este ușor de găsit și cumpărat. Licențele de pescuit sunt documente oficiale. Acestea sunt destinate numai persoanei care le-a cumpărat și nu pot fi transferabile. Există doar licențe zilnice și de noapte. Licențele de 24 de ore nu există, dar se pot cumpăra licențe pentru mai multe zile. Este permis pescuitul numai cu licență valabilă. Licențele de zi sunt valabile de la zori până la seară și de licențele de noapte de la amurg până la zori. Pescuitul este permis cu o singură undiță, în mod excepțional cu două. În cazul în care pescuitul este permis cu două undițe, este scris în mod clar pe licența în sine.

 

Călătoriile noastre

Octombrie 2017

Durata: 3 zile
Ruta: Am intrat în Slovenia venind de la Trieste (Italia) și oprindu-ne la Izola, apoi la Portoroz pe malul mării și ultima noapte la Maribor trecând pe la Pince în Ungaria.
Kilometri conduși: 360
Media cheltuielilor zilnice: 86,03 €
Media cheltuielilor de cazare: 13,04 €

Index prețuri – octombrie 2017

Preturile sunt în euro.

Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, am alimentat de două ori, o dată cu 1,215 €/l și a doua oară cu 1,221 €/l.

GPL
Am alimentat o singură dată cu 0,647 €/l.

Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat doar simple gustări de pe stradă, burek și câte o felie de pizza.

Mâncare magazin / piață – am făcut de vreo trei ori mici cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta.

Taxa de drum / Vigneta
Se plătește taxa de drum unică, vigneta, funcție de perioadă. Noi am plătit 15 € pentru perioada minimă.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale.

Starea drumurilor – sunt autostrăzi și drumuri excelente.

Apa
Slovenia figurează pe lista țărilor unde apa de la robinet poate fi băută fără griji.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am folosit.

Camperstop / Service Area
Am stat în trei locuri, toate identificabile ca și camperstop deși nici unul nu a avut facilități comparabile cu celălalt. La Izola într-o parcare cu locuri anume pentru campere și cu acces la curent electric și gunoi, cu plata la un automat dar fără alte faciltăți, la Portoroz, cu fața spre mare, în marină și toate facilitățile și la Maribor, în autogară, aproape de buricul târgului, cu acces la curent electric și toaletă dar într-o agitație continuă.

Camping
Nu am folosit.

Obs. Media cheltuielilor zilnice nu este relevantă întrucât am intrat cu rezervorul aproape gol din Italia ca să alimentăm cu motorină în Slovenia, unde prețul este mult mai mic. De asemenea am făcut cumpărături pentru casă care nu aveau nici o legătură cu subzistența călătoriei noastre. Prețurile la alimente în Slovenia sunt puțin mai mari sau comparabile cu cele din România.