Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

 

Informații generale

Țara: Norvegia (în norvegiană Norge —Bokmål — sau Noreg —Nynorsk — pronunție norvegiană: /ˈnoːɾeːg/), oficial Regatul Norvegiei, este un stat suveran și unitar, guvernat ca o monarhie, al cărui teritoriu cuprinde partea de vest a Peninsulei Scandinave, plus insula Jan Mayen și arhipelagul Svalbard. Insula Petru I din Antarctica și Insula Bouvet din zona subantarctică sunt teritorii dependente și nu sunt considerate părți ale Regatului. Norvegia revendică și o secțiune din Antarctica, cunoscută sub numele de Țara Reginei Maud. Până în 1814, Regatul cuprindea și Insulele Feroe (din 1035), Groenlanda (1261) și Islanda (1262), și până în 1468, deținea și insulele Shetland și Orkney. Norvegia are o suprafață totală de 385.252 kilometri pătrați. Țara are o lungă frontieră spre est cu Suedia de 1.619 km. Se mai învecinează cu Finlanda și cu Rusia la nord-est și, peste Strâmtoarea Skagerrak, la sud, cu Danemarca.
Capitala: Oslo
Populatia: o populație de 5.213.985, în mai 2016.
Moneda: este Coroana Norvegiana – Norwegian Krone, simbol NOK, cunoscută și ca Krones, şi Krona. Este împărțită în 100 de ore.
Limba: norvegiană (norsk, AFI [nɔrsk] sau [nɔʃk]) este o limbă germanică de nord care aparține familiei limbilor indo-europene. Este vorbită ca limbă maternă de aproximativ cinci milioane de oameni, a căror majoritate locuiește în Norvegia. Limba norvegiană este inteligibilă și pentru vorbitorii limbilor suedeză și daneză. Limba norvegiană s-a dezvoltat din limba nordică veche la sfârșitul primului mileniu după Hristos. În timpul stăpânirii daneze, ea a devenit în principal o limbă a poporului, fiind înlocuită cu daneza de către nobilime și orășeni. Preocuparea pentru a crea o variantă scrisă a limbii norvegiene pornește din secolul al XIX-lea; ca urmare directă, limba norvegiană contemporană folosește patru variante scrise – bokmål, nynorsk, riksmål și høgnorsk. Primele două sunt folosite de către guvernul și administrația din Norvegia. Toate variantele scrise ale limbii norvegiene folosesc același alfabet, cel latin îmbogățit cu semnele ÆØ și Å. Limba engleză este înțeleasă și vorbită de majoritatea norvegienilor.
Viza: Deși nu este un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Norvegia nu este o țară membră a Uniunii Europene, așadar regulile la import sunt diferite. Poți avea pe lângă obiectele personale necesare călătoriei, bunuri în valoare de 6.000 NOK (aproximativ 3.700 Lei). De asemenea poți avea și până la 25.000 NOK (aproximativ 15.400 Lei) numerar. O sumă mai mare de bani lichizi, trebuie declarată la vamă, aici e formularul care trebuie completat în acest caz.  În continuare sunt prezentate regulile în ceea ce privește anumite grupe de mărfuri. Orice exces (alcool sau tutun) va conduce la plata unei taxe. Alcool: 1 L de băuturi alcoolice care conține între 22% și 60% alcool în volum și 1,5 L de alcool cu un conținut între 2,5% și 22% alcool în volum, sau 3 L de băutură cu un conținut alcoolic între 2,5% și 22% în volum; 2 L de bere cu un conținut mai mare de 2,5% alcool în volum , sau orice altă băutura cu un conținut alcoolic între 2,5% și 4,7% în volum.  Pentru a aduce băuturi alcoolice trebuie să aveți peste 18 ani, iar pentru a aduce băuturi cu un conținut alcoolic mai mare de 22% în volum, trebuie să aveți minim 20 de ani. Tutun: Puteți deține produse de tutun și/ sau țigări numai dacă aveți peste 18 ani. Accesul este permis cu 200 de țigarete sau cu 250 de grame de tutun și 200 de foițe de rulat țigări. Alimente: Se pot introduce până la 10 kg de produse din carne și lactate din Spațiul Economic European. Mâncarea pentru câini sau pisici nu este inclusă în această limită de 10 kilograme. Articole interzise: narcotice, medicamente (exceptând cantitățile mici destinate uzului personal), otravă, băuturi alcoolice mai puternice de 60% concentrație alcoolică în volum, arme și muniție, focuri de artificii, cartofi, mamifere, păsări și animale exotice, plante sau părți de plante destinate cultivării, produse alimentare din afara Spațiului Economic European.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: Sudul și vestul Norvegiei, pe deplin expuse la fronturile ciclonice atlantice, primesc mai multe precipitații și au ierni mai blânde decât părțile de est și nordul extrem. Zonele de la est de munții de coastă sunt într-o umbră a ploilor, și primesc ploaie și zăpadă mai puțină decât vestul. Zonele joase din jurul orașului Oslo au cele mai calde și mai însorite veri, dar și vreme mai rece și mai multă zăpadă în timpul iernii. Din cauza latitudinii mari la care se află Norvegia, există mari variații sezoniere ale luminei solare. De la sfârșitul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie, soarele nu coboară sub linia orizontului în zonele situate la nord de Cercul Arctic (prin urmare, Norvegia este descrisă ca „Țara Soarelui de la Miezul Nopții”), iar în restul țării sunt până la 20 de ore de lumină. În schimb, de la sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii ianuarie, soarele nu se ridică deasupra orizontului în partea de nord, iar durata zilei este foarte scurtă în restul țării.
Clima de coastă din Norvegia este extrem de blândă în comparație cu zonele de latitudine similare din alte părți ale lumii, Gulf Stream trecând direct prin largul zonelor de nord, ale coastei Atlanticului. Anomaliile de temperatură găsite în unele zone de coastă sunt excepționale, Røst și Værøy  netrecând deloc prin iarna meteorologică, chiar dacă se află la nord de Cercul Polar de Nord. Gulf Stream are acest efect numai asupra părții nordice a Norvegiei, nu și în sud. Astfel, coasta nordică a Norvegiei ar fi acoperită cu gheață dacă nu ar fi Gulf Stream. Ca un efect secundar, Munții Scandinavi blochează vânturile continentale care nu mai ajung pe litoral, provocând veri foarte răcoroase în toată Norvegia Atlantică. Oslo are un climat mai degrabă temperat-continental, similar celui din Suedia. Lanțurile muntoase au climat subarctic și de tundră. Cad precipitații abundente în zonele expuse la Atlantic, cum ar fi Bergen. Oslo, în comparație, este uscat, fiind într-o umbră de ploaie. Skjåk, din județul Oppland este și el într-o umbră de ploaie și este unul dintre cele mai uscate locuri, cu mai puțin de 300 mm precipitatii anuale. Finnmarksvidda, și văile interioare Troms și Nordland  primesc și ele sub de 300 mm anual. Longyearbyen este cel mai uscat loc din Norvegia, cu 190 mm.
Prefix telefonic: +47
Domeniu internet: .no
Numere de urgență: 112 Poliția, 113 Salvarea, 110 Incendiu,

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Ziua de Anul Nou;
18 aprilie – Joia Mare; (diferă de la an la an);
19 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an);
21 aprilie – Paștele; (diferă de la an la an);
22 aprilie – A doua zi de Paște; (diferă de la an la an);
1 mai – Ziua Muncii;
17 mai – Ziua Națională;
30 mai – Ziua Înălțării; (diferă de la an la an);
8 iunie – Rusaliile; (diferă de la an la an);
9 iunie – A doua zi de Rusalii; (diferă de la an la an);
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – A doua zi de Crăciun, Ziua Sf.Ștefan;

 

Cetăţenii români pot călători în Norvegia în baza unui paşaport sau a unei cărţi de identitate în curs de valabilitate. Pentru cetăţenii români, posesori de paşapoarte diplomatice, de serviciu, simple sau temporare, nu este necesară obţinerea vizei pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile în Norvegia. În cazul în care şederea depăşeşte 90 de zile este necesară înregistrarea la autorităţile norvegiene de poliţie. Deplasarea cetăţenilor români pe teritoriul norvegian se poate face cu documente de călătorie aflate în termen de valabilitate: paşaportul românesc, cartea de identitate şi titlul de călătorie (în cazurile prevăzute de lege).

Atenţie! Cărţile de identitate româneşti emise înainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de călătorie în Norvegia.

Cetăţenii români pot călători în Norvegia, pe cale aeriană sau rutieră, dacă deţin o carte de identitate valabilă emisă după anul 2009 şi care are înscrisă menţiunea cetăţeniei române. Pentru deplasări pe cale maritimă (feribot), toţi pasagerii sunt obligaţi să deţină paşaport. În Norvegia, este recomandabilă deţinerea unui paşaport simplu electronic, document care permite înregistrarea la autorităţile locale, încheierea unui contract de muncă, obţinerea unor documente/ adeverinţe, deschiderea unui cont bancar, înscrierea copiilor la şcoală sau grădiniţă etc. (situaţii pentru care autorităţile norvegiene nu acceptă paşapoartele temporare).

La intrarea în Norvegia, autorităţile de frontieră pot verifica scopul călătoriei, documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor într-o formă care nu justifică scopul declarat al călătoriei pot atrage nepermiterea intrării pe teritoriul Norvegiei. Pentru verificarea condiţiilor de intrare prevăzute de legislaţia naţională norvegiană recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile norvegiene:

Norvegia este o ţară cu un nivel redus al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat: Secţia Consulară a Ambasadei României din Oslo. În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor norvegiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 112 – serviciul de urgenţe, 113 – salvarea. Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical: Asigurarea medicală este obligatorie în Norvegia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Norvegia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Calitatea serviciilor medicale este buna. Orice serviciu medical, inclusiv la urgenţă, se plăteşte. În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul norvegian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Respectarea drepturilor copiilor în Norvegia: Autorităţile norvegiene subliniază faptul că toţi copiii care trăiesc în Norvegia au aceleaşi drepturi. Sancţiunile impuse de legislaţia norvegiană pentru încălcarea drepturilor copiilor sunt extrem de severe, respectarea dispoziţiilor legale în materie fiind atent monitorizată. Maltratarea copiilor, atât fizică cât şi psihică este interzisă, iar în cazurile în care se suspectează abuzuri, copiii sunt preluaţi în custodia serviciilor sociale, până la clarificarea situaţiei. Aplicarea oricăror pedepse fizice, chiar dacă se invocă un scop educativ, are consecinţe legale, care pot duce până la preluarea copiilor de către Protecţia Copilului din Norvegia.

Cetăţenii români sunt atenţionaţi cu privire la faptul că sesizările adresate Protecţiei Copilului pot fi făcute de către orice persoană care remarcă nerespectarea drepturilor copiilor (de ex: vecini, prieteni ai copilului, rude, copii/tineri sau părinţii acestora care au nevoie de ajutor etc.). Totodată, au fost înregistrate cazuri în care copiii au reclamat faptul că părinţii îi supun unor agresiuni fizice sau psihice, care au dus până la preluarea copiilor de către serviciile sociale. Referitor la aspectele menţionate, cetăţenii români se pot informa prin accesarea link-ului pus la dispoziţia lor de către Ministerul Copilului, Egalităţii şi Incluziunii Sociale al Norvegiei: http://www.regjeringen.no/en/dep/bld/whats-new/news/2014/childhood-comes-but-once.html?id=749798.

Circulaţia auto: se efectuează pe partea dreaptă a drumului. În intersecţii şi pe străzile principale unde nu sunt amplasate semne de circulaţie funcţionează regula priorităţii de dreapta. Autovehiculul care pătrunde primul în sensul giratoriu are prioritate faţă de toate celelalte autovehicule. Se circulă cu luminile de întâlnire aprinse. Este interzisa utilizarea manuala a telefonului mobil in timpul şofatului. Accesul în marile oraşe, pe autostrăzi şi în unele tuneluri importante se plăteşte, la punctele special amenajate. Plata se face numai în moneda naţionala (NOK).Este obligatorie utilizarea cauciucurilor de iarna in perioada 1 noiembrie – 15 aprilie.

Starea drumurilor: este foarte bună. Limitele de viteză admise: 50 Km/h în localităţi, 80 Km/h pe drumurile naţionale, 100 Km/h pe autostrăzi, dacă nu sunt alte restricţii de circulaţie. Nerespectarea regulilor privind viteza admisă poate atrage amenzi drastice şi interzicerea de a conduce autovehicule în Norvegia pe o perioadă de timp determinată. Deţinerea şi/sau utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi a aparatelor antiradar este interzisă în Norvegia. În cazul depistării, aparatul se confiscă şi se aplică o amendă cuprinsă între 8.000 şi 9.500 coroane norvegiene (echivalentul a peste 1.000 euro). În situaţia în care persoana amendată nu este rezident în Norvegia, i se va solicita achitarea amenzii pe loc. Dacă persoana respectivă refuză sau se află în imposibilitatea de a plăti amenda, îi va fi reţinut autoturismul până la achitarea acesteia.

Centura de siguranţă: este obligatorie purtarea centurii de siguranţă de către toate persoanele aflate în autoturism.

Parcarea: se face în mod obligatoriu în spaţiile de parcare special amenajate. Depăşirea timpului de parcare, fără plata corespunzătoare, atrage amenzi variind între 300-500 NOK.

Permisul de conducere: cel românesc este valabil 3 luni de la data intrării in Norvegia. După acest interval este necesară echivalarea permisului de conducere românesc cu cel norvegian.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde. Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.
Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

În cazul unui accident rezultat cu avarierea autoturismului sau cu vătămarea ori decesul unei persoane, este interzisă mutarea vehiculului până la sosirea poliţiei la locul accidentului, care constată faptele şi întocmeşte un proces verbal. Acest document este esenţial pentru stabilirea vinovăţiei şi se impune obţinerea unei copii din partea persoanei vătămate, în special dacă aceasta este turist străin. În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României.

Utilizarea cărţilor de credit: În Norvegia sunt acceptate majoritatea tipurilor de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este răspândită pe scară largă. Inclusiv pe feriboturi și în alte locuri izolate aveau POS și am putut plăti cu cardul. Plăţile se efectuează în moneda naţională (NOK). Schimbul valutei in moneda locală se poate efectua doar la bănci sau la casele de schimb valutar FOREX, unica reţea de acest tip din Norvegia.

Regimul medicamentelor: turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Regimul animalelor de companie: la punctele de frontieră, persoanele care călătoresc cu animale de companie trebuie să prezinte un certificat veterinar, constând dintr-un certificat de vaccinare şi un certificat de sănătate al animalului. Indiferent de starea de sănătate a animalului, se aplică o perioadă de carantină de la 3 la 6 luni.

Camping: în general se poate campa liber oriunde, nu este permis pe terenurile cultivate sau proprietate evidentă a cuiva și la mai puțin de 150 m de o casă locuită fără permisiunea proprietarului. Facilitățile în campinguri sunt în general bune dar mai modeste în comparație cu campingurile populare din alte țări. Delimitarea locurilor de campare este o raritate în Norvegia. Pescuitul în mare și ocean este liber, pentru ape curgătoare și lacuri trebuie permis care se poate cumpăra din campinguri, birourile de informare turistică, magazinele de articole sportive și alte chioșcuri. Norvegienii au o mare grijă față de natură, față de animale și păsări. Dacă nu ai unde arunca gunoiul propriu menajer sau de altfel, întotdeauna trebuie să îl iei cu tine. Este interzis să faci foc deschis între 15 aprilie și 15 septembrie. Animalele proprii trebuie duse doar în lesă între 1 aprilie și 20 august.

 

Călătoriile noastre

August 2017

Durata: 21 zile
Ruta: Am intrat în Norvegia venind prin nordul Finlandei pe la Karigasniemi, ultima localitate, în 7 august, în 8 august eram la Nordkapp, apoi am coborât pe lângă Tromso, am intrat câteva zile în arhipelagul Lofoten până la Svolvaer și Henningsvaer, apoi ne-am întors prin Narvik, am trecut prin Trondheim, Kriastiansund și pe drumul Atlanticului la Molde, Andalsnes și pe drumul trolilor la Geiranger, Bergen, Oslo și am coborât către Goteborg (Suedia).
Kilometri conduși: 3550
Media cheltuielilor zilnice: 67,49 €
Media cheltuielilor de cazare: 10,84 € (5 nopți în camping, 5 nopți în free aires/stellplatz, 3 nopți în aires/stellplatz cu plată, 7 nopți off-camping și una la Nordkapp)

Index prețuri – iulie – august 2017

Preturile le-am convertit în euro. 1 Kr era 0,5 lei iar un euro era 4,57 lei.

Diesel
Prețurile diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, cel mai mic pe care l-am plătit noi a fost 1,3 €/l (11,9 kr/l înainte de Narvik) iar cel mai mare 1,54 €/l (14,09 kr/l) în nord, după ce am plecat de la Nordkapp.

GPL
În partea de nord și centru a Norvegiei stațiile de GPL sunt rare. Am dat la început numai de stații automate self-service. Prima dată am crezut că adaptorul meu nu era bun, cel care știam eu că se potrivește în Norvegia, de fapt se folosește același adaptor ca și în România. Am alimentat de două ori, odată la o stație self-service și a doua oară la una unde lucra un român. Prețurile diferă de la o stație la alta, prima dată am alimentat cu 1,04 €/l iar a doua oară cu 0,93 €/l.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant. Am mâncat doar la fast-food, de două ori la McDonalds și alte gustări pe stradă în Geiranger, în piața de pește din Bergen și în Oslo. Prețurile la restaurant sunt foarte mari, nu degeaba se spune că în Norvegia te duci să faci poze nicidecum cumpărături și să mănânci în oraș. 🙂

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la Spar și alte câteva magazine locale, Coop Prix, Bunnpris, Joker, Meny etc.

   • 1 pâine : 0,77 € dar am luat și cu 1,41 € și erau și cu mai mult de 3 €
   • 1,5 l apă minerală : 1,63 €
   • 12 ouă :  3,16 €
   • 1  cutie de brânză Philadelphia :  3,70 €
   • 500 g iaurt :  1,93 €
   • 250 g unt :  2,83 €
   • 200 g  salam de ren : 4,37 €
   • 3 beri Seidel 0,5 l : 2,39 €

Băuturile cu alcool mai mult de 4,75% sunt monopol de stat în Norvegia, se vînd în magazine numite Vinmonopolet. Acestea sunt în număr redus și au un program scurt. În magazine alimentare se găsește doar bere sub această concentrație alcoolică, cea mai ieftină în general are în jur de 2% alcool.

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta. GPL nu se găsește în toate benzinăriile, sunt și stații speciale doar pentru GPL, majoritatea automate.

Taxa de drum / Vigneta
In Norvegia nu se platește o vignetă, dar sunt multe porțiuni de autostradă cu taxă, precum și o serie de poduri și tunele pentru care trebuie plătite taxe de acces. De asemenea, există orașe pentru care se cere plata unei taxe de aglomerație („Congestion charge”). Multe drumuri europene, mai ales cele care străbat fiorduri, sunt întrerupte de zone ce trebuie traversate cu feribotul, pentru care taxele sunt destul de piperate.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație, sunt numeroase panouri cum că drumurile sunt monitorizate. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile. După cercul polar se pot întâlni frecvent reni care pot traversa drumul sau pur și simplu se pot proțăpi în mijlocul lui fără a da vreun semn că intenționează să se miște. Pot fi porțiuni lungi de drum îngust pe care trebuie să circuli cu prudență. În Lofoten de exemplu, ultima parte către Henningsvaer drumul era doar pentru o mașină pe sens și din loc în loc erau alveole în care așteptai să treacă cel din sens opus.

Apa
Apa de la robinet este potabilă. Norvegia și Suedia, în special, dar și Danemarca, sunt pe primele locuri în topul cu cea mai curată apă din lume (ca și aerul și pământul, de altfel).

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
În călătoria noastră din august 2017 șapte nopți am dormit off camping în diverse locuri sub cerul liber, la Svolvaer, la Mosjoen, la Molde, undeva pe E 39 pe marginea unei ape între două văi, doar noi și o familie de australieni, la Galdane pe vechiul drum istoric și în Oslo, doar noi în parcarea unui parc în Bygdøy.

Camperstop / Service Area
Am stat de opt ori în camperstop, trei nopți cu plată, în Trondheim și două nopți în Bergen și cinci nopți fără plată, prima noapte pe E69 la Russenes în coada fiordului unde am și prins pește, la Talvik, două nopți la Evenskjer în Lofoten unde am prins iarăși pește și am cules midii și la Andalsnes.

Camping
În excursia din august 2017 am stat două nopți în Campingul Birtavarre, una în Campingul Stromhaug și două nopți în Campingul Geiranger.

Altele – 71º10’21’’ Nordkapp
La Nordkapp, unul din principalele obiective atinse în această călătorie, a fost o cazare mai deosebită, în sensul în care este un punct de acces cu barieră unde se achită o taxă valabilă 24 de ore, în functie de numărul de persoane și tipul de autovehicul. După ce treci de barieră dai de o parcare largă cu piatră pe sol în care se aflau numeroase autorulote.

 

Obs. Locurile de cazare le-am găsit pe park4night, campercontact și mai ales într-un catalog cu locurile de campare din țările scandinave, Nordic Camper Guide 2017-2018 cumpărat înainte de a porni în această călătorie de pe Vicarious-Shop. Într-unul din locurile în care am stat am primit și o carte distribuită gratuit, cu o mulțime de campinguri din Norvegia.