Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

 

Informații generale

Țara: Lituania (în lituaniană Lietuva), oficial Republica Lituania (în lituaniană Lietuvos Respublika), este o țară din Europa de Nord. Una din cele trei state baltice, ea se situează pe malul sud-estic al Mării Baltice, având frontieră maritimă cu Suedia și Danemarca. Pe uscat, se învecinează cu Letonia la nord, cu Belarus la est și sud, cu Polonia la sud, și cu Regiunea Kaliningrad (exclavă a Rusiei) la sud-vest. Lituanienii sunt un popor baltic. Limba oficială, lituaniana, este împreună cu letona, una din singurele două limbi din ramura baltică a familiei de limbi indo-europene care încă se mai vorbesc.
Capitala: Vilnius
Populatia: 2,9 milioane de locuitori.
Moneda: Euro
Limba: Limba lituaniană este singura limbă oficială; în general mulți tineri vorbesc sau înțeleg limba engleză.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: La graniță nu se verifică pașaportul sau cartea de identitate, Lituania face parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +2 după Greenwich și +1 după Europa centrală.
Clima: aflată între maritimă și continentală, este relativ moderată. Temperaturile medii din zona de coastă sunt de −2.5°C în ianuarie și 16°C  în iulie. În timpul verii, ziua sunt frecvente temperaturile de 20°C  iar noaptea de 14°C. Iernile pot fi foarte geroase. Minime de −20°C  se înregistrează aproape în fiecare an. Extremele istorice sunt de −34°C în zonele de coastă și −43°C în estul Lituaniei. Ninge în fiecare an, de regulă între octombrie și aprilie. În unii ani, se înregistrează precipitații mixte și în septembrie și în mai. Furtunile puternice sunt rare în est, dar frecvente în zonele de coastă.
Prefix telefonic: +370
Domeniu internet: .lt
Numere de urgență: 112 Servicii de urgență, 01 Pompieri, 02 Poliția, 03 Ambulanța

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Ziua Anului Nou;
14 februarie – Sfântul Valentin;
16 februarie – Ziua Independenței;
11 martie – Ziua Restaurării Independenței;
21 aprilie – Paștele,  (diferă de la an la an);
22 aprilie – A doua zi de Paști,
1 mai – Ziua muncii,
4 mai – Ziua recâștigării independenței,
5 mai – Ziua mamei;
2 Iunie – Ziua tatălui;
24 iunie – Ziua Sfântului Ioan;
6 iulie – Ziua Incoronării Regelui;
15 august – Nașterea Fecioarei Maria;
31 octombrie – Halloween;
1 noiembrie – Sărbătoarea tuturor Sfinților;
24 decembrie – Ajunul Crăciunului;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – Ziua Sfântului Ștefan
31 decembrie – Ajunul Anului Nou;

 

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Lituania. Intrarea în Lituania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Ameninţări teroriste: Lituania nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional. Cetăţenilor români care călătoresc în Lituania li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile lituaniene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Lituania nu este considerată o ţară de risc pentru turiştii străini. Cele mai frecvente infracţiuni sunt cele de furt ale bunurilor personale, în special în locuri aglomerate, şi ale autoturismelor.

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat. Numerele de telefon care pot fi apelate în situaţii de urgenţă: Urgenţe: 112 și Informaţii generale: 118.

Sistemul medical: Asigurarea medicală este obligatorie în Lituania. Se recomandă tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Lituania să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul lituanian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Circulaţia auto: se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Sistemul de autostrăzi cuprinde două segmente principale: Vilnius-Kaunas-Klaipeda şi Vilnius- Panevezys. Începând cu data de 1 iulie 2007, autorităţile lituaniene au decis introducerea taxei de autostradă şi obligativitatea deţinerii vinietei pentru circulaţia pe autostrăzile din Lituania pentru vehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone. Vigneta poate fi achiziţionată pentru perioade diferite: o zi, săptămânală, lunară, sau anuală. Taxele diferă în raport cu tonajul autovehiculelor. Conducătorilor auto cu o vechime de sub 2 ani de la obţinerea permisului de conducere li se impune o limită de viteza de 70 Km/h. Alcoolemia admisă este de 0,4 %.

Starea drumurilor: este bună. Limitele de viteză sunt: 50 km/h în localităţi; 90 Km/h în afara localităţilor; 110 Km/h pe autostrăzi.

Parcarea: se face exclusiv în spaţii special indicate. În localităţi, parcarea se face contra cost. În spaţiul special amenajat al magazinelor şi al marilor centre comerciale parcarea este gratuită.

Centura de siguranţă: Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

Utilizarea şi deţinerea aparatelor antiradar: Pe teritoriul Lituaniei sunt interzise utilizarea şi deţinerea aparatelor antiradar, precum şi a dispozitivelor de detectare a radarelor. Acestea constituie infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative care poate fi contestată la tribunalul teritorial.

Permisul de conducere: cel românesc este recunoscut pe teritoriul Lituaniei.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: în caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Fiecare poliţă de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare. Pentru orice tip de coliziune, indiferent dacă există victime sau numai pagube materiale, conducătorii auto implicaţi nu pot părăsi locul accidentului decât după sosirea poliţiei şi cu permisiunea acesteia.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României.

Reglementări vamale: este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru băuturi alcoolice; 2 litri de vin; 50 grame de parfum. Pentru detalii privind bunurile perisabile şi reglementările aplicabile cetăţenilor din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, se poate contacta autoritatea vamală lituaniană  la numărul de telefon  (+370 5) 261 3027.

Regimul medicamentelor: medicamentele trebuie să fie însoţite de reţeta sau copia reţetei, emisă pe numele călătorului.

Regimul animalelor de companie: din 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele Uniunii Europene trebuie să satisfacă noi condiţii sanitare: identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele); carnetul de sănătate veterinar; vaccinul antirabic în curs de valabilitate; titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie făcut la minimum trei luni după vaccin şi cu trei luni înaintea exportului animalului.

 

Călătoriile noastre

Iulie 2017

Durata: 1 zi
Ruta: Am intrat în Lituania în 25 iulie, venind din Polonia, de la Augustow. Am înnoptat în Pajiesmeniai aproape de granița letonă, în campingul Pajiesmeniai iar a doua zi am plecat către Riga, în Letonia.
Kilometri conduși: 270 km
Media cheltuielilor zilnice: 34,99 €
Media cheltuielilor de cazare: 15 € (1 noapte în campingul Pajiesmeniai)

Index prețuri – iulie 2017

Preturile sunt in euro.

Diesel
Am alimentat o singură dată în Lituania, cu 1,026 €/l.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant.

Mâncare magazin / piață – nu am făcut cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta dar în țările baltice sunt mai mici, dacă nu cele mai mici din UE.

Nu se plătește taxa de drum.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile.

Apa
Lituania apare pe harta țărilor în care apa de la robinet nu este sigură.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am stat off camping.

Camperstop / Service Area
Nu am stat în camperstop.

Camping
În excursia din iulie 2017 am stat o noapte în campingul Pajiesmeniai.