Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Letonia (în letonă Latvija)
Capitala: Riga
Populatia: 2,07 milioane de locuitori, din care aproximativ 641.000 locuitori trăiesc în capitală.
Moneda: Euro
Limba: Limba letonă este singura limbă oficială; în general mulți tineri vorbesc sau înțeleg limba engleză.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: La graniță nu se verifică pașaportul sau cartea de identitate, Letonia face parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +2 după Greenwich și +1 după Europa centrală.
Prefix telefonic: +371
Numere de urgență: 112 Servicii de urgență, 01 Pompieri, 02 sau 112 Poliția, 03 Ambulanța

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Ziua Anului Nou (Jaunais Gads);
martie-aprilie – Vinerea Mare (Lielā Piektdiena), (diferă de la an la an);
martie-aprilie – Paștele, (Lieldienas) (diferă de la an la an);
martie-aprilie – A doua zi de Paști, Lunea Luminată (Otrās Lieldienas)
1 mai – Ziua muncii, (Darba svētki)
4 mai – Ziua recâștigării independenței, (Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena)
A doua duminică din mai – Ziua mamei (Mātes diena);
23 iunie – Ajunul solstițiului de vară (Līgo Diena);
24 iunie – Solstițiul de vară (Jāņi);
18 noiembrie – Ziua Proclamației Republicii Letone (Latvijas Republikas proklamēšanas diena);
24 decembrie – Ajunul Crăciunului (Ziemassvētku vakars);
25 decembrie – Crăciunul (Ziemassvētki);
26 decembrie – A doua zi de Crăciun; (Otrie Ziemassvētki);
31 decembrie – Ajunul Anului Nou (Vecgada vakars);

 

Letonia este o ţară cu un nivel al criminalităţii scăzut.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Mergeţi în grup, iar opririle de scurtă şedere, pentru odihnă, este indicat sa le efectuati în preajma unităţilor de servicii (staţii de benzină, motel, bar, restaurant).
 • Deplasaţi-vă cu autoturismul numai pe timp de zi.

 

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Letonia. Se recomandă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele : www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Atenţie! În sezonul cald, persoanele care intenţionează să facă drumeţii prin păduri sau zone cu lacuri trebuie să consulte un medic, înainte de efectuarea acestor deplasări, pentru a stabili dacă este necesar să se vaccineze împotriva TBE (Tick-Borne-Encephlitis)

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto: Circulaţia se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor publice. Există obligativitatea circulaţiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei şi indiferent de condiţiile atmosferice, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Este obligatorie echiparea autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă în perioada 01.11. – 30.04, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de condiţiile meteo. Asigurarea auto este obligatorie.

Centura de siguranţă: Este obligatorie atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate.

Limitele de viteză admise:

  • 50 Km/h în oraşe
  • 90 km/h în afara localităţilor.
  • pe timp de iarnă sunt impuse restricţii suplimentare de viteză.

Parcarea: în marile oraşe există locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzător şi prevăzute cu automate pentru taxare. Parcarea în parcările publice ale primăriei este gratuită pentru primele 15 minute.

Folosirea telefonului mobil la volan: este interzisă.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: în Letonia, legislaţia rutieră interzice deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare sau bruiaj al aparatelor radar. Acestea constituie infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative ce poate fi contestată la tribunalul teritorial.

Permisul de conducere: cel românesc este valabil în Letonia.

Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie: Accidentele, indiferent de natura acestora, se declară la poliţie, care întocmeşte actul de constatare. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, trebuie anunţată poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Nu mişcaţi autovehiculele de la locul accidentului, cu excepţia situaţiilor când aceasta este necesară pentru acordarea primului ajutor.

​Utilizarea cărţilor de credit: în Letonia sunt acceptate cărţile de credit şi debit europene şi cele nord-americane.

Reglementări vamale: conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale. Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări – 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, 50 ml parfum sau 250 ml apă de toaletă.

Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale aflate pe pagina web a autorităţii vamale letone (http://www.fm.gov.lv/en/s/taxes/customs_duty/).

Regimul medicamentelor: Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Se recomandă să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie: Pentru spaţiul UE, este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Asistenţă consulară: Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Letonia. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Letonia. Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României la Riga – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

 

Călătoriile noastre

Iulie 2017

Durata: 1 zi
Ruta: Am intrat în Estonia în 26 iulie, venind din Lituania, de la Pajiesmeniai. Am înnoptat în Riga în campingul Riverside iar a doua zi am plecat către Tallinn, în Estonia.
Kilometri conduși: 210 km
Media cheltuielilor zilnice: 73,22 €
Media cheltuielilor de cazare: 16 € (1 noapte în campingul Riverside)

Index prețuri – iulie 2017

Preturile sunt in euro.

Diesel
Am alimentat o singură dată în Estonia, cu 0,977 €/l.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant. Am cumpărat doar o cafea de la un automat în camping cu 0,8 €.

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la un market în Riga:

 • 1 pituță: 0,22 €
 • 1 Ciabatta : 0.85 €
 • 390 gr banane :  0,6 €
 • 6 ouă :  0,89 €
 • smochine :  1,65 €

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta dar în țările baltice sunt mai mici, dacă nu cele mai mici din UE.

Nu se plătește taxa de drum.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile.

Apa
Letonia este pe lista țărilor în care apa de la robinet este bună de băut.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am stat off camping.

Camperstop / Service Area
Nu am stat în camperstop.

Camping
În excursia din iulie 2017 am stat o noapte în campingul Riverside.