Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Germania – (în germană Bundesrepublik Deutschland, acronim RFG, colocvial, Germania (în germană Deutschland) este un stat în Europa Centrală, fiind o republică federală parlamentară alcătuită din 16 state numite Landuri (în limba germană Länder). Se învecinează: la nord – cu Marea Nordului, Danemarca și Marea Baltică; la est – cu Polonia și Republica Cehă; la sud – cu Austria și Elveția; iar la vest cu Franța, Luxemburg, Belgia și Olanda. Teritoriul Germaniei acoperă 357.021 de kilometri pătrați.
Capitala: Berlin
Populatia: 82 de milioane de locuitori,  are cea mai mare populație dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Moneda: euro
Limba: germana
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate funcție de zona de intrare, Germania făcând parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: este temperată, cu o temperatură medie anuală de 9°C. Temperatura medie în ianuarie variază de la -6 °C până la +1 °C (în funcție de localitate și altitudinea ei), în timp ce temperatura medie a lunii iulie variază între 16 și 20°C. Precipitațiile sunt mai mari în sud, unde se înregistrează 1.980 mm pe an, majoritatea sub formă de zăpadă. Majoritatea Germaniei are o climă temperată, în care predomină vânturile vestice umede. Clima este moderată de Curentul Atlanticului de Nord, care este extinderea nordică a Curentului Golfului. Această apă caldă afectează zonele riverane Mării Nordului, inclusiv zona de-a lungul Rinului, care se varsă în Marea Nordului. În consecință, în partea de nord și nord-vest, clima este oceanică; ploile cad pe parcursul întregului an, cu un maxim în timpul verii. Iernile sunt blânde, iar verile tind să se răcească, deși temperaturile pot depăși 30° Cpentru perioade prelungite. În zonele estice, clima este mai mult continentală; iernile pot fi foarte reci, verile pot fi foarte calde, iar adesea sunt consemnate perioade de secetă. Germania centrală și de sud sunt regiuni de tranziție, care variază de la o temperatură moderat oceanică la continentală, iar temperaturi pot depăși 30°C pe timp de vară.
Prefix telefonic: +49
Domeniu internet: .de
Numere de urgență: 112; 110 – poliţie

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou; (Neujahr)
6 ianuarie – Boboteaza; (Heilige Drei Könige)
14 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an) (Karfreitag)
16 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
17 aprilie – Lunea Paștilor; (diferă de la an la an) (Ostermontag)
1 mai – Ziua Muncii; (Tag der Arbeit)
25 mai – Înălțarea Domnului; (diferă de la an la an) (Christi Himmelfahrt)
5 iunie – Rusaliile; (diferă de la an la an) (Pfingsten)
15 August – Ridicarea la cer a Mariei; (Mariä Himmelfahrt),
3 octombrie – Ziua unificării Germaniei, (Tag der Deutschen Einheit)
1 Noiembrie – Sărbătoarea tuturor sfinților; (Allerheiligen)
24 Decembrie – Ajunul Crăciunului; (Heiligabend), conform legislației muncii, ziua de 24 decembrie este zi lucrătoare.
25 Decembrie – Prima Zi de Crăciun; (Erster Weihnachtstag),
26 Decembrie – A doua Zi de Crăciun; (Zweiter Weihnachtstag),
31 Decembrie – Sfântul Silvestru, ultima zi a anului, revelionul; (Silvester), conform legislației muncii, ziua de 31 decembrie este zi lucrătoare.

 

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Germania. Intrarea în Germania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Federală Germania nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Republica Federală Germania a suferit deja atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional. Se recomandă urmărirea în permanenţă a anunţurilor şi recomandărilor făcute de autorităţile germane şi accesarea periodică a paginii web a Ministerului Român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Republica Federală Germania este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut. Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). În cazul unor incidente grave se recomandă contactarea poliţiei locale, precum şi a celui mai apropiat oficiu consular român :
– Secţia Consulară a Ambasadei României din Berlin – telefon de urgenţă: +49 16090884680
– Consulatul General al României din München – telefon de urgență: +49 1602087789
– Consulatul General al României din Bonn – telefon de urgență: +49 1735757585

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor germane, trebuie apelat numărul de urgenţă 112.

Atunci când călătoriţi în Germania este necesar să vă asiguraţi că:
– aveţi la dumneavoastră cardul european de asigurări de sănătate;
– dacă urmaţi un tratament medicamentos, aveţi cantităţile necesare de medicamente pentru uzul personal sau reţeta prescrisă de medicul din România;
– aveţi un loc de cazare;
– deţineţi suficiente resurse pentru acoperirea costurilor perioadei de şedere;
– deţineţi documente corespunzătoare pentru animalele de companie care vă însoţesc;
– suplimentar, este recomandat să încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere produse pe teritoriul Germaniei;
– nu plecaţi la drum fără acte de identitate şi cartea de identitate a maşinii;
– respectaţi regulile de circulaţie şi limitele de viteză legale, purtarea centurii de siguranţă este obligatorie;
– nu lăsaţi nesupravegheate bagajele dumneavoastră şi aveţi grijă de bani, documente şi obiecte valoroase, maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
– în cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
– pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

Sistemul medical: Asigurarea medicală este obligatorie în Germania. Este recomandabilă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. În caz de îmbolnăvire sau accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate va da acces la îngrijirile medicale necesare. În baza unei asigurări facultative aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). Aceasta poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu este nevoie de vaccinări speciale.

Circulaţia auto: În Republica Federală Germania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Starea drumurilor: este foarte bună, dar pe autostrăzi există zone în care se efectuează lucrări de modernizare, astfel încât circulaţia este restrânsă la mai puţine benzi, la orele de vârf creându-se ambuteiaje.

Zonele de protecţie de mediu în Germania: În scopul reducerii poluării aerului cu particule fine şi bioxid de azot, în numeroase oraşe din Germania au fost delimitate zone de protecţie de mediu sau zone ecologice, unde pot circula numai autovehiculele cu plachetă (“Feinstaubplakette”) corespunzătoare grupei de substanţe poluante căreia îi aparţine autovehiculul sau care au aprobare specială. Nerespectarea acestei reglementări atrage după sine pedeapsa cu amendă. Centrele de eliberare a plachetelor sunt oficiile de înmatriculare a autovehiculelor sau alte instituţii autorizate să acorde plachetele precum şi instituţiile autorizate să facă analiza gazelor de eşapament.

Oraşele în care au fost delimitate zone ecologice sunt: Aachen, Asperg, Augsburg, Balingen, Berlin, Bietigheim-Bissingen, Bochum, Bonn, Bottrop, Bremen, Castrop-Rauxel, Darmstadt,  Dinslaken, Ditzingen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Erfurt, Eschweiler, Essen, Frankfurt/Main, Freiberg am Neckar, Freiburg (Breisgau), Gelsenkirchen, Gerlingen, Halle/Saale, Hardhof, Gladbeck, Hagen, Hannover, Heidelberg, Heidenheim, Heilbronn, Herne, Herrenberg, Herten, Ilsfeld, Ingersheim, Karlsruhe, Köln, Korntal-Münchingen, Kornwestheim, Krefeld, Langenfeld, Leipzig, Leonberg/ Hemmingen, Limburg an der Lahn (31.01.2018), Ludwigsburg, Ludwigsburg Landkreis, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Marburg, Markgrönningen, Möglingen, Mönchengladbach, Mühlacker, Mülheim an der Ruhr, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Offenbach, Osnabrück, Overath, Pfinztal, Pforzheim, Pleidelsheim, Recklinghausen, Regensburg (15.01.2018), Remscheid, Reutlingen, Schönbühlhof, Schramberg, Schwäbisch-Gmünd, Schwieberdingen, Siegen, Stuttgart, Tamm,Tübingen, Ulm, Urbach, Wendlingen, Wiesbaden şi Wuppertal.

Centura de siguranţă: Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: Utilizarea detectoarelor de radar şi a aparatelor antiradar constituie contravenţie. Organele de poliţie au dreptul de a confisca aceste dispozitive.

Folosirea telefonului mobil la volan: este interzisă.

Parcarea: este permisă în general numai în locuri rezervate, de obicei contra cost (există aparate de taxare).

Limite de viteză: Autostradă: 130 km/h, cu excepţia zonelor în care sunt restricţii, în afara localităţilor variază între 70-100 km/h, în oraşe: 30-50 km/h.

Permisul de conducere: cel românesc este valabil în Republica Federală Germania.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicate formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, contactaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru sprijin adresaţi-vă partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Datele de contact şi numerele de urgenţă ale misiunilor diplomatice şi consulare române în Germania, unde pot suna cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite sunt:

  • Ambasada României la Berlin (jurisdicţie teritorială pentru landurile Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein, Thüringen, Hamburg şi Bremen).

Adresă: Dorotheenstrasse 62 – 66, 10117 Berlin
Telefon secretariat: + 49 30 21239 202
Fax secretariat: +49 30 21239 399
Fax Consulat: + 49-30-21239 554
E-mail: berlin.cons@mae.ro
Website: http://berlin.mae.ro
Telefon de urgenţe – +49 160 9088 4680

  • Consulatul General al României la Bonn (jurisdicţie teritorială pentru landurile Nordrhein-Westfallen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland).

Adresa: Legionsweg 14, 53117 Bonn
Telefon secretariat: +49 228 6838111
Fax secretariat: +49 228 680578
Fax Consulat: +49 228 680247
E-mail: bonn@mae.ro
Website: http://bonn.mae.ro
Telefon urgenţe: +49 173 5757 585

  • Consulatul General al României la München (jurisdicţie teritorială pentru landurile Bayern şi Baden-Wurttemberg).

Adresa: Richard-Strauss-Str. 149, 81679 München
E-mail:  munchen@mae.ro
​Fax:  0049-89-553348
Website:  http://munchen.mae.ro
Telefon urgenţe: +49 160 208 7789

În situaţia  în care nu vă mai aflaţi în posesia unui document de călătorie, puteţi solicita sprijinul Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Berlin sau a Consulatelor Generale ale României din München şi Bonn, care vă pot elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România. În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie, mai întâi, să declaraţi furtul la poliţia locală, iar ulterior vă puteţi adresa reprezentanţelor consulare române pentru obţinerea titlului de călătorie.

Reglementări vamale: Nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen. Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Detalii suplimentare privind regimul vamal aplicat de autorităţile germane pot fi obţinute prin intermediul paginii web a Administraţiei Federale a Vămilor (www.zoll.de).

Regimul medicamentelor: Sunt excluse, atât la intrare cât şi la ieşire, drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie: Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

Călătoriile noastre

Septembrie 2017

Durata: 3 zile
Ruta: Am intrat în Germania venind din Danemarca, pe ruta Kaltenkirchen-Bremen-Bramsche, localități unde am înnoptat mergând mai departe în Eindhoven, Olanda.
Kilometri conduși: 580
Media cheltuielilor zilnice: 95.78 (287,35 € total pe 3 zile, cheltuielile au fost mai mari întrucât venind din Scandinavia mai scumpă am așteptat să ne facem aprovizionarea și alimentarea cu combustibil în Germania unde prețurile sunt deja rezonabile)
Media cheltuielilor de cazare: 19 € (1 noapte într-o parcare în Kaltenkirchen lângă stellplatz-ul orașului care din motive de reabilitare era închis, 1 noapte în Bremen cu 19 euro într-un stellplatz aproape de centru și o noapte în Bramsche într-un stellplatz gratuit)

 

Index prețuri – septembrie 2017

Preturile sunt date în euro.

Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, am alimentat de două ori, cu 1,129 €/l și cu 1,179 €/l.

GPL
Am alimentat o singură dată cu 0,589 €/l.

Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat la Burger-King o dată.

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la Carrefour, Intermarche, Hyper U și alte magazine.

  • 1 pâine :  €
  • 1 unt :   €

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta. Cele mai multe stații de combustibil de pe autostradă sunt deschise 24 de ore, de asemenea și pe drumurile naționale, unele însă închid la ora 21.00. Sunt și stații care mai depărtate fiind de autostradă sunt închise duminica.

Taxa de drum / Vignieta
Sunt autostrăzi și drumuri excelente, toate gratuite.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale.

Starea drumurilor – foarte bună.

Apa
Apa de la robinet este potabilă și considerată sigură.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Am dormit o noapte într-o parcare lângă stellplatz-ul orașului Kaltenkirschen. Se făceau ceva lucrări de reamenajare de către primăria orașului și era închis.

Camperstop / Service Area / Stellplatz
Am stat 2 nopți în stellplatz, una în Bremen cu 19 € și alta în Bramsche, gratuit.

Camping
Nu am stat în camping.