Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Estonia (în estonă Eesti)
Capitala: Tallinn
Populatia: 1,29 milioane de locuitori, din care aproximativ 415.000 locuitori trăiesc în capitală.
Moneda: Euro
Limba: Limba estonă este singura limbă oficială; în general mulți tineri vorbesc sau înțeleg limba engleză.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: La graniță nu se verifică pașaportul sau cartea de identitate, Estonia face parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +2 după Greenwich și +1 după Europa centrală.
Prefix telefonic: 372
Numere de urgență: 112 Servicii de urgență, 110 Poliția

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou;
24 februarie – Ziua Independenței;
14 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an)
16 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
1 mai – Ziua de mai;
4 iunie – Rusaliile; (diferă de la an la an)
23 iunie – Ziua Victoriei;
24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul;
20 august – Ziua Restaurării Independenței;
24 decembrie – Ajunul Crăciunului;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – Ziua Sfântului Ștefan; (Boxing Day)

Estonia este o ţară cu un nivel al criminalităţii scăzut. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Trebuie păstrate în locuri sigure documentele şi valorile personale, banii, cărţile de credit fără a fi expuse în mod vizibil în autovehicule.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul trebuie păstrată atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, documentele personale trebuie lăsate la hotel şi păstrată doar o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

Sistemul medical: Asigurarea medicală este obligatorie în Estonia. Se recomandă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. În cazul unei îmbolnăviri sau al unui accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate dă acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card  permite asistenţa medicală necesară în timpul şederii temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Se recomandă încheierea, înainte de plecare, a unei asigurări de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu este nevoie de vaccinări speciale. Deşi nu este obligatorie, se recomandă vaccinarea împotriva difteriei, a febrei tifoide, poliomielitei şi rujeolei la copii.

Circulaţia auto: Circulaţia se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor publice. Există obligativitatea circulaţiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei şi indiferent de condiţiile atmosferice, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Este obligatorie echiparea autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă în perioada 01.11. – 30.04, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de condiţiile meteo. Asigurarea auto este obligatorie.

Centura de siguranţă: Este obligatorie atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate.

Limitele de viteză admise: 50 Km/h în oraşe; 90 km/h în afara localităţilor; pe timp de iarnă sunt impuse restricţii suplimentare de viteză.

Parcarea: în marile oraşe există locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzător şi prevăzute cu automate pentru taxare. Parcarea în parcările publice ale primăriei este gratuită pentru primele 15 minute.

Folosirea telefonului mobil la volan: este acceptată numai dacă se foloseşte dispozitivul «hands free».

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: în Estonia, legislaţia rutieră interzice deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare sau bruiaj al aparatelor radar.

Permisul de conducere: cel românesc este valabil în Estonia.

Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie: Accidentele, indiferent de natura acestora, se declară la poliţie, care întocmeşte actul de constatare. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, trebuie anunţată poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Nu mişcaţi autovehiculele de la locul accidentului, cu excepţia situaţiilor când aceasta este necesară pentru acordarea primului ajutor.

​Utilizarea cărţilor de credit: în Estonia sunt acceptate cărţile de credit şi debit europene şi cele nord-americane.

Reglementări vamale: Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Informaţii complete privind limitele cantitative precum şi condiţii pentru introducerea anumitor produse sunt accesibile pe pagina web a Direcţiei pentru Taxe şi Vamă (http://www.emta.ee/).

Regimul medicamentelor: sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu luaţi cu Dvs. decât cantităţile de medicamente strict necesare! Se recomandă să aveţi la Dvs. reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

​Regimul animalelor de companie: pentru spaţiul UE, este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Informaţiile de mai sus NU sunt valabile şi în cazul comerţului cu animale de companie.

 

Călătoriile noastre

Iulie 2017

Durata: 2 zile
Ruta: Am intrat în Estonia în 27 iulie, venind de la Riga, trecând pe lângă Marea Baltică către Parnu și apoi Tallinn. Am stat undeva relativ aproape de graniță într-un mini camping, Kabli Kula iar noaptea următoare într-o parcare lângă marina din Tallinn și aproape de feribotul către Helsinki.
Kilometri conduși: 198
Media cheltuielilor zilnice: 34,44 €
Media cheltuielilor de cazare: 9,5 € (1 noapte în camping și una într-o parcare a marinei, cu plată, 6 €/24 h)

Index prețuri – iulie 2017

Preturile sunt in euro.

Diesel
Am alimentat o singură dată în Estonia, cu 1,149 €/l.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant. Am cumpărat doar o Coca-Cola la 0,5 l cu 2,5 €.

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la magazine locale:

   • 1 pâine de 500 gr : 0,75 €
   • 5 l apă plată : 1,30 €
   • 1 l lapte :  0,89 €
   • 390 gr banane :  0,39 €
   • 1 unt 200 gr :  1,59 €

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta.

Taxa de drum / Vignieta
Nu se plătește taxa de drum. Autostrăzi sunt doar niște tronsoane de la Tallinn către celelalte orașe.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile.

Apa
Estonia este pe lista țărilor în care apa de la robinet nu este bună de băut.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
În excursia din iulie 2017 din două nopți, una am dormit într-o parcare asfaltată, lângă marină, cu barieră la intrare, automat de plată și bine iluminată noaptea, cu magazin și restaurant al marinei foarte aproape.

Camperstop / Service Area
Nu am stat în camperstop.

Camping
În excursia din iulie 2017 am stat o noapte în minicampingul Kabli Kula.