Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Danemarca (în daneză Danmark), este un stat suveran din nordul Europei, având și două teritorii autonome constituente de peste mări, care fac parte integrantă din regat: Insulele Feroe în nordul Atlanticului și Groenlanda în America de Nord. Danemarca este cea mai de sud dintre țările nordice, aflată la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, învecinându-se la sud cu Germania. Este formată dintr-o peninsulă mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite în general „Arhipelagul Danez”.
Capitala: Copenhaga (în daneză København).
Populatia: aproximativ de 5,73 milioane locuitori.
Moneda: coroana daneză. (Noi am plătit peste tot cu cardul, nici nu am văzut cum arată moneda daneză.)
Limba: daneza este limba oficială din Danemarca.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate funcție de zona de intrare, Danemarca făcând parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: este temperată, caracterizată prin ierni blânde, cu temperaturi medii în ianuarie și februarie de 0 °C, și veri răcoroase, temperatura medie în august fiind de 15,7 °C. Danemarca are o medie de 121 de zile pe an cu precipitații; toamna este cel mai umed anotimp, iar primăvara cel mai uscat. Din cauza poziției nordice  cantitatea de lumină solară suferă mari variații de la anotimp la anotimp. Zilele de iarnă sunt scurte, soarele răsărind la 8:45 am și apunând la 3:45 pm, iar cele de vară sunt foarte lungi, cu răsăritul la 4:30 am și apusul la 10 pm.
Prefix telefonic: +45
Numere de urgență: Numărul european de urgenţă 112 este singurul număr de urgenţă în Danemarca.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou;
13 aprilie – Joia Mare; (diferă de la an la an)
14 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an)
16 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
17 aprilie – Lunea Luminată; (diferă de la an la an)
12 mai – Store Bededag;
25 mai – Înălțarea Domnului; (diferă de la an la an)
4 iunie – Rusaliile; (diferă de la an la an)
5 iunie – Ziua Constituției;
24 decembrie – Ajunul Crăciunului;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – Ziua Sfântului Ștefan;
31 decembrie – Ajunul Anului Nou;

Cetăţenii români nu au nevoie de viză, intrarea în Danemarca este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile. Cei care doresc sa călătorească în Groenlanda sau în Insulele Feroe în scop turistic, pentru o perioadă maximă de 90 de zile în decurs de 6 luni, trebuie să prezinte exclusiv paşaportul românesc valabil (intrarea nu se permite pe baza cărţii de identitate româneşti).

Danemarca este o ţară cu un nivel redus de criminalitate. Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Trebuie păstrate în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu trebuie expuse în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul trebuie păstrată atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, documentele personale trebuie lăsate la hotel şi păstrată numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea poliţiei locale precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor finlandeze, apelaţi numărul de urgenţă 112.

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Danemarca. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Danemarca. Se recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obţinerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto: se efectuează pe partea dreaptă şi este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Drumurile publice, autostrăzile sunt marcate corespunzător normelor internaţionale rutiere. Starea drumurilor este, de regulă, foarte bună. Recomandăm în mod special conducătorilor auto aflaţi în Danemarca să acorde o atenţie deosebită persoanelor pe biciclete. Este strict interzisă folosirea telefonului mobil la volan.

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru autocarele turistice şi pentru microbuze. Automobilele, camioanele şi, unde este posibil, alte tipuri de vehicule trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranţă adecvate pentru copii.

Limite de viteză: între 30-50 km/h în oraşe; între 60-90 km/h în afara oraşelor; între 90-120 pe autostrăzi. Depăşirea vitezei legale se pedepseşte contravenţional cu amenda intre 500 şi 2500 de coroane.

Aparatele anti-radar şi detectoarele radar: este interzisă deţinerea şi utilizarea oricărui tip de aparate de detectare a radarelor sau a aparatelor antiradar.

Parcarea: se face numai în locurile special amenajate şi numai în intervalul de timp menţionat. În Danemarca, toate autovehiculele au lipite pe parbriz ceasuri pentru fixarea orei de contorizare a parcării. Depăşirea timpului legal este sancţionată contravenţional, prin plata de amenzi cuprinse între 500 şi 1500 de coroane.

Permisul de conducere: cel emis în România este recunoscut în Danemarca. Poliţa de asigurare a maşinii oferă automat acoperirea minimă de răspundere civilă prevăzută de lege. Dacă beneficiaţi de o poliţă de asigurare completă în ţara dumneavoastră, asiguraţi-vă că este valabilă şi pentru călătoriile în străinătate. Cartea verde nu este obligatorie, dar serveşte drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional şi facilitează procedurile în urma unui accident auto. Dacă nu luaţi Cartea verde cu dumneavoastră, luaţi certificatul de asigurare auto.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: în caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale conducătorului celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin, partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Reglementări vamale: nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE). Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Atenţie! Există controale extrem de eficiente la graniţele externe ale Uniunii Europene!
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Utilizarea cărţilor de credit: sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Regimul medicamentelor: Puteţi să aveţi asupra dumneavoastră medicamente uzuale, pentru care nu aveţi nevoie de reţetă. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie: Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de procurarea unui paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la orice medic veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

Călătoriile noastre

Septembrie 2017

Durata: 5 zile
Ruta: Am intrat în Danemarca venind din Suedia, de la Malmo, trecând podul Oresund. Am rămas în Copenhaga 3 zile în care ne-am plimbat cu bicicletele și apoi am trecut și podul Storebelt, și am rămas doua nopți și două zile, pe malul Mării Baltice, într-un camping fain, la Vejlby Fed. Apoi am trecut pe continent și am luat-o către Germania, în direcția Hamburg.
Kilometri conduși: 320
Media cheltuielilor zilnice: 58,59 €
Media cheltuielilor de cazare: 9,2 € (2 nopți în camping și 3 într-o parcare într-un parc, lângă o marină din Copenhaga)

Index prețuri – septembrie 2017

Preturile sunt date în euro. La data călătoriei noastre o coroană daneză era 0,617 lei iar un euro era 4,6 lei.

Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, noi am alimentat o singură dată în Danemarca cu 1,289 €/l.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant. Am cumpărat doar 2 hot-dogs pe stradă și am mâncat 3 aripioare de pui la KFC.

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la Lidl.

  • 1 pâine : 1,74 €
  • 1 l lapte : 1 €
  • 1 cutie orez expandat:  0,87 €
  • 1  kg banane :  1,54 €
  • 1 bere Weissbier 0,5 l : 0,8 €

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta.

Taxa de drum / Vignieta
Nu se plătește taxa de drum. Sunt autostrăzi și drumuri excelente.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale.

Starea drumurilor – foarte bună.

Apa
Duritatea apei daneze variază mult cu zona geografică, cea mai mare fiind în Sjæland, cu atât mai mare cu cât este mai la est. În Copenhaga, apa are cel mai mare conţinut de calciu din toată Danemarca, este cea mai dură cu o valoare de 12-18 dH, grade germane. Această apă nu face spumă cu săpunul, nu e favorabilă sănătăţii (poate produce pietre la rinichi), are un gust neplăcut, specific.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
În excursia din septembrie 2017 din cinci nopți, trei am dormit sub cerul înstelat, într-un parc liniștit lângă o marină, în Copenhaga și unde danezii veneau la barbecue, să-și plimbe câinii sau la băi de soare, fiind și două plaje cu nisip în apropiere.

Camperstop / Service Area
Nu am stat în nici un camperstop.

Camping
Am stat două nopți aproape de mare, în Vejlby Fed la Strand Camping cu plajă Blue Flag.