Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Finlanda (Suomi în finlandeză)  este o ţară din Peninsula Scandinavă, cunoscută mai ales ca “ţara lui Moş Crăciun”. Orice scrisoare adresată Moşului, din orice colţ al lumii, timbrată corespunzător, ajunge la oficiul poştal din oraşul Rovaniemi, situat chiar pe Cercul Polar de Nord. Supranumită „Țara celor 1000 de lacuri”, Finlanda are mai precis 187,888 de lacuri şi aproape tot atâtea insule. 75% din teritoriu este acoperit de păduri. Dacă lacuri sunt aproape 200 de mii, se spune că saune sunt milioane, cam câte două pe cap de locuitor.
Capitala: Helsinki
Populatia: aproximativ de 5,4 milioane locuitori, în capitala țării și zona metropolitană sunt circa 1 milion de locuitori,
Moneda: Euro din 2002. Se recomandă ca schimbul valutar să fie efectuat la birourile de schimb, la recepția hotelurilor, la aeroport sau la bancă.
Limba: Cei mai mulți finlandezi vorbesc limba finlandeză ca limbă maternă. A doua cea mai cunoscută și întrebuințată limbă, având caracter oficial, este suedeza. Totusi, 60% din populația adultă cunoaște limba engleză, învațând-o în școli. În Laponia se vorbesc mai multe limbi sami (ale populaţiilor băştinaşe).
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate funcție de zona de intrare, Finlanda făcând parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +2 după Greenwich.
Clima: Sudul Finlandei are clima temperată, cu veri plăcute şi ierni nu foarte aspre.  În partea de nord, după Cercul Polar, clima este sub-arctică, cu temperaturi maxime în jur de 20 de grade în timpul verii şi cu ierni care ţin mai mult de şase luni. Vremea e destul de capricioasă în Laponia, aşa că nu e o raritate ca în luna iunie să ningă. În nordul ţării se poate vedea soarele de la miezul nopţii. În lunile iunie-iulie soarele rămâne pe cer aproape 24 de ore.
Prefix telefonic: 358
Numere de urgență: Numărul european de urgenţă 112 este singurul număr de urgenţă în Finlanda. La 97% dintre apelurile către 112 se răspunde în 30 de secunde. Apelurile sunt preluate în limba engleză, în plus faţă de limbile oficiale finlandeză şi suedeză. Operatorul 112 poate detecta localizarea apelantului în aproximativ 6 secunde.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou;
6 ianuarie – Boboteaza;
13 aprilie – Joia Mare; (diferă de la an la an)
14 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an)
16 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
17 aprilie – Lunea Luminată; (diferă de la an la an)
30 aprilie – noaptea Valpurgiei;
1 mai – Ziua muncii (Ziua solidarității muncitorești);
25 mai – Înălțarea Domnului; (diferă de la an la an)
4 iunie – Rusaliile; (diferă de la an la an)
23 iunie – Midsummer Eve; (noaptea Sânzienelor)
24 iunie – Midsummer Day
4 noiembrie – Sărbătoarea tuturor Sfinților;
6 decembrie – Ziua Independenței;
24 decembrie – Ajunul Crăciunului;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – Ziua Sfântului Ștefan;
31 decembrie – Ajunul Anului Nou;

 

Finlanda este o ţară cu un nivel foarte scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Trebuie păstrate în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu trebuie expuse în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul trebuie păstrată atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, documentele personale trebuie lăsate la hotel şi păstrată numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea poliţiei locale precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor finlandeze, apelaţi numărul de urgenţă 112.

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Finlanda. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Finlanda. Se recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obţinerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto: Circulaţia se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor publice. Există obligativitatea circulaţiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei şi indiferent de condiţiile atmosferice, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Asigurarea auto este obligatorie. În Finlanda sunt recunoscute poliţele de asigurare tip „Carte Verde” eliberate de societăţile de asigurare româneşti. În prezent, în Finlanda nu există taxe pentru folosirea drumurilor publice, indiferent de categoria acestora.

La staţiile de benzină din Finlanda este disponibilă numai benzina fără plumb. Pentru autoturismele fără catalizator, este recomandată benzina fără plumb E98, care conţine aditivi speciali (preţ aproximativ 1,2 / Euro/litru). Este obligatorie echiparea autoturismelor cu cauciucuri de iarnă în perioada de iarnă (01.11. – 30.04), cu posibilitate de prelungire în funcţie de condiţiile meteo.

Centura de siguranţă: Este obligatorie atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate.

Folosirea telefonului mobil la volan: Este interzisă.

Limitele de viteză admise:

 • 50 Km/h în localităţi
 • 80 km/h în afara localităţilor
 • pe autostrăzi viteza maximă este de 120 km/h
 • pe timp de iarnă sunt impuse restricţii suplimentare de viteză

Parcarea: În marile oraşe există locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzător şi prevăzute cu automate pentru taxare, vizibil indicate la fiecare loc de parcare, comune unui tronson mai lung de carosabil. După efectuarea plăţii, este obligatorie afişarea la loc vizibil, pe bord, a bonului eliberat de automat, pe care este înscrisă perioada de staţionare (funcţie de zona de taxare şi perioada din zi, taxa de parcare poate varia între 2 şi 5 Euro pe oră). Amenda pentru neplata parcării este cuprinsă între 20 şi 40 Euro.

În general, parcarea este gratuită de seara (ora 19:00) până dimineaţa (ora 7:00) precum şi sâmbăta şi duminica sau în sărbătorile legale. Orele exacte între care este gratuită parcarea sunt înscrise la fiecare loc de parcare, pe tăbliţe adiţionale în care primul rând de cifre aflat între paranteze se referă la ziua de sâmbătă, iar al doilea rând de cifre, înscris cu litere roşii, se referă la ziua de duminică.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: Pe teritoriul Finlandei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare şi bruiaj a aparatelor radar.

Permisul de conducere: Permisul de conducere românesc este valabil în Finlanda.

Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie: Accidentele, indiferent de natura acestora, se declară atât la poliţie (număr de apel în caz de urgenţă pentru poliţie: 10022 sau numărul general pentru orice situaţii de urgenţă: 112), care întocmeşte actul de constatare, cât şi la Finnish Motor Insurer’s Centre, „Green Card” Office (Liikennevakuutuskeskus, Bulevardi 28, 00120 Helsinki, tel. +358 9 680401, fax +358 9 68040368).

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, trebuie anunţată poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Nu mişcaţi autovehiculele de la locul accidentului, cu excepţia situaţiilor când aceasta este necesară pentru acordarea primului ajutor. Locul accidentului se semnalizează cu ajutorul triunghiurilor reflectorizante sau alte mijloace luminoase vizibile, plasate la 100-150 metri înainte.

Utilizarea cărţilor de credit: În Finlanda sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit şi debit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Regimul medicamentelor: Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu trebuie luate decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Reglementări vamale: Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Informaţii complete privind limitele cantitative precum şi condiţii pentru introducerea anumitor produse sunt accesibile pe pagina web a vămii.http://www.tulli.fi/en/finnish_customs/publications/passengers_removals/index.jsp.

Regimul animalelor de companie: Pentru spaţiul UE, este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

Călătoriile noastre

Iulie – August 2017

Durata: 9 zile
Ruta: Am intrat în Finlanda trecând Marea Baltică cu feribotul din Tallinn în 29 iulie. (Biletul pentru ferry l-am plătit în 9 mai pe net, la Tallink Silja și a fost 117 euro, 52 euro pentru 2 adulți și un bebeluș iar 65 euro pentru mașină). Călătoria a durat două ore și-un pic, la 12.26 sunam deja din Andi, încă în cala feribotului, să văd dacă sunt locuri libere în campingul Rastila, erau cam 18 km până acolo. Un camping curat, mare și bine organizat.  Din Helsinki am luat-o către Tampere apoi pe lângă Vaasa spre Arhipelagul Kvarken până la Svedjehamn, unde am înnoptat. Citisem eu că arhipelagul ăsta este un must see în Finlanda. Din Svedjehamn am plecat către Tauvontie înainte de Oulu, apoi Kemi și Rovaniemi, unde am stat 2 nopți în campingul Ounaskoski. Am trecut apoi cercul polar, am dat mâna cu Moș Crăciun adevărat, cum ziceau ei (cu 5 euro primești și diplomă cu chestia asta!!!), am luat-o către Inari și am ieșit din Finlanda prin Karigasniemi, ultima localitate, în 7 august.
Kilometri conduși: 1480
Media cheltuielilor zilnice: 79,09 €
Media cheltuielilor de cazare: 14,11 € (4 nopți în camping și una într-o parcare cu câteva poziții cu electricitate, în Svedjehamn)

Index prețuri – iulie – august 2017

Preturile sunt in euro.

Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, cel mai mic pe care l-am plătit noi a fost 1,213 €/l iar cel mai mare 1,415 €/l, la ieșire din Finlanda în Karigasniemi.

GPL
Nu am alimentat dar pe mylpg.eu apare că finlandezii nu au stații cu gpl.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant. Am cumpărat doar o înghețată de la McDonald’s, cu 1,5 €.

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la Lidl și Prisma și alte câteva magazine locale.

   • 1 pâine : 0,99 €
   • 5 l apă plată : 1,69 €
   • 6 ouă :  0,98 €
   • 1  kg banane :  1,39 €
   • 300 g șuncă :  1,75 €
   • 1 pui la rotisor de cca.1,2 kg : 8,75 €
   • 1 bere Perlenbacher 0,5 l : 1,38 €

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta. GPL nu se găsește în benzinării. La statiile de benzină din Finlanda este disponibilă doar benzina fără plumb. Pentru autoturismele fără catalizator, este recomandată benzina fără plumb E98, care conține aditivi speciali (preț aproximativ 1,25 €/litru).

Taxa de drum / Vignieta
Nu se plătește taxa de drum. Autostrăzi sunt de la Helsinki până la Turku, Tampere și Lahti și o bucățică lângă Oulu.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație, sunt numeroase panouri cum că drumurile sunt monitorizate. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile. După cercul polar se pot întâlni frecvent reni care pot traversa drumul sau pur și simplu se pot proțăpi în mijlocul lui fără a da vreun semn că intenționează să se miște. De la Inari către Karigasniemi am nimerit pe un drum în lucru, îngrozitor și care părea să nu se mai sfârșească.

Apa
Apa de la robinet este potabilă. Finlanda este una dintre cele mai puțin poluate țări din Europa.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
În excursia din iulie-august 2017 din nouă nopți, cinci am dormit liber sub cerul înstelat, o noapte în Helsinki în parcul de lângă Zoo, în Tampere am dormit în Southern Park, în Svedjehamn într-o parcare ușor amenajată care avea 6 poziții cu electricitate și era și o toaletă, se plătea cu cardul 4 €/24h la un automat, la Tauvontie, înainte de Oulu, pe malul mării și la Kemi, lângă marină.

Camperstop / Service Area
Nu am stat în nici un camperstop. Sunt numeroase statii de benzină, ABC, semnalizate cu un totem mare și care au zone speciale de service pentru campere, unde se pot goli apele reziduale și alimenta cu apă potabilă, gratuit.

Camping
În excursia din iulie-august 2017 am stat o noapte în Helsinki, în Campingul Rastila două nopți în Rovaniemi, în Campingul Ounaskoski și o noapte în Inari, în Campingul Lomakyla.