Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Croația (în croată Hrvatska, pronunție croată: /xř̩ʋaːtskaː/), situată în nord-vestul Peninsulei Balcanice, pe țărmul Mării Adriatice, acoperă 56.594 km². Coasta croată a Adriaticii are peste o mie de insule.
Capitala: Zagreb
Populatia: 4,29 milioane de locuitori, majoritatea croați și majoritatea romano-catolici.
Moneda: Kuna (kn sau HRK), 1 Kuna = 100 Lipa. Cursul de schimb mediu 2016: 1 euro = 7,5 kuna
Limba: croata
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate pentru cetățenii UE.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: are o climă diversă, predominant temperat continentală și mediteraneană.
Prefix telefonic: +385
Domeniu internet: .hr
Norme tehnice: electricitate: 120/220 V, 50 Hz/AC – tv/video : PAL
Numere de urgență: Numărul european de urgenţă 112.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou;
6 ianuarie – Boboteaza
16 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
17 aprilie – A doua zi de Paști; (diferă de la an la an)
1 mai – Ziua muncii;
22 iunie –  Ziua Luptei Antifasciste;
25 iunie – Ziua Națională;
5 august – Ziua Recunoștinței;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
8 octombrie – Ziua Independenței;
1 noiembrie – Sărbătoarea Tuturor Sfintilor;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – Sfântul Ștefan;

 

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Croaţia. Cetăţenii români pot intra şi sta pe teritoriul Republicii Croaţia, pentru o perioadă maximă de 90 de zile într-un interval de 6 luni, în baza unui paşaport valabil sau a unei cărţi de identitate valabile.

Cetăţenii români au obligaţia ca, în termen de 48 de ore de la data intrării pe teritoriul Republicii Croaţia, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru a-şi înregistra şederea. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la o unitate de cazare acreditată. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste: Croaţia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional. Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Croaţia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Cetăţenilor români care călătoresc în Croaţia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile croate şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate: Există zone pe teritoriul Croaţiei care nu au fost deminate: Slavonia Orientală (Vukovar, Osijek); Zona frontalieră cu Serbia-Muntenegru (la sud de Dubrovnik, în împrejurimile Konavle); Cadrilaterul Bosanska Dubica, Virovitica, Slatina, Bosanska Gradiska; Cadrilaterul Sinj, Gospic, Zadar, Sibenik; Zonele din jurul axelor Zagreb-Karlovac-Parc, Plitvice-Gracac-Zadar, Gracac-Knin-Split, Karlobag-Sibenik-Ston şi Karlovac-Sisak-Bosanska Gradiska. Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în aceste zone să urmărească cu mare atenţie şi să respecte cu stricteţe semnele şi indicatoarele terestre, precum şi avertismentele autorităţilor locale.

Croaţia este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale

  • Trebuie păstrate în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu trebuie expuse în mod vizibil în nici un fel.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul trebuie păstrată atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, documentele personale trebuie lăsate la hotel şi păstrată numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.
  • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlharii), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, se poate apela numărul unic de urgenţă 112.

Se recomandă, de asemenea, sesizarea misiunii diplomatice, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege la numărul de telefon 0038598414341.

Sistemul medical: Se recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Mai multe detalii pot fi găsite pe: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul croat al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Condiţii privind traficul auto: Se recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze sau se află deja pe teritoriul Republicii Croaţia ca, înainte de a pleca la drum, să consulte pagina de internet a Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, unde sunt disponibile permanent informații actualizate despre condițiile de trafic;

Pe teritoriul Republicii Croaţia, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie şi 15 aprilie, indiferent de condiţiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier. Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).

Folosirea fazei scurte este obligatorie şi pe timp de zi. Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenţa alcoolului atrage plata unei amenzi şi retragerea permisului de conducere.

Informaţii utile:

    • Nr. tel. tractări auto: 0038511987
    • Nr. tel. informaţii: 00385118981
    • Nr. tel. pentru informaţii privind traficul auto: 00385-062777777

Starea drumurilor: este bună. Limitele de viteză sunt: viteza legală maximă este de 50 km/h în localităţi; 80 km/h în afara localităţilor; 130 km/h pe autostrăzi;

Centura de siguranţă: Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: Pe teritoriul Croaţiei este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât şi a aparatelor antiradar. În caz contrar, conducătorul auto este sancţionat cu o amendă în valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat. De asemenea, conducătorul auto este obligat să demonteze aparatul menţionat şi să îl predea autorităţilor croate sau să accepte demontarea acestuia de către organele de poliţie croate, cu suportarea personală a cheltuielilor aferente operaţiunii de demontare.

Permisul de conducere: Se recomandă obţinerea unui permis de conducere internaţional.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: În caz de accident de circulaţie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie, în mod obligatoriu, aşteptată sosirea unui echipaj de poliţie, pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

​Utilizarea cărţilor de credit: În Republica Croaţia sunt acceptate majoritatea tipurilor de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Reglementări vamale: Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alchoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă. Sunt interzise la introducerea/scoaterea şi tranzitul prin Croaţia următoarele: substanţe narcotice şi precursori; substanţe explozive, arme de foc şi muniţie; articole (plante, fiinţe vii, obiecte etc.) supuse carantinei, indiferent de stadiul bolii/infestării etc.; substanţe chimice periculoase (produse sau preparate de acest fel); produse alimentare, substanţe chimice şi alte materiale sau obiecte periculoase sau dăunătoare sănătăţii omului; substanţe produse şi alte obiecte care folosesc, conţin sau au fost produse folosindu-se substanţe periculoase pentru stratul de ozon.

​Regimul animalelor de companie: pentru Croaţia aveţi nevoie de paşaport European pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Pescuitul în Croația: cei care iubesc pescuitul pot obţine două tipuri de permis în Croaţia, permis de pescuit (din barcă) pe mare şi permis de pescuit de pe mal. Pescuitul de pe mal costă aproximativ 60 HRK/zi. Poliţia verifică în mod regulat permisele turiştilor pescari, şi amenda pentru lipsa acestora este mare.

 

Călătoriile noastre

Septembrie – Octombrie 2018

Durata: 1 zi
Ruta: Am intrat în Croația în sud pe la Ivanica, venind din Foca, Bosnia către Dubrovnik. Am făcut vreo 9 km la dus și tot atâția la întoarcere. Am luat feribotul către Bari (Italia) și ne-am întors tot cu feribotul în Dubrovnik. Deși am fi vrut să vizităm orașul o zi, două nu am reușit așa încât am avut doar cheltuieli de parcare și de trecere cu ferry.
Kilometri conduși: 18
Media cheltuielilor zilnice: 790,35 €. Cheltuielile de trecere cu feribotul le-am evidențiat aici întrucât ambele le-am plătit către Jadrolinja, linie de feribot croată.
Media cheltuielilor de cazare: 0 €

Index prețuri – septembrie – octombrie 2018

Preturile sunt în kuna.

Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, noi nu am alimentat.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am apucat datorită timpului scurt să ieșim la restaurant.

Mâncare magazin / piață – nu am făcut cumpărături.

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta.

Taxa de drum / Vignieta
Nu se plătește taxa de drum. Sunt taxe în schimb pe autostrăzi. Sunt autostrăzi și drumuri excelente.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale.

Starea drumurilor – foarte bună.

Apa
Pe teritoriul Croației apa de robinet este potabilă.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am folosit.

Camperstop / Service Area
Nu am stat în nici un camperstop.

Camping
Nu am folosit.

Obs. Am făcut circa 9 km până la Dubrovnik după ce am trecut granița din Bosnia și tot atâția înapoi, întorcându-ne pe aceeași rută. Feribotul a fost 343 euro de la Dubrovnik la Bari, cu cățel, copil, doi adulți și autorulota. Traversarea a durat zece ore, de la 22.00 până la 08.00, a doua zi dimineața. Am avut o cabină micuță fără fereastră, cu un cuier și o chiuvetă, cu patru paturi, noi am folosit doar trei și cu duș și toaleta comune, pe hol. Înapoi abia am găsit locuri, la jumătatea lui octombrie deja feribotul nu mai face decât două curse pe săptămână, am plătit 422,78 euro dar pentru o cabină la nivel superior cu fereastră pe punte și baie cu duș și wc. De fapt alte cabine nu am mai găsit. Prețul mare în ambele cazuri a fost dat de înălțimea și lungimea camperului. Pe Dey l-am lăsat închis în autorulotă pe durata traversării, în ambele cazuri. Pentru el prețul a fost 10 euro. A fost cuminte, nu a lătrat și s-a bucurat enorm dimineața când ne-am revăzut.

Deși a fost mai scump am ales varianta traversării cu feribotul pentru că am câștigat, la viteza noastră deja știută de deplasare, cam patru zile, două la dus și două la întors.