Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Austria, este o țară fără ieșire la mare aflată în Europa Centrală. Ea se învecinează cu Cehia (362 km) și Germania (784 km) la nord, Ungaria (366 km) și Slovacia (91 km) la est, Slovenia (330 km) și Italia (430 km) la sud, și Elveția (164 km) și Liechtenstein (35 km) la vest. Teritoriul Austriei acoperă 83.879 km² și are o climă temperată și alpină. Relieful Austriei este predominant muntos datorită prezenței Alpilor; doar 32% din suprafața țării se află sub 500 m altitudine, iar cel mai înalt punct al său se află la 3.798 m.
Capitala: Viena (Wien)
Populatia: peste 8,5 milioane locuitori.
Moneda: euro
Limba: germana este limba oficială a Austriei, fiind limbă maternă pentru 88,6% din populație. Germana oficială utilizată în educație, publicații, anunțuri și pe site-urile web este germana austriacă, identică cu cea din Germania, dar cu câteva diferențe de vocabular.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate funcție de zona de intrare, Austria făcând parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: Cea mai mare parte a Austriei se află în zona de climă temperată-rece în care predomină vânturile de vest umede, cu nuanțe în funcție de localizare și altitudine. Cum peste jumătate din țară este dominată de Alpi, clima alpină predomină. În est—în câmpia Panonică și în valea Dunării—clima prezintă trăsături continentale, cu ploaie mai puțină decât în zonele alpine. Deși Austria are temperaturi reduse pe timp de iarnă (−10–0°C), temperaturile de vară pot fi relativ ridicate, temperaturile medii fiind de circa 25 de grade.
Numere de urgență: Numărul european de urgenţă 112.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale – în 2019
1 ianuarie – Anul nou;
6 ianuarie – Boboteaza;
21 aprilie – Paști, diferă de la an la an;
22 aprilie – A doua zi de Paști; diferă de la an la an;
1 mai – Ziua muncii;
30 mai – Inălțarea, diferă de la an la an;
10 iunie – Rusaliile, diferă de la an la an;
20 iunie – Corpus Christi;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
26 octombrie – Ziua Națională a Austriei;
1 noiembrie – Sărbatoarea Tuturor Sfinților;
8 decembrie – Întâmpinarea Maicii Domnului;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – Sf.Ștefan;

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Austria. Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul federal austriac este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate, în curs de valabilitate la data efectuării călătoriei.

Austria este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut, fenomenul infracţional având autori şi cetăţeni din statele central şi est europene. Zonele cele mai expuse infracţiunilor de furt sunt marile centre comerciale (Pandorf, SCS, Salzburg), perimetrul turistic şi istoric al oraşului Viena, zonele de servicii pe autostrăzi etc.

Numere de urgenţă sunt:

 • 122 – serviciul de urgenţe pompieri
 • 133 – serviciul de urgenţe poliţie
 • 144 – serviciul de urgenţe salvare
 • 112 – numărul general de urgenţă (valabil în toate statele UE)

Sistemul medical: Austria dispune de o reţea medicală performantă, repartizată uniform la nivelul landurilor federale. Ajutorul de primă urgenţă se acordă indiferent de statutul de asigurat / neasigurat. Se recomandă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Costurile medicale pentru tratamentul acordat în unităţile spitaliceşti austriece se suportă personal, în absenţa unei acord expres al CNAS privind efectuarea tratamentului în Austria. De asemenea, acestea se suportă personal și atunci când nu există încheiată o asigurare de sănătate, de cele mai multe ori costurile fiind percepute în avans.

Condiţii privind traficul auto: permisul de conducere românesc este recunoscut numai dacă este model european. În caz contrar, cetățenilor români care se stabilesc pe teritoriul acestui stat li se solicită preschimbarea cu un permis de conducere austriac. În Austria starea generală a drumurilor este foarte bună. Circulația cu lumina de zi sau faza scurtă aprinsă este permisă, dar nu obligatorie. În condiții de vizibilitate redusă (ploaie, ceață, zăpadă sau în tuneluri), nu este suficientă aprinderea luminii de zi, fiind necesară și faza scurtă. Se recomandă utilizarea luminii de zi.

Vigneta (“Autobahn-Vignette”) : este obligatorie pentru a circula pe autostrăzile şi drumurile rapide din Austria, atât pentru autoturisme cât şi pentru motorete/motociclete şi autoutilitarele de până la 3,5 tone şi poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Amenda pentru lipsa vignetei este de cel puţin 120 euro. Începând cu 1 Decembrie 2017 a fost introdusă, pe lângă vigneta adezivă clasică, vigneta electronică, care poate fi achiziţionată on-line de pe website-ul www.asfinag.at sau prin aplicaţia pentru smartphone « Unterwegs App ».

Tarife pentru vignete valabile în anul 2019: pentru autoturisme şi autovehicule până la 3,5 tone:

 • 9,20 euro– pentru 10 zile;
 • 26,80 euro– pentru 2 luni;
 • 89,20 euro– pentru un an.

Vigneta adezivă se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această prevedere, riscaţi o amendă de 120 euro, care trebuie achitată pe loc, chiar dacă aţi achiziţionat vigneta. Spre deosebire de vigneta adezivă, vigneta electronică se emite pe baza numărului de înmatriculare, fără a se mai lipi pe parbriz.

Anvelope de iarnă: în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie  este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă.

Limitele maxime de viteză sunt, pentru autovehicule până la 3,5 tone și motociclete:

 • 50 km/h în localităţi;
 • 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale;
 • 130 km/h pe autostrăzi.

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar. În cazul în care cetăţeanul străin nu poate achita amenda pe loc sau refuză plata, poliţistul poate încasa direct o sumă ce reprezintă o garanţie sau poate ridica diverse bunuri tot ca şi garanţie, amenda urmând sa fie stabilită de către autoritatea administrativă locală, ulterior.

Cetăţeanul străin căruia i s-a ridicat o garanţie, are la dispoziţie 3 luni pentru a se prezenta la unitatea administrativ teritorială, pe raza căreia a comis contravenţia, pentru a achita contravaloarea sancţiunii şi a recupera garanţia sau pentru a contesta măsura. În caz contrar, bunurile ridicate sunt scoase la licitaţie şi astfel se recuperează valoarea sancţiunii. Pentru încălcări grave ale regimului rutier garanţia poate fi chiar autoturismul cu care se deplasa contravenientul. Există şi situaţia în care poliţistul poate lua măsura conducerii contravenientului la sediul poliţiei unde sunt întocmite documentele necesare prezentării acestuia în faţa judecătorului de serviciu. Acesta decide asupra cuantumului sancţiunii şi în cazul în care suma nu poate fi achitată, aceasta este transformată în închisoare contravenţională.

Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător. Drumurile şi respectarea restricţiilor de viteză sunt ȋn general monitorizate cu sisteme video şi radare fixe, dar şi cu echipaje mobile de poliţie. Amenzile de circulaţie vor fi trimise proprietarului mijlocului de transport. Pentru abateri grave de circulaţie, poliţia poate ridica permisul şi numerele autovehiculului rutier, nemaipermiţând circulaţia acestuia pe drumurile publice.

Atenţie! la respectarea restricţiilor de viteză ȋn zonele marcate cu indicator IG-L, adică „Zonă cu poluare ridicată”. Nerespectarea restricţiei de viteză impusă ȋn aceste zone atrage după sine plata unei amenzi până la 2.180 euro.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare aacestora constituie contravenţie. Sancţiunea aferentă constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului.

Centura de siguranţă este obligatorie, iar minorii până la vârsta de 12 ani trebuie să dispună de scaun special.

Parcarea: în Austria toate spaţiile de parcare sunt amenajate şi marcate corespunzător. Majoritatea sunt cu plată, iar acest lucru este afişat la loc vizibil. Pentru parcările cu plată se utilizează vignete speciale (Parkpickerl), procurate de la primăriile de sector şi folosite doar de către persoanele domiciliate în Viena, sau imprimate speciale (Parkschein), care pot fi cumpărate de la reţeaua de magazine Trafik. În cazul parcării în locuri nepermise, maşina poate fi ridicată de firme autorizate, abaterea fiind sancţionată cu plata unei amenzi. Pentru recuperarea autoturismului se suportă şi cheltuielile de tractare şi parcare a acesteia în locurile special amenajate.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: în caz de accident, la faţa locului se prezintă echipaje atât ale poliţiei, cât şi ale pompierilor şi salvării. În cazuri grave, persoanele accidentate sunt transportate cu elicopterul la cea mai performantă unitate medicală din apropiere. În situaţia unui accident uşor, se completează împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip privind producerea accidentului, pus la dispoziţie de societăţile de asigurări. Se vor reţine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii sale de asigurare.

Utilizarea cărţilor de credit: în Austria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este  frecventă. Paşaportul este şi singurul document acceptat de mediul bancar, pentru deschiderea unui cont în Austria, înfiinţarea unei societăţi comerciale, etc.

Regimul medicamentelor: sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Reglementări vamale: nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen. Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Regimul animalelor de companie: pentru Austria este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Camparea: campingurile austrice sunt excelente, în zonele de ski sunt multe deschise și iarna oferind condiții bune iubitorilor sporturilor de iarnă. Camparea liberă, free, off, este permisă doar cu acordul autorităților locale sau al proprietarului terenului. Înnoptarea în rulote, autorulote sau mașini în afara campingurilor este permisă pentru o noapte în tranzit, cu excepția Vienei, Tirolului și a parcurilor naționale.

 

Călătoriile noastre

August – Septembrie 2019

Durata: 6 zile
Ruta: Am intrat în Austria venind din Bibione, pe la Udine, Tarvisio, Villach într-o zi de vineri. Am rămas în Altenmarkt im Pongau, la stellplatz Kelerbauer, iar a doua zi am plecat în Salzburg unde am rămas două nopți în stellplatz Salzburg. Apoi am luat-o către Günzburg Germania adică Legoland. La întoarcere am făcut drumul invers, venind de la München, pe lângă Salzburg, oprindu-ne o noapte la Campingul Mondsee și două nopți la stellplatz Viena.
Kilometri conduși: 610 (circa 230 km la dus și circa 380 km la întoarcere)
Media cheltuielilor zilnice: 83,15 €
Media cheltuielilor de cazare: 21,17 € (5 nopți în stellplatz și una în camping)

Index prețuri – august – septembrie 2019

Preturile sunt în euro.

Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, noi am alimentat de două ori, cu 1,157 €/l.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat un Apfelstrudel în Altenmarkt im Pongau iar în Salzburg după ce am vizitat Haus der Natur am mâncat ceva în restaurantul de aici. Campingul Mondsee avea un restaurant rustic unde de asemenea am mâncat ceva de cină iar în Viena, în cele două zile de plimbare am gustat ceva pe stradă cât și o prăjitură excelentă în buricul târgului.

Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la Lidl și Spaar.

 • 1 pâine baghetă : 0,85 €
 • 1 l lapte : 1,15 €
 • 1 cutie 6 ouă: 2,60 €
 • 1  kg pere : 1,99 €
 • Nesquik 375gr: 2,99 €

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta.

Taxa de drum / Vignieta
Se plătește vigneta pentru minimum 10 zile. Sunt autostrăzi și drumuri excelente.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale.

Starea drumurilor – foarte bună.

Apa
Apa este bună de băut.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
În excursia din august-septembrie 2019 nu am stat off camping.

Camperstop / Service Area
Am stat cinci nopți în ceea ce se numește camperstop/stellplatz/aire.

Camping
Am stat o noapte în campingul Mondsee nu foarte departe de Salzburg.