Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.
Informații generale
Țara: Franța – se află la una dintre extremitățile vestice ale Europei. Are ieșire la Marea Nordului către nord, la Canalul Mânecii către nord-vest, la Oceanul Atlantic către vest și la Marea Mediterană către sud-est. Se învecinează cu Belgia și Luxemburg la nord-est, cu Germania și Elveția la est, cu Italia și cu Monaco la sud-est, cu Spania și cu Andorra la sud-vest. Franța metropolitană cuprinde mai multe insule, cea mai mare fiind Corsica, multe fiind, însă, mici insule de coastă. Franța este formată, însă, și din numeroase teritorii aflate în afara continentului european, denumite în vorbirea curentă „teritorii de peste mări” (în franceză territoires d’outre-mer,), ceea ce face ca Franța să aibă teritorii în toate oceanele lumii cu excepția celui Arctic. Aceste teritorii au diverse statute în cadrul organizării administrativ-teritoriale a Franței și sunt situate astfel: pe continentul sud-american: Guyana Franceză; în Oceanul Atlantic: Saint-Pierre-et-Miquelon și, în Antile, la Guadelupa, Martinica, Saint-Martin și Saint-Barthélemy; în Oceanul Pacific: Polinezia Franceză, Noua Caledonie, Wallis și Futuna și Clipperton; în Oceanul Indian: Réunion, Mayotte, Îles Éparses, Insulele Crozet, Insulele Kerguelen și Saint-Paul și Amsterdam; în Antarctica: Țara Adélie. Suprafața Franței metropolitane este de 552.000 km², cu o densitate de aproximativ un locuitor pe hectar. Luând în calcul și totalitatea teritoriilor de peste mări, Franța are o suprafață totală de 675.000 km².
Capitala: Paris
Populatia: aproximativ 66,5 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2014
Moneda: euro
Limba: franceza
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate funcție de zona de intrare, Franța făcând parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: cea a Franței metropolitane este una temperată, influențată de anticiclonul Azorelor, ca și restul Europei de Vest, cu variante regionale sau locale destul de însemnate. Sunt șase mari zone climatice: sfertul nord-vestic al țării aparține zonei bretone, cu nuanțe pariziene și flamande; aceasta este caracterizată printr-un regim de temperatură blând, cu variații reduse de temperatură și cu precipitații relativ importante; la sud de aceasta, zona aquitană, cu aceleași caracteristici ca și zona bretonă, dar cu temperaturi mai ridicate; în nord-estul țării, zona Lorenei deține caracteristici semicontinentale, cu ierni reci și precipitații mai reduse decât în vest; pe coasta Mării Mediterane, zona provensală este caracterizată prin numeroase zile însorite, cu veri calde și uscate și cu ierni blânde și umede; între zona Lorenei și cea provensală se află zona dunăreană cu rol de zonă de tranziție, cu variații mari de temperatură; zona montană, ce corespunde regiunilor de altitudini ridicate, este caracterizată prin ierni reci și umede, cu precipitații nivale importante. Mare parte din teritoriile de peste mări este, în schimb, dominată de clima tropicală (de intensitate variabilă), excepție făcând Guyana franceză (climă ecuatorială), Saint-Pierre-et-Miquelon (climă temperat-oceanică) și teritoriile australe și antarctice franceze (cu climă polară și temperat-oceanică).
Prefix telefonic: +33
Numere de urgență: Numărul european de urgenţă 112 nu este singurul număr de urgenţă în Franţa. Alături de 112, pe următoarele numere de urgenţă sunt disponibile: 15 – Urgenţa medicală, 17 – Poliţia, 18 – Pompieri, 115 – Urgenţa Socială, 119 – Copii Abuzaţi, 116000 – Copii Dispăruți.
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou;
13 aprilie – Joia Mare; (diferă de la an la an)
14 aprilie – Vinerea Mare; (diferă de la an la an)
16 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
17 aprilie – Lunea de după Paște; „Lundi de Pâques” (diferă de la an la an)
1 mai – Ziua Muncii; „Fête du Travail”
8 Mai – Ziua Victoriei;
25 mai – Înălțarea Domnului; „Jeudi de l’Ascension”(diferă de la an la an)
5 iunie – Lunea de Sânziene; „Lundi de Pentecôte”(diferă de la an la an)
14 iulie – Ziua Națională a Franței; „Fête nationale française”
15 August – Ziua Sf. Maria; „Assomption”
1 Noiembrie -Ziua amintirii morților; „La Toussaint”
11 Noiembrie – Ziua Armistițiului din 1918; „Armistice”
25 Decembrie – Crăciunul; „Noël”
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa. Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să utilizeze parcări securizate şi să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opţionale și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, în caz contrar fiind pasibili de închisoare cu executare.
Franţa este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). În ultima perioadă s-au intensificat tentativele de intrare ilegală în Marea Britanie, prin strecurarea frauduloasă a unor călători clandestini în autovehiculele ce se îmbarcă pe feribot în Franţa, la Calais, pentru a călători în Marea Britanie. Intrările clandestine în autovehicule au loc îndeosebi pe o porţiune de şosea în apropiere de punctul de îmbarcare Calais (Franţa), unde autovehiculele sunt obligate să reducă viteza până la 10 km/oră înainte de a se opri la un semafor. Urcarea clandestină este facilitată de traficanţi specializaţi în spargerea încuietorilor/sigiliilor.
Recomandări generale:
- Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
- Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
- În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
- Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere) ;
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea celui mai apropiat oficiul consular român. Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României de la Paris sau a oficiilor consulare române de la Strasbourg, Marsilia sau Lyon, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.
Sistemul medical
Asigurarea medicală este obligatorie în Franţa. Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.
Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.
Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale. Informaţii privind localizarea şi modul de funcţionare a unităţilor sanitare pot fi obţinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sănătăţii al Franţei (www.sante.gouv.fr).
Condiţii privind traficul auto
Circulaţia auto: În Franţa, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta.
Centura de siguranţă: Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
Starea drumurilor: Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.
Parcarea: Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plată. Parcarea în zone interzise se sancţionează cu amenda până la 375 de euro sau cu ridicarea maşinii.
Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: În Franţa este interzisă folosirea ori simpla deţinere a aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie contravenţie şi se amendează cu 1.500 euro (750 euro dacă amenda este plătită pe loc). În cazul refuzului de plata a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, şi reţinerea permisului de conducere şi confiscarea maşinii.
Permisul de conducere: Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Franţa.
Obligativitatea deţinerii unui etilotest: Începând cu data de 1 iulie 2012, toţi conducătorii auto în Franţa sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. Sunt exceptaţi de la această obligaţie conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³. Aparatul trebuie să respecte condiţiile de valabilitate prevăzute de fabricant: data expirării şi certificarea conformităţii cu normele legale. Există două tipuri de aparate: etilotest chimic şi etilotest electronic. În general costul etilotestului chimic este de 1-2 euro, iar cel al etilotestului electronic depăşeşte 100 euro. Aceste dispozitive se pot achiziţiona atât din hipermarketuri, cât şi din magazinele de cartier. În cazul utilizării dispozitivului chimic, este preferabil să se achiziţioneze două aparate.
Începând cu data de 1 noiembrie 2012, lipsa acestui dispozitiv va fi sancţionată cu o amendă de 11 euro în cazul unui control rutier. Dispozitivul indică prezenţa alcoolului în aerul expirat. Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea acestui indicator depăşeşte 0,25 mg/l.
Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Reglementări vamale
Din motive de securitate naţională, la graniţele interne ale UE s-au introdus controale, pentru o perioadă neprecizată.
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări – 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă. Detalii suplimentare privind reglementările vamale franceze pot fi obţinute prin intermediul paginii internet al serviciului vamal francez (douanes.gouv.fr).
Regimul medicamentelor: Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Se recomandă să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.
Regimul animalelor de companie: Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Atenţie! Este interzisă intrarea în Franţa a câinilor de atac aşa cum sunt definiţi prin Hotărârea Interministerială din 27.04.1999 (Staffordshire Terrier, American Staffordshire Terrier, Mastiff sau Boerbull, Tosa, Molosi). Pentru condiţiile speciale aplicabile fiecărei categorii de animale de companie, informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ministerul francez al Agriculturii (email: IMPORT.MCSI.DGAL@agriculture.gouv.fr) sau de la Ambasada Franţei din Bucureşti (www.ambafrance-ro.org)
Călătoriile noastre
Septembrie – Octombrie 2017
Durata: 21 zile
Ruta: Am intrat în Franța venind de la Bruges (Belgia) trecând prin Amiens unde am vizitat catedrala gotică, luând-o apoi către Le Mont Saint-Michel, Saint-Malo, Insula Noirmoutier, unde am rămas 5 zile, La Rochelle, Chadenac (pe lângă Cognac), Turenne și Collonges-la-Rouge, Aurillac, Polminhac, Thueyts (cu Pont du Diable), Orange, Avignon, Gordes, Roussillon, Lourmarin, Aix-en-Provence, Salon-de-Provence, Orange, St-Nazaire-en-Royans, Grenoble, Allevard și prin Tunel de Frejus am trecut în Italia către Torino.
Kilometri conduși: 2379
Media cheltuielilor zilnice: 65.11 €
Media cheltuielilor de cazare: 7,87 € (5 nopți în camperstop fără plată, 9 nopți în camperstop cu plată, 4 nopți în camping cu Camping Card ACSI și 3 nopți prin France Passion)
Index prețuri – septembrie – octombrie 2017
Preturile sunt date în euro.
Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, am alimentat de mai multe ori, cel mai ieftin cu 1,186 €/l și cel mai scump cu 1,329 €/l.
GPL
Am alimentat o singură dată cu 0,72 €/l. A fost self-service, am montat adaptorul, am ridicat pompa, am încărcat și apoi am plătit cu cardul.
Mâncare restaurant / fast-food
Am mâncat de două ori la restaurant, atunci când Gabriel ne-a permis, adormit fiind în cărucior, odată la La Rochelle, fructe de mare și odată la Turenne, rață, excelente. Am mai luat și rapid senviciuri sau cafele și alte gustări.
Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la Carrefour, Intermarche, Hyper U și alte magazine.
- 1 pâine : 1,10 €
- 1 unt : 1,87 €
- 250g midii : 2,29 €
- 1 kg banane : 1,39 €
- 1 bere Kronenbourg 0,5 l : 1,08 €
- 0,5 kg roșii cherry bio : 1,29 €
- 10 ouă : 1,11 €
- 1 kg creveți proaspeți : 12,99 €
- 1 cremă brânză : 0,84 €
În călătorie
Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta. Cele mai multe stații de combustibil de pe autostradă sunt deschise 24 de ore, de asemenea și pe drumurile naționale, unele însă închid la ora 21.00. Sunt și stații care mai depărtate fiind de autostradă sunt închise duminica.
Taxa de drum / Vignieta
Sunt autostrăzi și drumuri excelente. Autostrăzile cu plată au indicația „peage”, nu sunt ieftine, sunt stații de taxare din când în când și de asemenea la ieșire; sunt și autostrăzi fără plată.
Regulile de circulație – sunt cele uzuale.
Starea drumurilor – foarte bună.
Apa
Apa de la robinet este potabilă și considerată sigură.
Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.
Cazare
Off camping
Nu am dormit nici o noapte off camping.
Camperstop / Service Area
Am stat 14 nopți în camperstop, 5 fără plată și 9 cu plată. În general camperstop-urile sunt bine întreținute, uneori sunt în mijlocul localității și dispun de locuri de alimentare cu apă, electricitate și deversare ape reziduale. Sunt destinate doar pentru campere și van-uri, nu sunt accesibile pentru rulote.
Camping
Am stat doar 4 nopți în campinguri, toate prin Camping Card ACSI, una pe Insula Noirmoutier, aproape de mare, în Camping Le Midi, două nopți lângă La Rochelle, la Puilboreau, în Campingul Beaulieu, și o noapte într-un camping micuț, aproape de Italia, ținut de o familie tânără cu copii simpatici, Camping Ideal.
France Passion
Cred că Franța are cel mai dezvoltat program de înnoptat și vizitat ferme rurale și acesta se numește France Passion. Noi am stat în total doar 3 nopți deși am fi vrut să stăm mai mult. O noapte în Normandia la un producător de cidru și calvados, una la un producător de coniac în regiunea Cognac și una la un fermier care avea animale și un lac cu pești, în regiunea Auvergne, în Polminhac și unde am cumpărat specialități de brânză și bere artizanală. Ideea acestui program este că poți rămâne în siguranță, pentru o noapte în curtea unui fermier francez și poți cumpăra, dacă vrei, din produsele lui, nu ești obligat. Nu trebuie să plătești nimic pentru cazare, trebuie însă să respecți regulile casei. Nouă toți ne-au făcut o mică prezentare. Din păcate programul este doar pentru cei care au camper sau van-uri și care se pot întreține singuri deoarece fermierul nu îți oferă nimic altceva decât locul de parcare undeva în gospodăria lui. În general sunt cam cinci locuri pregătite într-o fermă pentru autorulote și probabil în sezon trebuie sunat înainte.