Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoria noastră. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și noi credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.

Informații generale

Țara: Ungaria (în limba maghiară Magyarország) este un stat situat în Centrul Europei, în Câmpia Panonică și la poalele sudice ale Carpaților Occidentali Interiori, la o distanță egală de Oceanul Atlantic, Munții Ural, respectiv de Marea Mediterană și Marea Nordului. Pe teritoriul ei se afla cel mai mare lac din Europa Centrala , Lacul Balaton , cel mai vast sistem de pesteri cu apa termala si cea mai mare zona de câmpie din Europa. Se învecinează cu Serbia la sud, Croația și Slovenia la sud-vest, Austria la vest, Slovacia la nord, România la est și cu Ucraina la nord-est.
Capitala: Budapesta (Budapest în limba maghiară).
Populatia: aproape 10 milioane de locuitori, din care în capitala țării locuiesc 1,7 milioane.
Moneda: forint (HUF sau Ft. ca prescurtare în limba maghiară).
Limba: Limba maghiară este singura limbă oficială; în general mulți tineri vorbesc sau înțeleg limba engleză.
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: La graniță se verifică pașaportul sau cartea de identitate în cazul intrării din România sau celelalte țări non-UE ; Ungaria face parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: este continentală, cu veri călduroase. Aversele sunt frecvente vara dar în a doua jumatate a anotimpului adesea pământurile sunt afectate de secetă. La Budapesta temperatura medie în iulie este de 22ºC iar în ianuarie de -1ºC, cantitatea de precipitații anuale este de cca. 600 mm. Frigul iernii este rareori întrerupt de mase de aer mai calde, și se întâmplă ca zăpada căzută să nu se topească și 30-40 zile.
Prefix telefonic: 36
Numere de urgență: 112 Servicii de urgență, 107 Poliția, 105 Pompieri, 104 Salvarea.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! 
În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, 
pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Anul nou;
15 martie – Revoluția maghiară din 1848;
16 aprilie – Paști; (diferă de la an la an)
17 aprilie – Lunea Luminată; (diferă de la an la an)
1 mai – Ziua muncii;
4 iunie – Rusaliile; (diferă de la an la an)
5 iunie – Lunea Rusaliilor; (diferă de la an la an)
20 august – Ziua Sfântului Ștefan (Ziua Națională);
23 octombrie – Ziua Republicii;
1 noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților;
25 decembrie – Crăciunul;
26 decembrie – A doua zi de Crăciun;

 

Ungaria nu este considerată o ţară de risc pentru turiştii străini.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente se recomandă contactarea poliţiei, obţinerea unei adeverinţe care să ateste pierderea/furtul paşaportului şi, apoi, prezentarea la ambasadă pentru întocmirea unui titlu de călătorie cu care să se poată deplasa în ţară. În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor ungare, apelaţi numărul de urgenţă 112. În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

Pentru a beneficia de asistenţa consulară necesară, contactaţi oficiile consulare ale României în Ungaria:

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Ungaria. Este recomandabilă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obținerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. În caz de îmbolnăvire sau accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate permite accesul la îngrijirile medicale necesare.

Mai multe detalii la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

Atenţie: Pentru siguranţa traficului rutier, poliţia locală efectuează controale amănunţite pe drumurile naţionale din Ungaria. Principalele reguli supuse verificărilor sunt:

  • Folosirea fazei de întâlnire pe drumurile publice, în afara localităţilor, este obligatorie;
  • Centura de siguranţă: Este obligatorie cuplarea acesteia.
  • Folosirea scaunului pentru copii este obligatorie.
  • Folosirea telefonului mobil la volan: Este interzisă.
  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: Este interzisă utilizarea acestora, poliţia ungară amendând utilizatorii şi confiscând aparatele.
  • Staţiile de emisie-recepţie: În afara celor autorizate şi folosite de transportatori, este interzisă utilizarea acestora.
  • Parcarea: Este permisă în locurile special amenajate. Taxele de parcare sunt cuprinse între 180 – 600 forinţi/oră. La unităţile hoteliere cu parcare proprie, taxa este cuprinsă între 16–25 euro / zi.
  • Permisul de conducere: Permisul de conducere românesc este valabil în Ungaria.
  • Taxa de autostradă se plăteşte pentru toate autostrăzile: M1, M3, M5, M6 şi M7 – prin achiziţionarea înaintea intrării pe autostradă, de la orice staţie de benzină, a vignetei pentru categoria de vehicul şi perioada corespunzătoare.

Amenzile contravenţionale aplicate pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră se pot achita la unităţile poştale din Ungaria, pe baza cecului primit cu ocazia constatării şi aplicării sancţiunii de către poliţia rutieră sau prin transfer bancar, în baza procesului verbal întocmit de poliţia rutieră. Atragem atenţia asupra majorării cuantumului amenzilor pentru nefolosirea centurii de siguranţă, depăşirea vitezei legale, trecerea pe culoarea roşie a semaforului şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Politia poate impune achitarea pe loc a amenzii, valoarea acesteia fiind cuprinsă între 10.000 şi 300.000 HUF.

Începând cu data de 01.01.2016 poliția, în cazul în care a constatat folosirea fără drept a drumurilor, la punerea în mișcarea a procedurii contravenționale, va verifica retroactiv înregistrările pentru o perioadă de 180 de zile în loc de 90 de zile, ca până acum. Autoritățile, în cadrul unei anchete privind utilizarea fără drept a drumului de către un vehicul cu un anumit număr de înmatriculare și naționalitate, începând cu data depistării flagrantului au posibilitatea să pună în mișcare procedura contravențională pentru toate abaterile constatate în perioada de timp anterioară de 180 de zile verificată sau până la primul control precedent înregistrat în această perioadă. Pentru contravenţiile mai vechi de 180 de zile nu se poate dispune punerea în mișcare a procedurii contravenționale.

Autovehiculul poate fi reţinut fără altă hotărâre scrisă, până la momentul efectuării plăţii amenzii aplicate.

Dacă se stabileşte că şoferul sau proprietarul vehiculului are o amendă administrativă neachitată, organele de poliţie care efectuează controlul rutier vor dispune reţinerea vehiculului. Reprezentantul autorităţii va prezenta în scris în limbile maghiară, engleză, germană şi rusă detaliile referitoare la amenda contravenţională, locul stabilit pentru staţionarea vehiculului şi ruta prin care se poate ajunge acolo.

Informaţii privind starea drumurilor/evenimente rutiere din Ungaria pot fi accesate la adresa http://www.utinform.hu.

 

Regimul medicamentelor: Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu trebuie luate decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Reglementări vamale

Regimul produselor din tutun şi al băuturilor alcoolice: în Ungaria este permisă introducerea ţigărilor timbrate şi a băuturilor alcoolice în limita următoarelor cantităţi:

  • Ţigarete – 800 bucăţi
  • Trabucuri – 200 bucăţi
  • Ţigări de foi – 400 bucăţi
  • Tutun pentru consum – 1000g
  • Bere – 110 litri
  • Băuturi slab alcoolizate – 20 litri
  • Băuturi spirtoase – 10 litri
  • Vin şi şampanie – 90 de litri (din care şampanie maxim 60 litri)

Cantităţile care depăşesc această limită trebuie declarate la intrarea pe teritoriul Ungariei, fiind obligatorie achitarea unor accize, după care pe ţigările respective se aplică timbre speciale. În cazul ţigărilor de provenienţă extra-comunitară (prevăzute cu timbre fiscale ale unor state terţe faţă de Uniunea Europeană), precum şi al ţigărilor netimbrate achiziţionate în regim de duty-free (numai dacă sunt însoţite de chitanţa doveditoare în acest sens), limita maximă admisibilă este de doar 40 bucăţi de o persoană având vârsta de peste 17 ani. În aceste două cazuri, nu este permisă introducerea de cantităţi suplimentare cu plata unor accize.

Încălcarea acestor obligaţii se sancţionează contravenţional în Ungaria şi se confiscă mărfurile cărora nu li s-a aplicat acciza în mod corespunzător.

Legislaţia ungară permite chiar sechestrarea de către autorităţile de control (Autoritatea Naţională Vamală şi Fiscală, prin agenţii fiscali din teritoriu) a mijloacelor de transport în care sunt depistate ţigările ce depăşesc limita admisibilă, până la plata amenzilor aferente. Mai multe detalii – Autoritatea Naţională Vamală şi Fiscală a Ungariei (www.nav.gov.hu).

Este interzisă introducerea în Ungaria a oricăror cantităţi de băuturi alcoolice fabricate artizanal, respectiv în condiţiile în care producătorul nu deţine o autorizaţie corespunzătoare, iar recipientele nu sunt sigilate cu timbre fiscale (de exemplu, nu este admisă introducerea de “ţuică” produsă în gospodăriile particulare). Încălcarea acestor norme prohibitive atrage aceleaşi sancţiuni: confiscarea produselor şi aplicarea unei amenzi contravenţionale cu posibilitatea sechestrării autoturismului până la plata amenzii.

Regimul animalelor de companie: Pentru spaţiul UE, este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

Călătoriile noastre

Iulie-octombrie 2017 spre Nordkapp și înapoi

Durata: 1,2 zile (la dus am traversat cu repeziciune Ungaria către nord iar la întoarcere am înnoptat în Budapesta)
Ruta: Am intrat în Ungaria pe la Borș luând-o către Slovacia prin Debrețin și apoi Miskolcs iar la întoarcere venind din Slovenia, de la Maribor, trecând pe lângă Balaton, am înnoptat în Budapesta la Campingul Arena iar a doua zi am luat-o pe autostradă prin Debrețin către Oradea
Kilometri conduși: 220 la dus și 552 la întoarcere
Media cheltuielilor zilnice: 75.46 €
Media cheltuielilor de cazare: 19.00 € (1 noapte în camping)

Index prețuri – iulie-octombrie 2017

În linii mari 1 euro este 307 forinți în 18 iulie 2017 conform convertorului de valută.

Diesel
Prețul este în jurul a 314 forinți (1.021 €) epr litru cu mici variații de la o stație la alta. Poate fi consultat aici.

GPL
Nu am alimentat.

Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant.

Mâncare magazin / piață – nu am făcut

 

În călătorie

Combustibil
Prețurile la motorină și benzină pot varia de la o stație la alta dar sunt mai mici decât în România.

Taxa de drum / Vignieta
Vignieta o plătești la intrarea în Ungaria doar dacă folosești autostrăzile altfel nu este necesar. Se poate plăti și în țările vecine mai ales în benzinăriile MOL. Pentru autorulotă a trebuit să plătim diferit față de autoturisme, o taxă D2, a fost 21,40 euro plătită în România la plecare și 25 euro la întoarcere, plătită în Ungaria.

Regulile de circulație – sunt cele uzuale
Este bine să respecți viteza și celelalte reguli de circulație întrucât uneori există filtre de poliție care verifică aceste lucruri. Iarna este nevoie de cauciucuri de iarnă.

Starea drumurilor
Drumurile principale în general sunt bune și ocolesc localitățile, cu toate acestea există și pasaje de drum cu denivelări și gropi.

Apa
Apa de la robinet este potabilă, dar conține mult clor, de aceea este recomandabilă apa minerală îmbuteliată.

Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.

 

Cazare

Off camping
Nu am avut ocazia.

Camperstop
Nu am folosit.

Camping
La întoarcere din călătoria noastră spre Nordkapp am stat în Budapesta la Campingul Arena, cu cardul CC ACSI Campingcard plătind 19 euro, preț de low-season.

 

Observații
Evident că media cheltuielilor nu este relevantă întrucât am avut cheltuieli de tranzit și nu de subzistență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *