Informațiile noastre se bazează pe ceea ce este public pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe cât și pe alte site-uri și am pus aici datele pe care le-am considerat utile și un bun sprijin în călătoriile noastre. De asemenea este completat cu ceea ce am văzut noi la fața locului. MAE recomandă ca înainte de a pleca undeva, în străinătate să fie citit ceea ce apare despre țara respectivă și credem că este bine să faci acest lucru. Avem descărcată pe telefon o aplicație a MAE care se numește „Călătorește în siguranță” și o alta a Consiliului Europei care se numește „Going Abroad”, deosebit de utile ambele prezintă reguli și condiții de călătorie în țările UE.
Informații generale
Țara: Belgia, este un stat suveran din Europa de Vest; este renumita pentru produsele sale din ciocolata apreciate peste tot in lume. Nu mai putin faimoase sunt cele peste 1000 de marci de bere produse in Belgia (ex: Leffe)
Capitala: Bruxelles (Brussels)
Populatia: peste 11 milioane locuitori.
Moneda: euro
Limba: olandeza 58%, franceza 32%, germana 10%;
Viza: Fiind un stat membru al UE nu este nevoie de viză pentru cetățenii UE care stau mai puțin de 3 luni.
Vama: Se verifică pașaportul sau cartea de identitate funcție de zona de intrare, Belgia făcând parte din zona Schengen.
Fus orar: Ora este +1 după Greenwich.
Clima: este mixtă – zonele adiacente litoralului au condiţii meteo mai blânde şi sunt caracterizate de umezeală, în timp ce partea interioară a ţării se bucură de creşteri mai mari de temperatură. Acest climat temperat maritim este tipic părţii de nord-vest a Europei şi este influenţat predominant de masele de aer dinspre Atlantic. Temperatura anuală a Belgiei este de aproximativ 8 grade Celsius. În Bruxelles, care se găseşte în mijlocul ţării, temperatura medie este de 10 grade Celsius, variind de la 3 grade în ianuarie, până la 18 grade în iulie. Temperaturile sunt mai mici în decembrie şi ianuarie, când media se situează în jurul valorii de 6 grade Celsius, şi mai mari vara, când media este de 23 de grade.
Prefix telefonic: +32
Numere de urgență: Numărul european de urgenţă 112.
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Sărbători oficiale – în 2019
1 ianuarie – Anul nou (Nieuwjaar);
21 aprilie – Paști; (Paasmaandag), diferă de la an la an;
22 aprilie – A doua zi de Paști; diferă de la an la an;
1 mai – Ziua muncii (Feest van de Arbeid);
5 mai – Inaltarea (O.L.H. Hemelvaart); diferă de la an la an;
30 mai – Rusaliile (Pinkstermaandag), diferă de la an la an;
31 mai – A doua zi de Rusalii;
21 iulie – Ziua Națională a Belgiei ( Nationale Feestdag);
15 august – Adormirea Maicii Domnului ( O.L.V. Hemelvaart)
1 noiembrie – Sărbatoarea Tuturor Sfinților (Allerheiligen);
11 noiembrie – ieșirea Belgiei din război (Wapenstilstand);
25 decembrie – Crăciunul (Kerstdag);
Cetăţenii români nu au nevoie de viză, intrarea în Belgia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.
Belgia este o ţară cu un nivel redus de criminalitate. Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Recomandări generale:
- Trebuie păstrate în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu trebuie expuse în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
- Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
- În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul trebuie păstrată atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
- Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, documentele personale trebuie lăsate la hotel şi păstrată numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
În Belgia este interzisă deţinerea si utilizarea oricăror tipuri de spray-uri ilariante sau paralizante.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea poliţiei locale precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor belgiene, următoarele numere de urgenţă:
- 101 – Serviciul de urgenţe al poliţiei
- 112 – Serviciul de urgenţe
- 100 – Salvarea
Sistemul medical: asigurarea medicală este obligatorie în Belgia. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Belgia. Se recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obţinerea Cardului European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.
Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.
Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.
Circulaţia auto: se efectuează pe partea dreaptă şi este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Se aplică în mod riguros sistemul priorităţii de dreapta, în sensul că vehiculele venind din partea dreaptă beneficiază de prioritate chiar şi atunci când acestea intră pe sensul principal de mers de pe o stradă secundară. Autovehiculul care pătrunde primul în sensul giratoriu are prioritate faţă de toate celelalte autovehicule. Drumurile publice, autostrăzile sunt marcate corespunzător normelor internaţionale rutiere. Starea drumurilor este, de regulă, foarte bună. Este strict interzisă folosirea telefonului mobil la volan.
Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru autocarele turistice şi pentru microbuze. Automobilele, camioanele şi, unde este posibil, alte tipuri de vehicule trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranţă adecvate pentru copii.
Limite de viteză: în interiorul localităţilor – 50 km/oră; pe drumurile naţionale – 90 km/oră; pe autostrăzi – 120 km/oră.
Aparatele anti-radar şi detectoarele radar: Sunt interzise comercializarea, deţinerea şi folosirea detectoarelor de radar şi a aparatelor antiradar. Aceste fapte reprezintă contravenţie, pedepsindu-se cu suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de minim 30 zile, în funcţie de decizia procurorului, confiscarea aparatului şi o amendă, stabilită tot de către procuror, şi care poate atinge 2 000 Euro.
Parcarea: Este permisă numai în locuri rezervate, contra cost.
Permisul de conducere: Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Belgia.
Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.
În cazul unui accident de circulaţie soldat cu vătămări corporale este obligatorie anunţarea poliţiei locale (prin folosirea telefonului de urgenţă 101 prin intermediul căruia sunt informate simultan Poliţia, Pompierii şi Serviciul de Ambulanţă). Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
În cazul unui accident rezultat cu avarierea autoturismului sau cu vătămarea ori decesul unei persoane, este interzisă mutarea vehiculului până la sosirea poliţiei la locul accidentului, care constată faptele şi întocmeşte un proces verbal. Acest document este esenţial pentru stabilirea vinovăţiei şi se impune obţinerea unei copii din partea persoanei vătămate, în special dacă aceasta este turist străin.
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident: Serviciul de urgenţe – 112; Poliţia – 101; Serviciul de informare cu privire la condiţiile de trafic – (02) 642-6666.
Reglementări vamale: Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).
Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.
Utilizarea cărţilor de credit: În Belgia sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.
Regimul medicamentelor: Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.
Regimul animalelor de companie: Pentru spaţiul UE, este nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.
Camparea: calitatea campingurilor belgiene este de la medie către bună. Camparea liberă, free, off, este permisă cu acordul poliției sau al proprietarului terenului. În Flandra și de-a lungul coastei nu este permisă. Înnoptarea în rulote, autorulote sau mașini în afara campingurilor este permisă pentru mai puțin de 24 de ore doar în parcările de pe autostradă.
Călătoriile noastre
Septembrie 2017
Durata: 3 zile
Ruta: Am intrat în Belgia venind din Olanda, de la Eindhoven într-o zi de duminică. Am rămas în Pepingen, lângă Bruxelles, prima noapte la niște prieteni iar a doua zi am plecat la Bruges și am stat în campingul Memling. Apoi am luat-o către Franța.
Kilometri conduși: 270
Media cheltuielilor zilnice: 64,65 €
Media cheltuielilor de cazare: 19,2 € (2 nopți în camping și 1 la prieteni)
Index prețuri – septembrie 2017
Preturile sunt în euro.
Diesel
Prețul diferă de la o stație la alta și de la o zonă la alta, noi am alimentat o singură dată în Belgia cu 1,196 €/l.
GPL
Nu am alimentat.
Mâncare restaurant / fast-food
Din păcate nu am ieșit la restaurant. Am cumpărat doar niște sendviciuri pe stradă și ciocolată.
Mâncare magazin / piață – am făcut cumpărături la Lidl și Carrefour.
- 1 pâine : €
- 1 l lapte : €
- 1 cutie orez expandat: €
- 1 kg banane : €
- 1 bere: €
În călătorie
Combustibil
Prețurile la motorină, benzină și GPL pot varia de la o stație la alta.
Taxa de drum / Vignieta
Nu se plătește taxa de drum. Sunt autostrăzi și drumuri excelente.
Regulile de circulație – sunt cele uzuale.
Starea drumurilor – foarte bună.
Apa
Apa este bună de băut.
Curentul electric
Tensiunea electrică a rețelei este 220 V iar frecvența – 50 Hz.
Cazare
Off camping
În excursia din septembrie 2017 din trei nopți, una am dormit la niște prieteni, în Andi e drept dar în curtea lor.
Camperstop / Service Area
Nu am stat în nici un camperstop.
Camping
Am stat două nopți în campingul Memling lângă Bruges.